Hållbar konsumtion / Handeksem/Allergi / Hem- och konsumentkunskap / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Mat som medicin / Min historia / Recept- Frukost/Mellanmål / Självkärlek

Syrade grönsaker

Vi har ju som ett zoo i tarmen med massvis av bakterier, om vi äter enformigt och fiberfattig kost så får vi en sämre artvariation på bakterier i vår tarmflora vilket de som tror på antiinflammatorisk kost är en bov i dramat gällande många av våra folkhälsosjukdomar. Målet är att man ska mata sitt zoo/sina bakterier så att de goda bakterierna/poliserna kan frodas och må bra och bli som en större patrull som bekämpar sjukdomar. Livsmedelsverket menar med på att probiotiska bakterier kan ha en positiv effekt på hälsan men det betyder inte att alla sådana bakterier har samma effekt. De menar även på att det inte är visat/går inte att säga att man kan förändra att bakterierna kan ändra sammansättningen av vilka arter av bakterier en frisk person har. Jag tror själv att det krävs ännu mer forskning med tyngd för att Livsmedelsverket ska ändra sin ståndpunkt.

Jag tänker att man inte har något att förlora på genom att tillsätta mer frukt och grönt samt syrade grönsaker i sin kost, jag har aldrig läst om att det ska vara dåligt för hälsan på något sätt utan tvärtom så jag kör på med mitt tänk och mina vanor.

Livsmedelsverket tar däremot upp att goda bakterier kan återställa en tarmflora efter en antibiotikabehandling, detta brukar jag ibland prata om i mitt klassrum… att man kan hjälpa sin kropp och tarmflora efter en antibiotikakur för att boosta kroppen med extra goda och hälsofrämjande bakterier. Om jag skulle behöva få antibiotika någon gång i framtiden så skulle jag bland annat äta syrade grönsaker varje dag, tror även att jag skulle lägga pengar på kosttillskott med mjölksyrabakterier för att få in fler stammar av goda bakterier samt äta fiberrik och antioxidantrik mat som är toppen för tarmfloran.

Mina handeksem fortsatte vara 90–95% bra, men inte 100% bra så jag fortsatte för att se om jag med bättre tarmflora kunde läka det sista. Jag hade läst om att det var mumma för tarmfloran att äta syrade grönsaker. Man kan syra själv men man kan även köpa färdigt i affären. Här är det dock viktigt att de syrade grönsakerna är i kyldisken och inte i en ”vanlig” hylla i affären då de blivit upphettade och därmed har bakterier dött i upphettningsprocessen (fermenteringen).

Att man syrar grönsaker är att det är en gammal konserveringsmetod och håller därmed längre innan den blir dålig. I processen så kickar grönsakernas egna mjölksyrabakterier igång och tar över så andra bakterier kan inte komma i mellan då det inte är en trivsam miljö för dem. Man har sett att de här goda mjölksyrabakterierna är bra för vår tarmflora och vårt immunförsvar. Förutom goda mjölksyrabakterier så innehåller ju grönsakerna fibrer, vitaminer och mineraler som är toppenbra för kroppen och hälsan. Jag köpte ett fermenteringskit från Kilner… som jag fortfarande inte använt… men det är klart att jag någon gång kommer göra det, så det blir ett framtida inlägg på bloggen, ha, ha, ha. Livsmedelsverket har skrivit lite om hur det går till när man syrar grönsaker samt lite info om det som man kan läsa här om man är intresserad.

Jag har varit lat och köpt färdiga syrade grönsaker från Tistelvind som har syrade grönsaker i kylavdelningen i affären utan några konstigheter i.

Mina favoriter är helt klar deras surkål och deras Kimchi. När jag började äta syrade grönsaker så hade jag det som ett tillbehör till mina grönsaker på tallriken, men tyckte att smaken tog över ALLT. Man kände knappt vad man hade ätit om man avslutade med det syrade och då var det bättre att börja med det. Smaken är så speciell och stark så jag tröttnade på att ha det som ett tillbehör till maten och började i stället ta fram det som ett ”mellanmål”. Jag la upp ca 2-3 msk och åt mellan måltider…. Såg det som att i stället för att ta medicin så tuggade jag i mig lite syrade grönsaker. Jag är lite periodare med syrade grönsaker men jag har inte tappat det helt utan vissa veckor äter jag det och sedan har jag paus i några veckor för att sedan köpa en ny burk… och så har jag hållit på sedan 2019 och tror jag kommer fortsätta så. Kanske du med är sugen att testa om du kan få in lite syrade grönsaker i din kost du med och boosta din tarmflora?!

Lämna ett svar