Andlighet / Boktips / Healing / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Meditation / Min historia / PMS/PMDS / Självkärlek / Träning

Yoga

En anledning att jag hoppar på nya saker är att helt plötsligt står jag där med ett återkommande flöde i sociala medier inom något tema. Så var det när jag fick in yoga i mitt liv, men även senare när jag började meditera eller kallbada. Det kändes som ”alla” höll på med detta, vad det nu än var. Vilket triggar i gång mitt sug att testa jag med.

När jag läste Rangan Chatterjees bok om Hälsobalansen samt hans bok Stressbalansen så tog även han upp hälsofördelarna med yoga. Det var rätt många böcker som hade yoga som träningsmetod för god hälsa. Det är ju ändå en rätt populär träningsform världen över och det kändes som folk ”hittat något” i yogan som jag aldrig gjort.

Hälsobalansen : 4 nycklar till ett bättre liv - hur du vilar, äter, tränar och sover dig friskare
Stressbalansen : omstart för kropp, sinne, relationer & livsglädje

När jag tränade på Sportlife så kunde jag ibland gå på pass som Body Balance som är en blandning av yoga, pilates och tai chi. Men i ärlighetens namn så hade jag för mycket energi i kroppen och fattade inte riktigt grejen med det då. Jag tyckte det dock var perfekt efter att jag tagit ut kroppen på gymmet eller att jag sprungit att få gå dit och varva ner då jag alltid varit dålig på att stretcha så jag har alltid varit stel och väldigt ovig i kroppen.

Jag har under livet sett stretchning som ett ont måste och har lagt ytterst få minuterar i mitt liv på denna aktivitet så detta var verkligen ett stort utvecklingsområde för mig.

Då vi bor på landet så är det inte ett alternativ för mig att träna gruppträning utan kollade runt om man kunde hitta träningspass på nätet. Det finns många pass på youtube. Jag hittade en kvinna som hade jättefina och lugna yogapass samt lite andningsövningar, hennes kanal på Youtube heter ”Yoga med Helen”.  Jag snubblade snabbt in på Yogobe som är onlineträning med fokus på Yoga, men de har även pass med meditation och andningsövningar. De har en hel del föreläsningar så man kan få en fördjupad kunskap i träningsformen man gör oavsett sort men även föreläsningar inom personlig utveckling. Nu har de även fått in andra klasser med styrka, dans, rörlighet av alla de slag som passar i stort sett alla människor oavsett vilka fysiska grundförutsättningar man har. De har även rehabträning, seniorträning, träning som passar efter utbrändhet och stress, de kan visa rörelser där man sitter på en stol om man har begränsad rörlighet. Jag tycker de har ett otroligt utbud och så fint när det finns något för alla, oavsett vilka grundförutsättningar man har. Det är aldrig för sent att börja röra på kroppen, man måste bara anpassa träningen efter sin egen kropp och dess förutsättningar. Löv it!

Jag testade 14 dagars gratis träning och blev helt frälst! Yoga är ju såååå mycket mer än vad jag tidigare trott. Det finns ju såååå många olika typer av Yoga som är på så olika sätt. Allt ifrån Acroyoga, Ashtangayoga, Migränyoga, Restorative yoga, Hathayoga, Kundalina yoga, Mojayoga, Yinyoga och många fler. Jag började utforska olika yogastilar och landande att min favorit är Yinyoga som är en ”vilande” yogaform där man ligger i varje position i upp mot fem minuter innan man byter. Man går in i sig själv och andas sig djupare ner i positionen. Den är perfekt att göra för att komma ner i varv och det blev som en skön motpol till min löpning samt styrketräning.

Jag investerade i Yogaprylar, jag köpte en ekologisk yogamatta, yogablock i kork, bolster, ögonkudde och en yogafilt från Yogiraj och fullkomligt älskade mina nyinköpta prylar. Det var såååå mysigt att köra avslappnade yoga för att komma ner i varv på kvällen innan jag skulle sova. Jag fixade i ordning gäststugan som fick helt plötsligt temat ”yoga, meditation och healing”. Anders stod bredvid och var inte alls involverad i mitt fix, han skakade mest på huvudet… det var ju inte direkt hans dröminredning, ha, ha, ha… men gäststugan var tidigare typ ”huset som gud glömde” och nu hade jag energi att fixa och jag skapade min lilla oas där ute.

Yogiraj Yogablock i kork
Bolster - Yogiraj

261940104101,
EYE PILLOW,
YOGIRAJ,
Detail

261930101101,
ORGANIC PREMIUM YOGA MAT 4MM,
YOGIRAJ,
Detail
Yogafilt Premium yoga blanket - Yogiraj

Jag har sett att även Rusta har fina “yogaprylar” för billig peng, smålänning som jag är så har jag passat på att köpa mina saker med rabattkoder och under kampanj. Stadium har kampanj med jämna mellanrum och de säljer Yogiraj, men man kan hitta det på andra ställen med. Jag har även önskat mig saker när jag fyllt år och i julklapp.

Jag kunde gå ut dit och tända ljus, rökelse, köra avslappnande yoga med avslutning att jag låg i Shavasana (även kallad död mans ställning) inbäddad i min tunga filt, med ögonkudde över ögonen och en bolster under knäna. Det kändes som jag gav mig sååååå mycket självkärlek. Det var som en stor omfamning varje kväll jag gick ut för att vara i min bubbla. Jag passade på med detta de kvällar Anders la barnen, snacka om kvalitetstid i vardagen.


356958102101,
PREMIUM WOOL YOGA MAT,
YOGIRAJ,
Detail

Då jag älskade Yinyoga så investerade jag rätt snart i en ullyogamatta som jag dels brukade ha till passen, dels som jag brukade rulla ut framför tv:n när vi kollar på film eller ser på något program. Det var såååå skönt att stretcha och ligga i mina yogapositioner så jag hittade tillfällen även utanför mitt ”träningspass”. Så småningom köpte jag ytterligare en ullmatta som jag har på ovanvåningen som jag rullade ut varje kväll när jag lägger barnen, den andra är på nedervåningen bredvid soffan. Jag använder mina ullmattor än idag dagligen, jag älskar dem! Att de är lättillgängliga och är framme har hjälpt mig att det blivit ett naturligt inslag i vardagen att använda dem. Det som är lite roligt är att min ullmatta alltid blir familjens samlingspunkt. När vi kollar på film så brukar först katterna komma och spinna och lägga sig på mattan, de älskar den varma ullmattan… därefter brukar ett barn komma och sätta eller lägga sig på mattan bredvid mig, för att snart kommer barn nr två dit, ha, ha, ha och Anders sitter i soffan och har hela soffan för sig själv medan vi andra är på yogamattan på golvet, ha, ha, ha.

Jag har sedan jag började med yoga alltid med mig min yogamatta när jag åker iväg någon stans och sover borta. Jag investerade i en reseyogamatta från Manduka som passar i resväskan men även att den är lätt och tar inte så mycket plats.

Yogamatta eKO SuperLite Mat 1,5 mm - Manduka

Jag har även en mörkgrå ekologisk yogamatta från Yogiraj som jag använder när jag yogar utomhus, älskar att rulla ut mattan på gräsmattan eller om jag är hemma hos någon som har ett trädäck.

Yogiraj Organic Lite Yogamatta Grey, 4mm ekologisk

Jag tror att yogan med är en faktor till att jag inte fått tillbaka några hormonella besvär. Yogan ska ju hjälpa genom att minska stressen, ge oss bättre psykiskt mående, minska depression, sänka blodtryck samt så kan man få en bättre sömn. Mitt fokus med yogan har främst varit för återhämtning även om jag ibland kör mer fysiskt ansträngande yogapass med. På 1177 så stod det ju att man kunde träna yoga eller mindfulness om man har problem med PMS och PMDS.

Yogan blev även ytterligare ett verktyg att connecta inåt, med medveten närvaro vara i kroppen och med mitt andetag. Om jag varit mycket i huvudet under dagen så hjälper yogan mig att landa i kroppen.

Jag har mer och mer börjat förstå vikten av en rörlig kropp och varför rörlighet är en viktig del i vår hälsa. Drömmen är ju att när jag blir gammal så ska jag kunna ta på mig mina strumpor och skor, om jag tappar något på golvet vill jag ju utan svårigheter kunna ta upp saken jag tappat. Jag vill kunna gå i ett badkar och ur utan att behöva få hjälp av andra. Jag vill kunna få vara nere på golvet utan att behöva fundera över hur jag ska komma upp igen. Det är aldrig för sent att börja träna rörlighet, om man känner att detta är ett utvecklingsområde så kan man ju så smått få in det i sitt liv och inom kort tid märka enorma resultat.

När jag börjar med något nytt så vill jag även alltid läsa om området för att få ännu mer inspiration.

I den här vevan kom jag in på Malin Berghagen och hennes böcker… som jag med kommer återkomma till framöver i bloggen. Men boken jag lånade på biblioteket var ”Yoga med Malin: Min kropp, min själ, mitt andetag. Såååå himla fin bok! På vissa sätt kan jag känna igen mig i Malin… men även hennes syster Kristin som jag med läst böcker av.

Yoga med Malin : min kropp, min själ, mitt andetag

Jag läste sedan hennes bok “Yoga: passion och närvaro i livet” som även den är en väldigt fin bok.

Yoga : passion och närvaro i livet

Andra böcker jag läst är:

Yoga, vetenskap och fakta: därför fungerar det av Sara Hoy.

Yoga, vetenskap och fakta

Närmare något: filosofin bakom yogan  av Simon Krohn

Närmare Något

Yoga anatomi av Leslie Kaminoff och Amy Matthews

Yoga: anatomi (e-bok)

Yogans anatomi: 75 övningar som ger maximalt resultat av Abigail Ellsworth

bokomslag Yogans anatomi : 75 övningar som ger maximalt resultat

Yinyoga: vila reflektion, återhämtning av Åsa Nyvall

Yinyoga : vila, reflektion och återhämtning

Yoga, fysisk och själslig detox av Karin Björkegren Jones

Yoga ? fysisk och själslig detox (e-bok)

Yoga en kvart om dagen av Ulrica Norberg

Yoga en kvart om dagen - Ulrica Norberg

Healing Yoga: den läkande kraften av Jennie Liljefors

Healing Yoga - Den läkande kraften - Jennie Liljefors

Kommentarer

21 juli 2022 kl. 15:00

Uumm det är verkligen härligt med yoga. Hoppas att jag kan lära mig mer så småningomLämna ett svar