Hållbar konsumtion / Hem- och konsumentkunskap / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Kemikalieresa / Mat som medicin / Min historia / Personlig utveckling i skolan / Recept- Fika/Snacks / Recept- Kemikaliebantning / Självkärlek

Popcorn

Det var i den vevan som jag började uppmärksamma mig för kemikalier i hemmet och när jag började plastbanta som jag snubblade in på de skadliga kemikalier det finns i Micropopcorn. På Insidan av Micropåsen finns den sega och långlivade högperfluorerade ämnen som PFAS eller PFOA. Man har sett att sådana här ämnen både är cancerframkallande och hormonstörande. Förutom att ämnena är dåliga för hälsan så är de dessutom dåliga för miljön då de är svårnedbrytbara och man kan hitta rätt mycket av dessa ämnen i våra vatten/vattendrag. Påsen består ju av papper men det funkar ju inte med popcorn och diverse olika oljor/fetter som de har i så då behöver de ha den här skyddande hinnan på insidan som innehåller sådana här kemikalier.

När jag läste på om plast så fick jag ju även lära mig att så länge man inte upphettar plast så är det ju helt ok, då ämnena blir flyktiga vid upphettning. Man kan väl säga att det blir rätt rejält varmt inuti en popcornpåse när man plockar ut den ur mikron. För min del så är jag inte särskilt sugen på att marinera mina popcorn med högperfluorerade ämnen, jag föredrar att BARA äta popcorn som de är, det tycker jag i alla fall känns bäst… men man gör ju som man vill… men vill ge en varningens finger… Särskilt om man ger dessa ämnen till små barn då det kan ge skadliga effekter på deras hormoner eller om man är gravid så är det extra viktigt att undvika sådana ämnen så mycket som det går.

Förutom en marinad med kemikalier så kan det ju även finnas andra trevligheter i mikropopcorn som smörarom om man nu vill få till en smörsmak på sina popcorn, här föredrar jag att i stället använda riktigt smör om jag vill ha smörsmak på mina popcorn.

Livsmedelsverket menar på att det inte är farligt att äta Micropopcorn lite då och då utan det farliga är att äta stora mängder av något som innehåller PFAS under lång tid. Men jag kör på försiktighetsprincipen och vill få i mig så lite av dess ämnen som möjligt.

Här har Testfakta gjort lite olika tester på olika micropopcorn för att se hur många perfluorerade ämnen de olika sorterna innehåller.

Bara för att en produkt är ekologisk så betyder det inte att den är fri från sådana kemikalier.

Coops popcorn innehöll minst perfluorerade ämnen.

OLW innehöll tyvärr rätt många olika perfluorerade ämnen.

Kika gärna på hela testet så får du se vilka sorter de testade. Det är ju samma material i påsarna som är runt pommes eller runt hamburgaren när man äter på typ McDonalds så de var också med i testet.

Det är ju rätt många år sedan nu som jag snubblade in på sådant här och jag vet att många företag arbetar för att få bort sådana här ämnen i sina förpackningar. Testet här ovan är från 2017 så det kan ju ha hänt mycket under de här åren och den positiva utvecklingen kan man läsa om här. Det är tal om att den här typen av skadliga kemikalier ska förbjudas så jag hoppas att detta är en ”ickefråga” i framtiden och en självklarhet att den här typen av förpackningar inte innehåller skadliga kemikalier.

Men! Jag ÄLSKAR popcorn och för att lösa detta problem med skumma ämnen så började jag gå tillbaka till hur man gjorde förr i tiden! Jag började poppa popcorn i kastrull på spisen och jag ÄLSKAR det! Jag kör på försiktighetsprincipen och oavsett om företagen lyckas få bort alla sina skumma ämnen i sina påsar så väljer jag alla dagar i veckan ”kastrullpopcorn”.

Det är så himla bra! Det är billigt, jag slipper få i mig andra konstigheter samt så behöver jag inte fylla en bamseskål med popcorn utan jag kan dosera lite mer rimliga mängder och äta det som snacks i en liten skål. Det är dessutom väldigt roligt att göra och väldigt lätt! Hälsomässigt är det ju inte heller helt tokigt, om man jämför med godis, chips, ostbågar och annat snacks så hör ju popcorn till kategorin som är förhållandevis bra. Den är ju inte så kaloririk om man jämför med de andra samt så har jag läst att de innehåller en antioxidant som heter polyfenol som ska vara kolesterolsänkande samt att den kan motverka cancer, för något år sedan var det mycket skriverier om detta men om jag ska vara ärlig så har jag inte hittat någon jättebra källa så det är oklart huruvida sant detta är?!  Något som jag däremot vet är att man även får i sig en del av mineralerna fosfor, järn, magnesium och natrium samt lite vitamin B6 och B3… så om man jämför med godis som är tomma kalorier så får man ändå lite näring från popcorn.

Johannes Cullberg förespråkar med popcorn jämförelse med chips.

Jag har introducerat popcorn i skolan med mina elever. Jag brukar alltid ha popcorn i mitt skafferi som jag kan ta till när det känns som läge för lite popcorn. Om de ska ha en teorilektion så kan vi bryta av och poppa lite popcorn och eleverna tycker med det är skoj och väldigt gott. Jag brukar uppmuntra eleverna att de gärna får experimentera och krydda sina popcorn om de vill och vissa går loss och upptäcker att det kan bli gott och väldigt varierat.

En favorit är ”kanelbullepopcorn” när popcornen precis hade poppat klart så lägger man i en klick smör, strösslar med lite socker och kryddar med kanel och ev. lite kardemumma. Väldigt trevliga popcorn om du frågar mig, även om jag helst inte vill ha socker på mina popcorn.

Ibland gillar eleverna att dra på lite chilipeppar och paprikapulver och kan tycka om den smaken.

Många nöjer sig med att salta eller också köra runt lite smör som smälter i popcornen när de är precis nygjorda och får på så sätt lite smörsmak.

Jag älskar när eleverna blir kreativa i min hkk-sal. Jag gillar att ha högt till tak och att de får experimentera, tänk så mycket de lär sig (och jag) när de får gå loss i min sal.

Nu ska jag gå igenom mitt recept på popcorn och som jag använder i min undervisning. Även där vill jag betona vikten av att man inte behöver göra så mycket när man väl poppar popcorn utan att kroppen blir rätt nöjd efter en liten skål… Eleverna kan dock protestera och tycka att jag är lite snål, men då får det väl vara så tänker jag, ha, ha, ha. Har nämnt det förr men HEM i Hem- och konsumentkunskap står ju för Hälsa, Ekonomi och Miljö så jag har ju blivit lite skadad efter alla år som Hkk-lärare, ha, ha, ha. Jag kan ju inte handla en sak i affären utan att jag resonerar hur det jag köper påverkar hälsan, miljön och ekonomin, ha, ha, ha. Jag kan ju ändå göra val som inte är så bra för någon av aspekterna… men jag har alltid de tre begreppen i bakhuvudet. Samma sak är det i klassrummet. När vi ska göra något så drar jag dessa för eleverna med, många gånger är det ju å ena sidan och andra sidan. Ibland hittar man saker som är full pott, som både är bra för hälsan, miljön och ekonomin.

Mina barn tycker med det är jätteskoj att poppa popcorn så det är en trevlig ”aktivitet” man kan göra tillsammans med sina barn.

Jag brukar köpa Kung Markattas ekologiska popcornmajs.

Recept Popcorn

  • 1 msk rapsolja (Ghee och kokosolja tål värme lite bättre så man kan med fördel byta ut rapsoljan mot någon av dessa, men det blir en liten annan smak på popcornen då)
  • ½ dl ekologiska popcornkärnor
  • Salt
  1. Häll oljan i en kastrull och lägg i två popcornkärnor och sätt på högsta värmen på plattan.
  2. När popcornkärnorna poppar (i väg), ha, ha, ha så häller du i resten av popkornkärnorna och blandar runt dem i den varma oljan så att kärnorna omsluts av oljan.
  3. När nästa popcorn börjar poppa så sätter du på locket. Att man inte vill ha på locket från start är att det kan bildas kondens under locket som kan göra popcornen mjuka/slibbiga.
  4. Efter några sekunder med poppande så kan man stänga av plattan och låta popcornen fortsätta poppa.
  5. När det börjar tysta så plockar man bort kastrullen från värmen och snabbt häller över dem i någon skål och saltar sina popcorn. Om man vill ha smörsmak så kan man medan de är kvar i kastrullen/grytan lägga i en liten klick smör och blanda runt då smöret smälter fortare i den varma kastrullen/grytan än vad det gör i skålen som är kall.
  6. Om man vill krydda sina popcorn gör man det annars så avnjuter man de precis som de är.


Mer popcorn till folket! Heja Kastrullpopcorn!

Kram från mig till er! / Johanna