Boktips / Hållbar konsumtion / Handeksem/Allergi / Hem- och konsumentkunskap / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Mat som medicin / Min historia / Recept- Fika/Snacks / Självkärlek

Baka med bönor

Jag fortsatte att försöka läka ut mina eksem genom att äta sådant som jag märkte att min kropp mådde bra av. Jag bakade gärna kakor och bakverk utan gluten och vitt raffinerat socker. Vid något tillfälle så snubblade jag över en mjuk kaka där man använt bönor i stället för mjöl. Jag tyckte det lät jättespännande och var bara tvunget att testa.

Jag bakade den här mjuka tigerkakan som Kung Markatta då hade som recept men numera hittar jag den bara hos Fanny Roethlisberger och jag blev imponerad! Jag kunde inte fatta att man kunde få till en sådan god kaka utan vetemjöl och MED BÖNOR som ersätter vetemjölet?! Vilket klockrent sätt dessutom att få i sig bönor på om man själv inte gillar dess konsistens. Fatta att jag njöt när jag såg mina barn tugga i sig kakan och att de tyckte den var jättegod! Det är ju perfekt! Ibland får de “vanligt” fika och ibland får de sådant här fika, hoppas det kommer så ett frö hos dem så när de blir stora så kanske de med kan ta med sig att ibland gör man på det ena sättet och ibland på det andra….

Jag tyckte receptet var jättebra och ändrade det ibland genom att bara ha kakao och därmed blev det en mjuk chokladkaka. Någon gång la jag i pepparkakskryddor som kanel, kardemumma, ingefära och nejlika och fick då till en mjuk pepparkaka som med blev supergod. Jag var till och med tvungen att bjuda på bönkakorna på mitt födelsedagskalas för att min familj med skulle få uppleva en kaka bakad med bönor. Jag har även haft med mig bönkaka och bjudit mina kollegor på jobbet, sååå skoj!

Efter att jag själv gillat konceptet såååå mycket så var även detta något jag plockade in i skolans värld. Jag brukar ha en planering i åk 9 där eleverna får baka något valfritt med bönor…. När de kommer in i klassrummet så brukar de mötas av bilder på massa kakor och bakverk som jag visar via datorn och projektorn. Jag brukar då fråga vad alla dessa kakor och bakverk har gemensamt… på någon bild så brukar det stå typ ”baka med bönor” så någon elev brukar lista ut det…. Japp, det är temat för dagens lektion ”Ni ska baka något bakverk med bönor”. Eleverna brukar reagera lite olika, ha, ha, ha. För många är detta något helt nytt och kommentaren kring ”varför kan vi inte bara få baka en vanlig, normal kaka?!”. Eleverna brukar få baka med socker, vetemjöl och smör näst sista lektionen varje termin. Då fryser vi in hälften av fikat till sista lektionen som är en städlektion och då avslutar vi med ”fest” och fika.

Jag tycker att det är viktigt att inspirera elever att man kan baka fika på olika sätt och som så mycket annat så tror jag att få in balans i livet är bra, oavsett vad det gäller. Ibland kan man fika med kaka som är gjord på bönor och ibland så kan man ha en med vetemjöl. Om de inte lär sig det hemma så är väl skolan en superbra plats att ta in den typen av kunskap och kanske se över sina vanor.

Det brukar bli en skojig lektion och det är alltid någon som kommenterar att det luktar kattmat när de öppna bönförpackningarna, ha, ha, ha. Många tycker att det hela är helknäppt men skoj när de står vid sina matberedare och mixar ner bönorna till en smet för att därefter tillsätta övriga ingredienser. När eleverna bakat klart och ska äta sina bakverk så brukar många vara fascinerade över att man kan få till så pass goda kakor med så märkliga ingredienser. Många brukar tycka att det är en rätt skoj lektion. Men visst, i nästan varje klass så finns det någon som surar ihop och minsann inte tänker smaka… men jag tycker inte att man ska anpassa innehållet på undervisningen utifrån de få eleverna… det är ju samma när vi tillagar något vegetariskt med baljväxter… då brukar reaktionen vara densamma. Vissa lektioner startar i en uppförsbacke, men jag har lärt mig att efter uppförsbackar så brukar det i alla fall bli en raksträcka… och ibland går det till och med nedför…. Så det är bara att rida ut vågen av missnöje då jag vet att det är värt det… kanske att man sår ett nytt frö hos vissa och då är en sådan lektion guld värd, man måste ju börja någonstans!

Ett recept som en elev valde som blev supergoda böncookies var det här receptet från Ica. Istället för nötter så rostade eleven pumpakärnor men det blev hur gott som helst och blev en favorit i klassrummet, så himla roligt!

En bok som jag läst och använt recept från gällande att baka med bönor är:

Baka med bönor av Lina Wallentinson

Lämna ett svar