Hållbar konsumtion / Handeksem/Allergi / Healing / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Kemikalieresa / Meditation / Min historia / Reiki / Självkärlek

Diffuser, Rökelse, Doftljus & Eterisk olja

Jag älskade känslan när man kom ner i Carinas lokal ”Kristall & healingboden” när man möttes av doften av rökelse och dess mystiska doft.

Jag ville skapa samma doft hemma då man påverkas mycket av dofter. Allt ifrån att man kan komma ner i varv av en lugnande doft som ex. lavendel, men man kan även bli pigg med hjälp av dofter som pepparmynta. Jag ville ta hjälp av doft i min healingbehandling på mig själv för att lättare gå in i min bubbla.

Jag köpte på mig lite rökelser hos Carina och var förväntansfull när jag tände dem hemma. Det som var sååå skumt var att det kändes som vårt hus INTE gillade doften av rökelse, ha, ha, ha. Det liksom skar sig med doften i huset. Det luktade INTE gott, jag fick typ panik, släckte den snabbt och sedan fick jag vädra hela huset. När Mira kom hem så fick hon fullkomlig panik över hur det luktade, ha, ha, ha.

Rökelse, Indiska, Aromatisk, Pinne, Rök

Jag fattade ingenting?! Hur kunde det bli så illa? Jag som tycker att det luktar gott hos andra? Där stod jag med massa rökelsepinnar och funderade på hur jag skulle få användning av dem… Jag testade en annan pinne en annan dag i huset, men reaktionen var densamma… så skumt.

Jag plockade ut mina pinnar i vår gäststuga och testade dem där… och där luktade de jättegott… ha, ha, ha… så skumt.

Det var då jag började införa att ibland gå ut dit och köra healing på mig själv, jag fick även nys av några som skickade distanshealing gratis och testade det med. Jag hade 0% förväntan… tänkte att det borde ju ändå inte kunna funka… Men när jag la mig ner i sängen ute i gäststugan och ”tackade ja” för mitt inre att ta emot healingen så började den pirrande känslan som jag känner vid healing komma, först i mina fötter, för att sedan likt sockerdricka sprida sig upp genom kroppen. Vet att jag låg där och hjärnan försökte lösa ekvationen hur detta var möjligt… för så brukar det inte kännas i min kropp när jag bara lägger min ner och ska vila eller sova… detta är något annat. Förutom den pirrande känslan så kommer det nästan alltid någon våg av värme som sköljer genom kroppen… Så skumt.

Jag funderade på hur jag kunde använda mig av doft inne i vårt hus när mina rökelsepinnar inte funkade i huset och snubblade då in på ”diffuser”. Det var en kollega som tipsade om en sådan, hon brukade gå på yogapass och instruktören brukade sätta på en diffuser i rummet och doften av eterisk olja spred sig i salen och min kollega älskade det.

Aroma Diffuser/ luftfuktare för doft till hem och företag | Doftbox.se
Det finns mååånga olika modeller av diffuser

Jag visste inte ens vad en diffuser var?! Men kollade upp det och tyckte det lät som något för mig. Det är som en luftfuktare som man häller vatten och som går på ström. Ur den kommer det ånga som gör luften fuktig. I vattnet kan man hälla några droppar eterisk olja för att på så sätt skapa doft i rummet. Ekologisk eterisk olja hade jag ju redan ett gäng då jag använder dem till när jag gör egna deo, till min doftspray i badrummet, samt så har Anders det i hans hårvax han gör själv (det kommer med i ett inlägg i framtiden).

Jag beställde en diffuser och lyckan var total när den kom hem till mig. Jag älskade den! Den doftade ljuvligt i vårt hus, både huset och hela familjen gillade den, ha, ha, ha. Jag använder den i stort sett varje dag. Vid jul kan jag ha dofter av kryddnejlika eller apelsin. När jag städar har jag ofta eukalyptus eller pepparmynta, när jag ska komma ner i varv så har jag gärna lavendel. Aromaterapi i hemmet, sådan lyx!

Här är det viktigt att man har koll på skillnaden mellan billig doftolja och dyr eterisk olja… Det är dyr ekologisk eterisk olja man ska välja! Här kan man läsa om vad som skiljer dem åt.

Förr älskade jag doftljus och önskade mig ofta det när jag fyllde år och i julklapp, men vissa doftljus kunde jag få lite huvudvärk av och jag fattade varför när jag för rätt många år sedan läste att doftljus ofta avger Formaldehyd och det var en av kemikalierna som stod på min lista att jag inte tålde när jag var 19 år. Om det finns Limonen (och Linalool) som en ingrediens i doftljuset (som det ofta gör) så blir det en kemisk reaktion i kontakt med luft och då bildas formaldehyd.

Jag kollade igenom innehållsförteckningen på mina favoritdoftljus från Yankee Candle och blev inte imponerad när jag såg vad det stod. Den innehöll inte Limonen men den innehöll annan skit.

Yankee Candle Classic Medium - Clean Cotton
Innehållsförteckningen på Yankee Candle ljus

Hexyl cinnamal fanns med på min lista av ämnen jag var allergisk mot när jag var 19 år, det är ett ”kraftigt allergiframkallande ämne”. Alpha-Isomethyl ionone är ett parfymämne som sedan mars 2005 måste vara deklarerat på produkter på grund av allergirisk, ämnet kan även vara retande för luftvägarna hos astmatiker. Om ni klickar på länkarna så kan man läsa lite mer om sådana kemikalier.

Jag kör på ”försiktighetsprincipen” och väljer numera bort den här typen av produkter i mitt hem. Det känns inte som något bra att gå runt och andas in sådana ämnen?!

Jag fick däremot ett jättefint doftljus av Anders när jag fyllde år sist som han hade köpt på Rekoshoppen. Vad jag kunde se så innehöll den inga konstigheter?!

Yvelis Eteriskt Doftljus av Rapsvax Patchouli & Cederträ, Mellan ca 180 g
Doftljus från Yvelis gjord på svensk rapsolja.

Jag gillar eteriska oljor, men jag är lite skeptisk även mot dem, om man är känslig så är nog ändå doftfritt att föredra. Men jag gillar doft och ekologisk eterisk olja är det bästa alternativ jag har idag så just nu kör jag på det.

Lämna ett svar