Boktips / Hem- och konsumentkunskap / Mat som medicin / Min historia

De blå zonerna

När man läser på om antiinflammatorisk kost eller medelhavskost så är det inte helt ovanligt att man även får ta del av lite information om de blå zonerna. Platser på jorden där människor lever längre och är lyckliga och friska. Det är några zoner som återkommer i de böcker jag läst och det är Okinawa i Japan, Sardinien i Italien, Loma Linda i Kalifornien, Nicoya i Costa Rica och Ikaria i Grekland. Det är många människor som blir över 100 år och pigga på dessa platser, vilket har gjort att många blir nyfikna på hur de lever sina liv för att undvika folkhälsosjukdomar som cancer, hjärt- och kärlsjukdomar, benskörhet, diabetes och demens/Alzeimers.

Man har sett en gemensam nämnare kring alla de här gamlingarna och det är kopplat till deras fysiska aktivitet samt deras kost. Vad gäller kosten så hade de ett begränsat intag av föda, ingen av dem var överviktiga och slapp de hälsonackdelar som kan föras med av övervikt och fetma.

Gällande den fysiska aktiviteten så är det många av gamlingarna som haft mycket vardagsmotion, ingen av dem har haft stillasittande kontorsarbete under deras livstid. De har även inte haft en stressig livsstil som jag tror är en superviktig faktor i det hela, det är lurigt med stress. Vi som har en annan kultur i Sverige så tror jag det är viktigt att man aktivt försöker få ner sina stressnivåer då jag tror att stress är kopplat till att många blir sjuka, kommer ta upp det inom några dagar på bloggen. Om man är slutkörd och stressad så tror jag risken är större att man inte riktigt orkar ta hand om sig själv med träning eller laga mat från grunden då energin inte riktigt räcker fullt ut.

En annan viktig pusselbit är att leva ett meningsfullt och socialt liv. Det är en fördel att engagera sig i olika aktiviteter som utvecklar en och gör att man håller i gång även på det sättet. Att umgås med folk över en god måltid, kanske dricka ett glas rött vin, äta långsamt och njuta av måltiden, skratta och ha skoj ihop med andra, kanske ta en promenad ihop är även detta en gemensam nämnare.

De verkar äta mycket växtbaserad och fiberrik kost, ingen snabbmat eller processad mat utan lagar och äter mat från grunden. Många odlar sina egna grödor, äter färska råvaror utefter säsong, de äter mycket bönor och baljväxter, fisk, skaldjur och väldigt lite rött kött. Deras intag av socker och vitt mjöl är lågt, de dricker inte massa läsk utan vatten, någon kopp kaffe om dagen och ett glas rött vin på kvällen. Variationen på vad de äter är väldigt variationsrik vilket gör att de får en stor spridning på näringsämnen (och bakterier i tarmfloran). Det är väldigt likt det jag läst på om medelhavskosten (skrev ett inlägg om det 27/3-22).

Böcker jag läst inom temat som jag rekommenderar är:

Åldrandets gåta: vetenskapen som förlänger ditt liv.

Åldrandets gåta : vetenskapen som förlänger ditt liv (häftad)

Den blå maten.

Den blå maten (inbunden)

Happy food: om hur mat och lycka hänger ihop.

Happy food : om hur mat och lycka hänger ihop

Happy food: om hur grön mat gör livet bättre.

Happy Food Green : om hur grön mat gör livet bättre

Happy food 2.0: Om hur måltiden och lyckan hör ihop.

Happy food 2.0: Om hur måltiden och lyckan hör ihop

Henrik Ennart och Niklas Ekstedt ligger bakom Happy Food böckerna och gör det riktigt bra. Henrik med sin forskning och Niklas med sina recept. Henrik Ennarts hemsida är värd att gå in på för att få en bättre inblick i vem han är och vad han gjort. De har även en podd ihop som heter “Leva gott”.

Någon gång när vi fick i uppdrag att ha högläsning ur valfri bok vid lektionsstart så valde jag att läsa om de blå zonerna som var ett nytt begrepp för mina elever. Det finns så mycket man kan ta upp på lektionerna men man har så lite tid.

Jag tycker att det är så himla roligt och intressant att läsa om sådant här och blir såååå inspirerad. Jag har själv en vision om att jag ska åldras med hälsan i behåll då jag vill vara en pigg och hurtig pensionär. Det finns ju ett talesätt som lyder ”om du inte tar dig tid för friskvård så kommer du behöva ta dig tid till sjukvård”. Jag tror att det ligger mycket i det, det ska bli spännande att se om jag kommer få utdelning av min investering i min hälsa när jag blir äldre?! Man vet aldrig med livets spelregler då allt kan hända, men jag hoppas det. Mina barn ska aldrig kunna säga till mig att jag inte försökte i alla fall.

Lämna ett svar