Andlighet / Boktips / Healing / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Meditation / Min historia / PMS/PMDS / Självkärlek / Träning

Stillhetens styrka

Efter att jag börjat få in meditation av alla de slag i mitt liv och själv märkt vilka effekter det har för mitt inre mående så är det en metod jag kommer bära med mig genom hela livet på samma sätt som att träning är ett naturligt inslag i mitt liv. Även detta är en del i att jag vill dela med mig av min livsresa till andra… tänk om fler där ute med kommer snubbla in och testa meditation och på samma sätt som jag få uppleva vilken skillnad det gör för ens mående.

Om vi har olika fysiska förutsättningar vad gäller träning och att alla idrottsgrenar inte passar alla så är meditation verkligen något för ALLA människor oavsett vilken fysisk förutsättning man har. Om jag någon gång i livet kommer hamna på sjukhus eller på ett ålderdomshem så är ju även där meditation ett klockrent verktyg och tidsfördriv.

Även om man har ADHD och en hjärna och en kropp som är i gång hela tiden så kan jag förstå att det är en utmaning att meditera, kanske att meditation i rörelse kan vara att föredra då? Men tänker att ha en metod där man lugnar ner hjärnan kanske är särskilt viktigt när man har en hyperaktivitet i kroppen?!

Jag har läst boken ”Stillhetens styrka: Vetenskapen om meditation” av Daniel Goleman som är psykolog, författare och vetenskapsjournalist och Richard J. Davidson som är professor i psykologi och psykiatri samt grundare för ”Center for Healthy Minds” för att lära mig att förstå vetenskapen bakom meditation och varför det funderar så bra. Som så mycket annat jag är med om så vill jag lära mig mer och utforska mer. Om jag inte varit med om något kring det spirituella så hade det varit en återvändsgränd och inget jag haft intresse att lära mig mer om… men nu har det ju inte varit så… tvärtom… och då är det jag som är framme och söker med ljus och lykta för att med min mänskliga hjärna föröka förstå vad jag är med om.

I boken kan man läsa att redan efter de första timmarna, dagarna och veckorna av meditation så visar sig flera positiva effekter av hälsan. Man ser en minskad stressaktivitet i hjärnans amygdala och att man får ett större lugn även när man utsätts för stress i sin vardag. Stresshormonet kortisol minskas vid meditation och man har även sett att självcentrerade tankar minskas. Jag funderar på om även detta är en faktor att jag inte fått tillbaka min PMDS sedan jag fick in healing som med är en form av meditation i mitt liv?! Tidigare kunde jag ju falla ner som en nedåtspiral med mina tankar och fick hjälp av Anders för att få in nya tankar och på så sätt ändra mitt fokus. Just nu känns det overkligt att jag hade det så, då det är så långt bort ifrån var jag befinner mig idag.

Efter två veckors träning i meditation får man bättre uppmärksamhetsförmåga och ett större fokus. Det här kan jag med intyga! Att meditationen har hjälpt mig att vara mer närvarande i nuet och när tankar kommer i vardagliga livet så blir man mer medveten om sina tankar och man kan då lättare stanna upp och välja andra tankar om man inte tycker att tankarna man har gör en gott. Detta har jag min meditationspraktik att tacka för! Meditation hjälper förutom större fokus och bättre koncentration även till att förbättra sitt arbetsminne. Nu läser jag bara om saker jag är intresserad av och då har man ju lättare att lära sig, men jag tror att jag har mina tidiga morgnar, meditation och min pigga hjärna jag har på morgonen att tacka för att jag kommer ihåg så pass mycket som jag gör och kan nu sitta och skriva på min blogg och det liksom flödar ur mig text och information.

Om man mediterar över medkänsla gör att den empatiska omsorgen ökar och man känner en större kärlek till saker i sin omgivning och ser sin omvärld med andra ögon efter en sådan typ av meditation. De effekterna blir inte på samma sätt om man väljer en meditationsform som är mer neutral, ex. när man mediterar och följer sitt andetag. Man har sett att amygdalan inte reagerar på samma sätt med en sådan meditationsform.

När man mediterar så minskar inflammation i kroppen något efter bara 30 timmars meditationspraktik. Man har sett att de proinflammatoriska cytokinerna minskas i hjärnan och de ligger bakom inflammation. Immunförsvaret stärks upp, när kroppen inte behöver befinna sig i kamp eller flykt läge så har den möjlighet att arbeta med andra saker i kroppen som inte är prioriterade vid kamp och flykt. Andningen blir långsammare och ämnesomsättningen saktas ned.

Man har sett att meditation har en positiv inverkan på depression och ångeststörningar så man kan må psykiskt bättre om man utövar meditation. I en metaanalys på 47 studier där meditationsmetoder använts för att behandla patienter med psykisk ohälsa så visade det att meditation kan förbättra måendet för de som har depression och då framför allt de som har svår depression, men även de som har ångest och för de som har mycket smärta. Det gav ungefär samma effekt som läkemedel skulle haft, fast utan biverkningar. Man såg även att det kan hjälpa vid psykisk stress och människor som drabbats av PTSD (Posttraumatiskstress).

När man gjort studier på erfarna yogis som mediterat upp till 62,000 timmar under sin livstid så upptäckte de att deras hjärna inte hade åldrats i den takten som den brukar. Vid 41 års ålder så hade en yogi en hjärna som motsvarar hos en 33-åring. Jag tycker själv att det här låter logiskt, jag tror inte den stress vi befinner oss mycket i är särskilt uppiggande för hjärnan, tvärtom! De kommer snabbt in och ur ett djupt meditativt tillstånd och man har sett att de har höga halter av gammavågor i hjärnan när de mediterar och då framför allt när de mediterar över medkänsla vilket är en meditationsteknik. Jag gillar att meditera över tacksamhet… och tanken är liknande när man mediterar över medkänsla. Man liksom fyller sig med känslan av tacksamhet så man blir helt upprymd av just den känslan. Men kommer skriva om det i ett eget inlägg i bloggen.

Tänk vad en liten dos mental träning skulle kunna sätta grund för mentalt välbefinnande. Tänk om alla skulle få in det i sina liv, då skulle vi kunna ha ett samhälle med en befolkning där fler mår bättre samt att fler skulle känna en enhet att vi inte är vi och dem utan se hur vi alla är förgrenade. Tänk vilka chanser vi skulle ha som art om fler kände större medkänsla mot allt och alla, vilken värld vi skulle kunna leva i.

När Dalai Lama fyllde 80 år så uppmanade han oss att göra tre saker.

  1. Uppnå fattning genom att skapa ett inre lugn.
  2. Skaffa oss ett moraliskt roder av medkänsla. Alltså att utgå från medkänsla till allt och alla.
  3. Handla så att världen blir bättre. Här får man utgå från oss själva vad man kan vara med att bidra med, det kan vara i det lilla men även i det stora.

Jag avslutat detta inlägg med de kloka orden från en klok man.

Lämna ett svar