Andlighet / Boktips / Healing / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Mediala upplevelser / Meditation / Min historia / Självkärlek / Träning

Lev livet fullt ut i praktiken

Ja, hur gör man då när man ska ”leva livet fullt ut”?! Eckhart Tolle skrev en uppföljare till boken ”Lev livet fullt ut” som jag berättade om i tidigare inlägg och nu var det med handlingskraftiga råd och tips på hur man faktiskt kan göra! Hur bra är inte det?” Löv it!

Boken heter ”Lev livet fullt ut i praktiken: meditationer, övningar och principer för ett frigjort liv”.

Boken börjar så himla klokt! Det står:

”Början till frihet är insikten att du inte är ”tänkaren”. När du börjar iaktta tänkaren aktiveras en högre medvetandenivå. Då börjar du inse att det finns en oerhörd intelligens bortom tanken- att tanken bara är liten aspekt av denna intelligens. Du inser också att allt det som verkligen betyder något – kärlek, skönhet, kreativitet, glädje och inre frid- uppstår bortom intellektet. Du börjar vakna.”

Vilka ord! Jag nickar instämmande och tycker att det stämmer bra in på min själsliga resa. Det är sååå häftigt när man börjar bli medveten om sina tankar, hur de får en att må, men även att känna in vilka tankar som är sanning och vilka som inte är det och bli kritisk till sina tankar. Att även utforska tomrummet mellan tankarna och bara befinna sig här och nu, hur magiskt är inte det?! En vän sa någon gång ”är inte det tråkigt?!”, men det kan vara allt annat än tråkigt… men det beror lite på vad man gör, ha, ha, ha… om jag ligger i badet och är här och nu… då är det ljuvligt!! Om jag däremot viker tvätt och är här och nu… ha, ha, ha… ja.. det är en utmaning även för mig.

Eckhart menar på att steg ett är att börja lyssna till rösten i ditt huvud, det har jag själv skrivit om tidigare i bloggen och det är något jag ofta snubblar över i olika böcker jag läser. I inlägget ”den galna kusinen” har jag bland annat tagit upp det.

Man ska observera och se om man kanske har samma tankemönster som spelas upp för sitt inre? Är det samma typ av tankar som kanske spelats upp under fler år? Man ska lyssna utan att döma eller värdera, bara lyssna och vara vittne till tanken. När man gör så här så förlorar tanken sin makt över dig då du inte ger den energi genom att identifiera dig med den. Det är nu som det kan skapas lite frid och stillhet inom dig.

Nästa steg i processen är ”Mindfulness” där man enbart försöker ha tankarna i nuet och i det man gör utan att släppa in några andra tankar. Om man viker tvätt (som är aptråkigt) så ska man vara närvarande och känna in plagg för plagg, vika dem med omsorg och bara vara kvar i stunden. Jag har lättare när jag är ute i naturen att vara närvarande genom att höja blicken och beskåda den vackra naturen. Då är inte mina tankar någon annan stans utan här och nu. Det gäller väl bara att man hittar sådana stunder i sin vardag även så att hjärnan får vila lite… det är nog många kokta hjärnor där ute i samhället som skulle må finfint av det!

När jag mediterar i badet så blundar jag och observerar det som sker i tomrummet bakom mina ögon och mellan mina tankar och det är bland det häftigaste jag vet, ibland är känslan som man faller och faller och det är häftigt att åka med och vara observatör till det. Även alla färger jag kan mötas av, det är med häftigt att vara åskådare till ett sådant spektakel. Det blir på ett helt annat sätt än om jag är närvarande när jag är ex. ute på en promenad eller när jag springer när jag mediterar i badet.  

Eckhart menar på att man ska försöka göra nuet till det viktigaste i livet. Man kan göra korta utflykter till dåtid och till framtid men det är inte där man ska hänga kvar. Nuet är allt som finns, det har aldrig funnits en tid då livet inte var nu och det kommer aldrig bli så heller.

Ibland vill man ju fly från nuet till en mer hoppfull framtid, man längtar efter framtiden. Man kan även känna en oro för framtiden, vad du än känner så är båda en inbillning… inget av det är verkligt.

Ett tips är att testa sig i att glömma sin livssituation för en stund och bara vara här och nu och lägga märke till sitt liv. Din livssituation kan ju vara fylld med problem och jobbiga händelser… det är ju en del av livet… men om man undersöker hur det känns just precis nu där du befinner dig. Lyft blicken eller blunda… har du några problem just precis nu? Inte i morgon eller om fem minuter utan NU.

Om du har fullt med problem och bekymmer så finns inget utrymme för något nytt eller något utrymme för att lösa sina problem, försök att skapa utrymme så att du kan hitta livet i din livssituation och på så sätt skapa förändring.

Ett sätt är att träna dina fem sinnen, lyssna – vad hör du just nu? Rör vid något – hur känns det? Hur ser det ut? Observera. Känn ditt andetag fylla lungorna med luft och andas ut– hur känns det? Lukta- vad är det för doft du känner just precis nu?

Jag gillar att tända en Palo Santo när jag gör en sådan här övning och passar då även att rena min aura men den behagliga doften hjälper mig även att connecta till nuet. För några veckor sedan så testade jag den på min dotter Mira då hon blev intresserad och ville prova. Hon blundade och jag arbetade mig igenom hennes chakran och var någon dryg decimeter från hennes kropp och hon skrattade då det kändes så mycket, hon kände precis var jag var och renade trots att hon blundade och att det bara var rök… jag blir lika fascinerad varje gång över detta osynliga energifält vi har.

När man är i nuet på detta sätt så är det svårt att ha några problem alls i just detta ögonblick. Tänk ändå om man slutar skapa smärta för sig själv, då kommer man även sluta skapa smärta för sina nära och kära runtomkring sig. Det är ju så lätt att ventilera med dem om alla jobbigheter som händer i livet… men tänk om man kan agera på ett annat sätt när man befinner sig mer i varandet?

Om man befinner sig mer och mer i nuet så skapas ju mindre och mindre tråkigheter. Det man göder växer… om man inte göder allt som är jobbigt så lär det inte växa. Man kan oavsett vad som än händer välja att inte skapa mer smärta och fler problem. En bonus blir att man får in mer glädje och lätthet i livet.

När man för in mer närvaro så skapas ett kraftigare energifält inom dig och runtomkring dig och de mörka och tunga tankarna kan inte överleva i denna närvaro av ljus. Att iaktta dina tankar och känslor är en förutsättning för närvaro då kan man bli förvånad över vilket bakgrundsbrus man ständigt har i sitt inre. Intressera dig minst lika mycket av det som händer inom dig som runtomkring dig. När du får ordning på insidan så kommer det som händer på utsidan falla på plats det med.

Om du är stressad så har du en inre konflikt med att du är här men vill vara där eller känner en oro för hur du ska ta dig dit i framtiden och den vägen känns övermäktig och du liksom slits isär invändigt. Eller är det dåtiden som hela tiden drar dig tillbaka och du riktar din uppmärksamhet till saker som hänt och saker du varit med om? Det kan vara positiva eller negativa tankar, känslor och minnen som dyker upp för ditt inre. Du kanske har människor i din omgivning som krampaktigt håller fast i det förflutna och ältar och går igenom det som har varit och har svårt att gå vidare? Hur känns energin kring de människorna?

Det är rätt vanligt att man har oroande tankar som lyder ”tänk om…?!”. Man kan ju falla ner i en nedåtspiral med sådana inbillande tankar… även dem är ju inte på riktigt… tänk om man faktiskt bara är här och nu och hanterar situationen som den är för stunden, tänk vilket skifte det skulle kunna bli inombords! Jag kan riktigt känna hur axlarna sjunker ner och hur andetaget hittar sig ner i magen och ett lugns sprider sig… om man bara är här och nu utan att tankarna flaxar i väg. Tänk vilket kraftfullt verktyg detta är i livet!!! Ett av de bästa skulle jag säga i min ”instruktionsbok”.

Jag har ju tidigare skrivit om andningsträning och det är ett klockrent sätt att komma tillbaka till kroppen och nuet.

Det är inte helt ovanligt att människor enbart lever för framtiden och inte i nuet… man längtar till sommaren, till resan man ska göra, till helgen med mera… och så glömmer man att leva här och nu. Man vill fly från nuet till framtiden. Väntan på framtiden är ett sinnestillstånd där man minskar sin livskvalitet och förlorar tiden som är här och nu. Man ska föröka sluta vänta på framtiden och känna tacksamhet och glädje i nuet. Om framtidstankarna är tunga och fyllda med oro så kan det verkligen vara klokt att släppa dem och vara mer i nuet.

Jag själv kan tycka att detta är en utmaning då jag gillar att blicka framåt, skapa drömmar, visioner och planer. Jag njuter i nuet när jag får sitta ner och göra detta… även om jag inte vet hur det faktiskt kommer bli så fylls jag av en härlig känsla av att planera och drömma… inte för att jag vill bort ifrån nuet och att jag inte gillar nuet men för att jag vill ha båda delarna. Det är ju tack och lov härligt att vara ledig och att vara hemma och det är ju skönare än att jobba även om jag tycker att det är skoj att jobba så det är ju med något man ser fram emot. För att njuta mer av nuet så brukar vi kunna ta in helgkänslan även under vardagen så att man kan njuta lite extra under veckodagarna med. Man själv skapar ju nuet och då kan man lägga in tacksamhetskänslor och livskvalitet i det lilla så inte allt sparas till att man är ledig… livet är här och nu och jag vill njuta så mycket jag kan under de dagar jag får här på jorden.

Att vara ute i naturen, höja blicken och se allt det vackra ger mig livskvalitet i livet och då spelar det ingen roll om det är en vardag eller helg och man är ledig, det är verkligen ett lifehack för god hälsa på många sätt.

Vem skulle du vara om du levde mer i nuet och inte hade dina tankar kring saker som hänt i dåtid eller en oro för framtiden?!

Boken har ett helt gäng med övningar och meditationer man kan använda sig av för att träna sin förmåga att vara mer i nuet och jag lovar att det är en väl värd investering att göra. Ju mer du praktiserar och lär dig desto mer ”klarar du dig själv” och kan få in sådana övningar som ett naturligt inslag i livet och det är guld värt!

Här nedan kommer en meditation med Eckhart Tolle med fokus på medveten närvaro.

https://youtu.be/hyvZ0XRAEcA

Lämna ett svar