Handeksem/Allergi / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Kemikalieresa / Min historia

Sola handen

En del i behandlingen mot att jag skulle läka mina eksem var att jag skulle börja sola min hand med en ljusbehandling. Planen var att jag skulle sola den 3 gånger i veckan de första 4 veckorna därefter 2 gånger i veckan vecka 4-6. Totalt solade jag handen 20 tillfällen innan jag solat klart.

De första gångerna så solade man bara några sekunder för att sedan succesivt öka tiden sakta, sakta. Det var som ett litet minisolarium som man satte in handen i så det var verkligen bara handen jag solade. Medicinsk ljusbehandling gör inte huden brun då de endast använder UVB-ljus.

Jag hade tre mil enkel resa till sjukhuset så det blev ett himla åkande, men det kändes som att det fick bli så. Nu var jag motiverad att följa deras plan så det var bara att gilla läget.

Handen fortsatte att läka av solning, kortisonsalva samt att jag slutade med de produkter som jag nu visste jag var allergisk mot. När jag var klar med min behandling på Ryhov och de avskrev mig så hade jag läkt mina händer till 90%. Huden var fortfarande skör och tunn men det var som min kropp börjat ta kommandot över eksemen och läkarna kunde inte hjälpa till mer utan jag skulle klara mig på egna ben och återkomma om eksemen blev värre igen. Jag bestämde mig för att jag inte skulle nöja mig med eksem som till 90% var bra så mitt sökande skulle fortsätta tills jag var 100% bra… och det skulle ta ytterligare två år innan jag kom dit. Så min resa hur jag arbetade vidare med att läka mina eksem fortsätter i bloggen.

Det var ingen skön känsla att sola, vissa gånger kunde man solat några sekunder för länge och då sved handen på samma sätt som när man bränt sig i solen en varm sommardag. Man ska även vara försiktig med att sola för mycket med även UVB-ljus då det kan leda till hudcancer.

Jag var så himla glad när mina 20 gånger var över och jag var färdigsolad, då firade jag! Usch, jag hoppas att jag aldrig mer behöver åka och sola vare sig hand eller kropp på sjukhus igen. Jag känner sååå för er alla som kämpar på med eksem och psoriasis!

Lämna ett svar