Hållbar konsumtion / Hem- och konsumentkunskap / Kemikalieresa / Mat som medicin / Min historia / Personlig utveckling i skolan / Recept- Fika/Snacks / Självkärlek

Lakritsdadlar

Ha, ha, ha, ha, om man bortser att de här ser ut som avföring från något djur så är de hur goda och klockrena som helst! De har varit min räddare i nöden många gånger. Jag är inte mycket för att fika med ”köpefika” som ligger i någon förpackning med lång hållbarhet från affären, tycker inte att det är gott. Men mina barn älskar det och min man tycker att det med är rätt så gott så vi har det hemma ibland. Särskilt på somrarna när vi är i väg på utflykter eller åker ner till sjön och badar.

Vi älskar att bada så på somrarna åker vi ner till sjön flera dagar i veckan. Ett koncept som vi brukar ha är att vi grejar hemma på förmiddagen, äter lunch och sedan tar vi med oss kaffe och fika och åker ner till sjön efter lunch. Alternativt så åker vi dit och tar ett kvällsdopp. Vi har en liten skogsjö i krokarna som är helt fantastisk att bada vid. Varmt och jättefint vatten. Som varmast har det kommit upp i 27 grader i den lilla sjön, men det är ju när det varit högtryck under en liten period. Då kändes det som man simmade i en stooor swimmingpool, ha, ha, ha. Men 23-24 grader är inte helt orimligt att det är i sjön.


Ni vet när man står där och lite panik packar ner fika för den spontana utflykten man ska i väg på då är det de här dadlarna jag alltid tar med mig om jag inte har någon påse med Dave & Jon´s dadlar. Mina favoriter är saltlakrits, sour cola och tropical fruit.

När vi åker till ishallen så är det med klockrent att ha med sig dadlar till fikat.

Picknick vid sjön

Det var när jag började nörda ner mig i tarmflorans betydelse för hälsan och antiinflammatorisk livsstil som jag började få upp ögonen för dadlar. Numera har jag ALLTID dadlar hemma, både färska som jag har liggandes i kylen som jag använder när jag bakar saker och så torkade som jag använder till det här! Lakritsdadlar!

Man häller bara dadlar i en burk. Jag älskar Persgårdens Urkärnade ekologiska dadlar så det är alltid de jag använder och har hemma. Jag brukar alltid använda mig av Kung Markattas lakritspulver då jag har landat i att den sorten är godast enligt mitt tycke som jag häller över dadlarna. Sedan sätter jag på locket och skakar runt, KLART!


Ja, svårare än så är det inte, därav hur smidigt som helst och klockrent när man snabbt vill ta med sig något att fika med.

Just nu har jag en sådan burk på skrivbordet på mitt jobb… det kan vara bra där med, när man vill ha något gott till kaffet eller när sötsuget dyker upp. Det är ju choklad och lakrits som är mina favoriter när det kommer till sötsaker.

Mira älskar med lakritsdadlar så hon brukar själv fixa en burk med sådana här när hon blir lite sötsugen.

Jag har gjort detta i skolan och bjudit eleverna på det för att inspirera dem till hälsosammare snacks. I varje grupp så är det alltid några elever som får upp ögonen för lakritsdadlar och pratar om att de ska göra sådana hemma, sååå roligt.

Visst, det är ju mycket socker i dadlar så det är ju typ som att äta godis. Men till skillnad från godis som innehåller tomma kalorier (och kanske ett gäng e-ämnen) så får man faktiskt lite näring i form av vitaminer och fibrer (som är bra för tarmfloran och god matsmältning vilket motverkar förstoppning) från dadlarna samt så äter man inte sååå många. Godis är så lätt att moffa i sig 100 gram utan några konstigheter, men när det kommer till dadlar så tar man några stycken och sedan är man nöjd. Så det är helt klart ett bättre och hälsosammare alternativ!

Jag ÄLSKAR lakritsdadlar så det känns fint att få dela med mig av mitt lifehack och räddare i nöden till er mina fina följare!

Kram på er! / Johanna