Andlighet / Meditation / Min historia / Renovering / Självkärlek

Projekt ”Blåsa ut hela nedervåningen”

Vi är på väg att börja den största renoveringen i vårt liv och jag tänkte att ni ska få följa med i den resan. Den känns inte heller relevant att spara på till senare i bloggen så jag tänkte peta in lite inlägg mellan varven så får ni se hur det går.

Vi gjorde en stor renovering när vi bodde i vår lägenhet i Göteborg men den skedde lite lite pö om pö och då var det ju bara Anders och jag som bodde där… visst… när vi renoverade badrummet så hade vi inte dusch på 1/2 år, ha, ha, ha. Men vi löste det rätt bra. Jag duschade på gymmet jag jobbade på och ibland så tog man sig en raggardusch i köket, ha, ha, ha.

När vi köpte huset för snart 13 år sedan så fanns det renoveringsbehov redan då och vi har fixat med saker i huset lite pö om pö men den här stora renoveringen har vi inte haft ekonomi till att göra. Vi har ju under åren dels haft våra fattigmansår när vi levde snålt med vår föräldrapenning, dels att Anders har pluggat. Vi bytte tak för rätt många år sedan nu samt fasaden med fönster på södersida (samt köpt en husvagn)… men invändigt har vi aldrig lagt så stora pengar på (mest tapeter och färg)… men nu ska vi slå till och göra den roligaste, men förmodligen den tuffaste renoveringen i vårt liv.

Vi ska blåsa ut hela nedervåningen och ta ner väggar, byta plats på kök och vardagsrum samt göra badrummet större.

Vi har sedan vi köpte huset känt att planlösningen på huset inte är bra så redan när vi var här på visning för många år sedan så var det som luften gått ur oss när vi åkte härifrån. Tomten och läget var vårt drömläge… även hur huset/ den lilla ”mini gården” såg ut kändes som klockrent… men planlösningen… sååå kass! Men så landade vi att planlösningen kan man ju alltid ändra på och allt annat kändes ju så himla bra så vi slog till och huset blev vårt. Här berättar jag om vårt husköp samt så finns det lite bilder på hur det såg ut från början.

Vi kunde dock inte drömma att det skulle ta 13 år innan vi kom hit… vi hade nog en vision att vi skulle gjort den här renoveringen för rätt många år sedan. Jag är sååå imponerad över att vi ändå stått ut med att bo på detta sätt under så många år. Det känns som vi försökt att polera en bajskorv och göra den så fin som det bara går, ha, ha, ha.

Vi har en torpargrund på huset och för några år sedan så började vi känna en jorddoft när vi satt vid vår soffa i vardagsrummet. Anders kröp ner i grunden och kikade lite… och det var jättefuktigt och bräderna var på några ställen så dåliga av fukt så de smulades sönder när han pillade på dem. Han lappade och lagade lite där i grunden men vi insåg att vi kommer behöva bryta upp golvet på nedervåningen och fixa grunden ordentligt. För att inte göra det projektet lika akut så köpte vi en avfuktare som har hjälpt till att hålla fuktnivån i grunden på en ok nivå. Nu är vi i ett läge där vi behöver bryta upp golvet och då är det ju lika bra att man gör den här renoveringen där vi byter plats på kök/vardagsrum och får det som vi vill ha det. Det är svårt att få till en bra planlösningen i köket där det står i dag.

Vårt badrum är för litet så vi ska göra det lite större samt så är det från typ 90-talet och jättedåligt gjort. Det känns som hela nedervåningen är som ett gammalt klädesplagg som man använt väldigt länge så det blivit nopprigt samt har ett gäng hål i sig… men av brist på andra kläder så försöker man få plagget att funka trots alla skavanker, ha, ha, ha… där har vi känslan på vår nedervåning, ha, ha, ha.

Vi har gjort så gott vi kunnat få in känslan av ”vår stil” även om mycket är apfult och sååå dåligt gjort. För min del så har jag kunnat släppa allt det fula, det har inte stört mig så mycket… jag mer fokuserar på allt det fina och känner tacksamhet för vårt hus…har en rätt kul berättelse här om det i inlägget “Hette jag Sven?!”. Det har varit en större utmaning för Anders att se det fina, ha, ha, ha. Han är ju esteten i familjen och min ”Ernst” som är sååå grym på att skapa och fixa saker. Han är verkligen en allt i allo man. Jag är sååå tacksam över att jag har honom i mitt liv. Det har gått upp och ner runt oss, mellan oss och inom oss men där vi står idag, jisses, jag kommer inte ihåg när vi hade det så bra, så otroligt tacksam för det! Älskar dig Anders, om du läser detta?! Tror det är bra grund inför den här kommande renoveringen som jag känner en skräckblandad förtjusning inför, ha, ha, ha.

Just nu har jag påsklov med barnen och projektet för detta lov är att vi ska flytta ut till vår gäststuga där vi ska bo under tiden vi inte har något golv på hela nedervåningen. Vi kommer typ leva campingliv fast hemma. Jag är sååå tacksam över att vi ens har en liiiten gäststuga på tomten som vi kommer kunna bo i. Man bodde ju trångt förr i tiden och det känns som min själ varit med om det förr så en del av mig känner mig lite förväntansfull, tänker om jag har grejat att levt så (och värre) i tidigare liv så kommer det nog gå galant under detta livet med, ha, ha, ha.

Här är en bild på vår gäststuga.

I dagsläget så har vi gym, tvättstuga, badrum, bastu och gästsängar ute i gäststugan… Men nu är planen att vi ska konka ut delar av vårt kök ut till gäststugan med, plocka bort gymmet och skapa en matplats där. Så för att ge lite klarhet i hur liten vår stuga är så kommer den vara på typ 1 rum och kokvrå/ “kök” (om man nu räknar tvättstugan som kök… det är där vi ska ställa spisen… kyl och frys kommer bli ute i rummet där gymmet har varit) som vi fyra ska bo i, ha, ha, ha. Jag gissar att det kommer bli typ 6 månader vi ska bo där… men jag skulle inte bli förvånad om det skulle kunna bli ett år… Varje gång vi ska renovera något så tar det typ alltid dubbelt så lång tid som vi har tänkt… Men min stora förhoppning är att vi blir klara till efter sommaren och innan hösten kommer.

Vi har nu flyttat upp vårt vardagsrum till Anders och mitt sovrum och sedan tre nätter tillbaka har vi sovit ute i gäststugan. Men det har gått riktigt bra, men man känner att man befinner sig i lugnet före stormen. Här är bilder från vårt “nya” vardagsrum som ändå blev rätt mysigt får jag nog ta och säga:

Jag gick för några dagar sedan runt och tog lite ”före bilder” på vår nedervåning och jag skrattade sååå när jag fotade vår kåk. Jag fick en flashback tillbaka på tiden när jag pluggade till lärare i Göteborg. Jag och en klasskompis satt och skulle skriva ett arbete ihop när hon tog en liten paus och gick ut på Hemnet. Hon älskade att kolla på hus uppe i Norrland för att det var så många hus där som inte var särskilt ”homestylade” som det brukar vara i andra delar av landet, ha, ha, ha. Hon visade mig några exempel och hon hade så rätt, det var knappt att vissa hade städat i sina hem när de lagt ut bilderna på deras hus som var till salu, ha, ha, ha. Sååå roligt att se. Hon klickade sedan i på hus på andra ställen i Sverige och då såg man ju hur stylade husen var. Blommor på borden, kryddor i köket och så där städat och snyggt. Nu när jag gick runt och tog kort på vår kåk så kändes det som bilderna som vi hade sett på Hemnet från hus uppe i Norrland för så många år sedan, ha, ha, ha… sååå roligt! Kolla in de snygga detaljbilderna i köket nedan!! ha, ha, ha, jag typ dööör av skratt när jag kollar på dem! Det är verkligen inte Feng Shui i vårt kök i dagsläget, ha, ha, ha. Ja, ni förstår säkert att planlösningen i köket inte är så lätt att få till ett klokt kök… kommer bli sååå bra när vi får in köket i vardagsrummet och river våra väggar!

Jag längtar sååå efter att få starta rivningsarbetet! Vi har ett valv som jag kallar för ”snoppvalvet” då den har en form av en snopp, sååå himla fult valv! Jag kommer få äran att gå loss på den väggen, hurra!! Jag känner mig som ett barn på julafton och det är nära nu!

Den enda i familjen som inte ser fram emot renoveringen är Mira… hon tycker vi har det så himla fint. När vi beställde nytt kök (som ska komma i dag!!!) så var hon inte glad… hon fattade inte varför vi inte kunde behålla vårt kök som det var, ha, ha, ha. Hon sa sedan att hon hade en bild på ett kök i plattan som hon tyckte var fint som vi kunde titta på… och bilden var från vårt kök, ha, ha, ha. Skruttunge! Vi har erbjudit oss att spara vårt kök om hon vill sätta upp det i hennes framtida bostad, ha, ha, ha. Ja, inte lätt att få alla nöjda men jag tror hon kommer bli nöjd när allt är klart.

Det var förresten så här vår renovering drog igång… Elgiganten hade halva priset på deras kök under Black Friday så vi åkte dit och efter lite funderingar så slog till på ett kök, ha, ha, ha… och sedan var det ju bara resten kvar… Sååå typiskt oss att börja i den ordningen, ha, ha, ha.

Anders jobbar som BIM-projektör och gör 3D-ritningar i datorn och har ritat in hur vår nedervåning ska se ut så planen är att han ska låna med sig VR-setet hem i helgen så ska hon få gå runt i vårt framtida hus… hoppas att hon då kommer tycka att det känns som en bra plan. Vi håller tummarna!

Så himla lyxigt har det varit i processens gång att min man kan det han kan. Jag är så himla imponerad över hur duktig han är på så mycket. Känns som han kan allt han tar sig för. Under de här 13 åren vi bott här så har vi ju funderat lite fram och tillbaka på vår planlösning och hur man ska göra. Köket har varit på alla möjliga ställen på nedervåningen innan vi nu landade i ett beslut. Jag tror att det varit rätt nyttigt att vi kunnat bo in oss och att vi sluppit göra något förhastat beslut som vi sedan ångrat. Nu när vi dessutom kan se vår framtida planlösning i datorn underlättar ju något enormt. Jag tror att i framtiden så kommer man lägga in typ alla större renoveringar samt husbyggen digitalt, då upptäcker man dessutom alla fel och brister på ett tydligt sätt och kan åtgärda dem innan de bli till stora problem.

Vincent är superpepp på att riva så igår startade han rivningsprojektet ihop med en kompis.

Hoppas ni vill följa med oss på denna kaotiska renoveringsresa vi har framför oss!

Nu kör vi lite Eddie Meduza på detta inlägg, känns som det passar klockrent dagen till ära!

Kram/ Johanna

Lämna ett svar