Andlighet / Boktips / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Meditation / Min historia / PMS/PMDS / Självkärlek / Träning

Guidade meditationer

Det kändes som ”alla” höll på med meditationer, jag hade läst om det i många olika forum och böcker, även de på Food Pharmacy som hade så mycket klokt att komma med hade börjat snöa in på detta spännande område så kände jag att det var något som jag med ville utforska.

Många tror kanske att om man håller på med meditation så är det typ som att man måste sitta med benen i kors i någon jobbig meditationsställning, fingrarna ihop i någon mudra och sitta och humma ett mantra som Ommmmmmmmmmm, ha, ha, ha. Jo, men visst, så kan man med meditera och det har jag med testat, men meditation är såååå mycket mer än så och det kan vara väldigt oflummigt.

Har skrivit om det tidigare, men även 1177 tipsar om Mindfulness och meditation som ett verktyg mot stresshantering och sömnbesvär.

Food Pharmacy hade tipsat om en app som heter ”Headspace” även Rangan Chatterjee tipsade om den i hans bok Hälsobalansen som jag skrivit om i ett flertal inlägg i bloggen. Jag laddade ner appen och testade, den var dock på engelska och det funkar för mig, men svenska är det mest optimala. Fatta att jag blev glad när Headspace kom med en hel serie med info om meditationer och guidade meditationer på Netflix och på svenska! Serien är superpedagogisk, lärorik och väldigt fin. Klockren om man är ny på att meditera. Den har inget flum i sig om man tycker att meditationer känns flummiga.

Jag har kollat på serierna ihop med Anders och även han tycker att de är bra… dock så sitter vi i soffan båda två och nickar till, man blir suuuperavslappnad…. Så den är perfekt innan man ska lägga sig och sova…, ha, ha, ha.

Det finns tre serier just nu på Netflix från Headspace! Om du inte spanat in dem?! Testa!

Nu håller jag på att läsa boken Stillhetens styrka: Vetenskapen om meditation av Daniel Goleman och Richard J. Davidson. Alla mina upplevelser jag är med om när jag mediterar försöker jag lära mig att förstå och få grepp om, därav gillar jag verkligen böcker som den här som kan öka min förståelse. Men kommer ha ett eget inlägg om den boken framöver.

När jag läste Rangan Chattejees bok om hälsobalansen så förespråkade även han meditationer och det var ofta han ordinerade en kost med nyttiga fetter, lite meditation och fysisk aktivitet i stället för antidepressiva tabletter. Han menar på att ge små livsstilsförändringar där man får in mer vila och avslappning, som leder till bättre sömn, om de får in bättre kost samt får folk att röra på kroppen så har han lyckats vända sjukdomsförlopp som typ 2-diabetes, depression, IBS, sänka blodtryck, minska klimakteriebesvär utan hormoner, övervinna sömnproblem, viktnedgång, fått hjälp mot kraftig migrän och även fått bukt på autoimmuna sjukdomar och allt detta utan mediciner. Tänk att en livsstilsförändring kan räcka som behandling och den kan även förebygga sjukdom.

Jag blir varm i hjärtat när jag läser sådant här för jag kan verkligen relatera till vad den här typen av livsstilsförändringar har hjälpt mig med mitt mående. De här verktygen man fått med sig i sin ”Instruktionsbok” som Miss Lii sjunger om är fantastiska för att hitta ett inre lugn och skapa balans för hälsa i sitt liv.

Rangan skriver att meditation är kraftfullt vid hormonella besvär. Om man är stressad så går LDL-kolesterolet till för att bilda kortisol. Då blir det mindre kvar att bilda östrogen och progesteron. En normalisering av kortisolnivåer hjälper vid hormonella besvär och det kan man få via meditation, att man får in egentid varje dag eller att man äter naturliga och rena livsmedel och inte processade halvfabrikat.

När vi var jägare/samlare så var det ofta vi var i stillhet, att vara ute på jakt var vi ju inte hela tiden. Vi kunde ha långa perioder av tristess och att det inte hände särskilt mycket vilket gjorde att vi hade en stor mental stillhet. Våra kroppar och hjärnor är ju skapta för detta liv och det är ju något som även Anders Hansen påpekar i hans böcker. Idag blir ju våra hjärnor typ kokta av all stress som den upplever under en vanlig dag och att använda sig av metoder för att stilla och lugna ner hjärnan tror jag är minst lika viktigt som goda kostvanor och motion…. Om inte viktigast?!

Rangan skriver att meditation stimulerar aktivitet i nervcellerna, förbättrar sömnkvaliteten, förbättrar koncentrationsförmågan och sänker blodtrycket. Man har även sett att stress kan förändra uppsättningen av bakterier i tarmfloran på ett negativt sätt och att minska stressen så sprider det sig ett lugn genom hela kroppen… ”stressmage” är ju ett känt begrepp och säkert något som du med känner igen… så det känns ju inte helt orimligt att det skulle vara så?!

Jag har ju inte haft hormonella besvär (PMDS) sedan jag började med healing och det är ju med en form av meditation. Man får ner stressen i kroppen och det är ju precis det jag var med om! Jag kör ju fortfarande healingbehandlingar på mig själv men det är ju inte alls lika ofta då jag bytt ut healingen med olika andningsövningar eller meditationer… Det gäller nog bara att man hittar sin grej… och vad som känns rätt för en själv. Om man har för mycket kryp i kroppen så finns det ju gående meditationer samt Shaking (som jag kommer skriva om senare i bloggen).

Favoritplats att meditera är för mig i mitt lilla plastbadkar. Det finns ingenstans som jag kan komma in så djupt i mig själv som i badet. Där kommer jag åt något som jag inte lyckas komma åt någon annan stans. Jag vet liksom aldrig vad jag ska vara med om när jag kryper ner i mitt lilla badkar?! Nästan som filmen Alice i underlandet! Många gånger börjar det med att allt är svart, men när jag väntar och observerar det svarta så brukar jag kunna mötas av olika färger för mitt inre, ibland är det som massvis med stjärnor som dyker upp och det är superhäftigt att ligga och vara åskådare av det, ibland är det som en film i mitt inre där jag är vid havet, vid någon äng, vid någon skog…. Ibland möter jag någon där… jag kan ibland höra saker… vägledande värdefull information…Det är först när man stillar sina tankar, befinner sig i nuet och hittar tomrummet mellan tankarna som magi uppstår. Men många har nog inte ro i kroppen att utforska detta tomrum då många lever så mycket i tanken och i hjärnan idag…. Eller så vet man inte om att man har ett inre ”universum” som man kan utforska… och man letar ju inte efter något som man inte vet finns… Jag letade ju inte heller efter detta… jag bara snubblade in på det och sedan har jag inte fått nog… jag vill utforska de här dolda sidorna hos mig ännu mer.

Jag har hittat in på guidade meditationer på Youtube, det finns huuur många som helst. Men även på Nextory där jag har mina ljudböcker och E-böcker. Jag älskar att testa olika guidade meditationer och många gånger gillar jag det mer än att jag själv mediterar utan hjälp. Jag känner in vilken typ av meditation jag är sugen på. När jag själv är för trött så är en guidad meditation att föredra, jag behöver ha en piggare hjärna för att vara närvarande i en egen meditation, lyxigt ändå att välja.

Jag tror att ni är fler där ute med överhettade hjärnor som ständigt är i gång, testa meditation du med vettja!

Lämna ett svar