Min historia / Självkärlek

Husvagn

Jag är uppvuxen med husvagnssemestrar och älskade när vi åkte ut på våra äventyr med familjen. Då min äldsta syster är 8 år äldre än mig och min mellansyster 5 år äldre så var det bara de första åren med husvagn de var med.

Mamma och pappa packade och förberedde allt och dagen då de gick på semester så brukade vi komma i väg. Ibland när vi drog i väg jättesent så åkte vi bara någon mil innan vi stannade på någon rastplats för att sova. Det var hur mysigt som helst att sova på rastplatser längs vägen. Jag älskade känslan på morgonen när man tittade ut genom fönstret och för första gången såg hur det såg ut runtomkring, vi kom ju alltid fram så sent så det var ju alltid så mörkt runtomkring så man hade dålig koll på omgivningen.

Jag var 7 år när vi skaffade husvagnen och första året åkte vi upp till Norrland, målet var att vi skulle till Kiruna och vidare in till Norge men hamnade i Kåbdalis mellan Arvidsjaur och Jokkmokk då det typ började brinna från däcket på husvagnen. Vi fick bo på en gammal övergiven camping i väntan på att reservdelar från Tyskland skulle skickas. Vi hade ca 7 mil till närmsta dusch (enkel resa), ha, ha, ha vilket minne… Men den här resan kommer jag trots min unga ålder väl ihåg. Jag minns det vackra landskapet och hur Sverige förändrades i takt med ju längre upp i landet vi kom, när vi såg renar gå längs vägen, vi besökte även en renfarm, samt en björnpark med massa brunbjörnar. Jag minns de ljusa nätterna, jag och min syster skapade figurer i sanden vid en liten kanal som rann inne på ett campingområde… helt plötsligt kommer pappa ut och säger att vi bara måste komma i säng… tydligen så var det mitt i natten… men det var ljus ute så vi hade ingen koll på tiden, vi var inne i vår bubbla och vår värld av skapande. Helt magiskt var det!

Vi tog med husvagnen ner i Europa och upplevde bland annat Danmark, Tyskland, Österrike, Kroatien, Spanien, Frankrike, Italien, Monaco, Andorra, Nederländerna. Vi kunde åka första dagen på mammas och pappas semester och vara borta hela deras ledighet och komma hem någon dag innan de började jobba igen.

Förutom att resa i väg på semestrar under sommaren så var det vanligt att vi åkte runt i södra Sverige under helgen och långhelger. Någon sommar var vi även på Gotland och fick uppleva den fantastiska ön.

Förutom många upplevelser och att jag fått se mycket under min uppväxt så var det även stärkande för oss som familj. Mamma och pappa som jobbade rätt mycket och jag själv som under många år hade mycket aktiviteter i gång så var det så mysigt att alla ändå var så närvarande och samlade under våra resor. Mina systrar kunde även ha med pojkvänner så ibland blev det riktigt trångt på våra resor… ha, ha, ha… Trafiksäkerheten var ju lite mer chill förr i tiden… Nu hade vi inte kunnat klämma ihop så man satt fyra i baksätet om man säger så… Vi umgicks, spelade boll, badminton, kubb, spelade kort på kvällarna och hade mysig tid ihop. Det gav mycket avkoppling för oss barn… men jag inser nu när jag själv har husvagn vilket lass mina föräldrar har dragit och jag kan skämmas över att jag var så bortskämd och inte hjälpte till mer än att jag packade med det som jag skulle ha… och knappt det. Ledsen för det mamma och pappa! Men mycket kärlek fick jag!

Jag har så härliga minnen från min uppväxt och känner mig så tacksam över alla resor vi varit på med vår husvagn vilket gjorde att jag med drömde om att en dag få skaffa min egen vagn och skapa lika fina minnen ihop med min nya familj. Jag var dock inte intresserad av att vara borta så länge från hemmet då det är magiskt att bo på landet under sommaren samt att vi har djur vilket gör att man blir mer låst. Anders däremot är inte uppvuxen med husvagn och var inte särskilt sugen på det livet… men han lovade att ge det ett försök. Han är så himla fin min man!

Jag hade försäkringspengarna kvar för min knäskada och om det var något jag ville lägga dem på så var det en husvagn så att vi med skulle kunna komma i väg på äventyr. Vi ville inte lägga hur mycket pengar som helst på en vagn men om de blev för billiga så blev de rätt skruttiga och det var vi inte så sugna på heller. Vi hade en budget på 120.000, dels hade vi under två år sparat en slant varje månad samt så hade vi mina ”knäpengar” och så tog vi ett lån på 30.000 på resterande… jag är egentligen inte för att man lånar massa pengar, men det kändes som att vi ändå hade kämpat ihop mycket pengar på rätt kort tid så det kändes ändå ok. Vi gjorde en avbetalningsplan på rätt kort tid så vi snabbt skulle kunna betala tillbaka lånet.

Det var svårt att hitta den perfekta husvagnen… Anders åkte i väg på en hemsk resa en kväll efter jobbet… magkänslan var inte bra! Men husvagnen såg fin ut och priset var jättebra… Väl framme så mötte han upp skumma personer i ett mörkt industriområde… då kom det fram till att de ville ha pengarna kontant… och det blev massa strul… under Anders resa dit så började jag söka på var det var för person som ägde husvagnen och det kändes som kriminellt folk…. Anders sa att de hade tatueringar och han kände igen någon tatuering som gängfolk hade från tiden när Anders arbetade på häktet. Fy fan, jag får en klump i magen bara att jag tänker på den är händelsen. Anders lyckades ta sig därifrån utan husvagn och det var med lättnades suck som jag höll om honom den natten när han kom hem.

Vi tappade gnistan i vårt sökande och jag blev överlycklig när jag hittade en husvagn som ett företag som egentligen säljer husbilar i Jönköping men nu hade fått in den här. Den var i perfekt skick för oss och den hade perfekt prislapp som passade vår budget som handen i handsken. Företaget låg dessutom bredvid Anders jobb.

Vi var snabba och ringde och sa att vi var intresserade. De sa att det var några som visat intresse men de åkte från Kalmar så det skulle ta några timmar innan de kom fram… vi frågade om vi kunde komma direkt och kolla och det gick bra! Vi hade ju bara 30 minuter dit och väl framme så kändes det som det var husvagnen för oss. Säljaren sa att han har ju inte reserverat den för de andra så vi skrev på papper och köpte den samtidigt som säljaren fick ringa de som var på väg från Kalmar och meddela att de kunde vända om.

Så blev vi med husvagn! Det var som julafton för mig och barnen, Anders hade inte riktigt samma känsla som vi… men jag hoppades att han skulle få uppleva det som jag fått uppleva… och då skulle han med älska livet som man kan få med husvagn.

Fortsättning följer gällande husvagnslivet kommer lite senare i bloggen…

Vi älskar att ta med käk och dryck och sitta på klipporna vid havet och njuta. Något som vi kan tacka husvagnen för då det lättare blir att man kommer iväg och gör roliga saker.

Lämna ett svar