Hållbar konsumtion / Hem- och konsumentkunskap / Mat som medicin / Min historia

Debatt med en mjölkbonde

Jag hade ett arbetsområde med mina elever i årskurs 9 om ”Matens pris” där vi bland annat arbetade kring problematiken av Sojaodlingar i Brasilien. Vi kollade på filmklipp, lyssnade på radioprogrammet om matens pris och Soja samt så skulle eleverna skriva utifrån deras resonemang kring hur det påverkar hälsan utifrån människorna som arbetar med Sojaodlingar i Brasilien, hur det påverkar miljön i Brasilien men även kring transporter av soja till Sverige samt ekonomin kring sojaanvändning. Man får ju ett billigt och näringsrikt foder av soja så vi använder det flitigt som foder till våra djur.

En dag när jag kom till jobbet så hade jag fått ett kort mejl från en förälder där jag kände en irritation i hur hen hade skrivit. Hen bad i mejlet att jag skulle ringa upp då hen hade saker hen ville prata med mig om.

När jag fick en större lucka i min planeringstid så ringde jag upp… jag hade en känsla av att detta skulle bli ett jobbigt samtal samt inget samtal som skulle gå på några minuter.

Hen arbetar som mjölkbonde och hens barn gick på skolan vid den här tiden. Hen var upprörd över arbetet kring soja vi arbetade med i skolan och att jag inte framhävde alla fördelar det är med kor. Jag var i denna veva engagerad i ”Matens pris” som jag skrev om 4/3- 2022. Hen kände sig motarbetad. Jag lyssnade, tog till mig kritiken och kände att hen hade rätt. Jag var så inne i vårt arbete kring Soja så jag hade inte tänkt på att väva in alla fördelar som finns kring att vi faktiskt har nötkreatur som betar och håller våra marker öppna. Vi har mycket vi ska hinna med på kort tid och eleverna orkar idag inte lyssna på genomgångar mer än 15 minuter så man behöver förvalta vad man lägger sig tid på. Jag lovade att jag skulle bli bättre på detta i klassrummet och jag hoppas att ni även i bloggen kan se att jag tagit till mig hens kritik. När jag hittar fakta så försöker jag hitta motpoler och olika källor i kring hur olika ser på samma sak… för att man därefter ska bilda sig en uppfattning.

Hen berättade vilket slit hen kämpade med för att göra nötproduktionen så klimatsmart som möjligt. Jag tycker att bönderna i vårt land gör ett fantastiskt jobb och jag tycker att vi ska värna om dem. Därav är det för mig alltid en självklarhet att välja svenskt. Hens barn lärde mig något under en lektion… Jag hade alltid köpt hem Arlas hushållsost till hemkunskapen, eleven påvisade att den minsann inte var tillverkad av svensk mjölk! Jisses, det hade jag heeelt missat! Det kändes ju svenskt… Arla samt hushållsost… Då slutade jag handla hem den. Jag är inte mer än människa jag heller… jag försöker göra rätt för mig men ibland blir det fel även för mig.

I vår diskussion så passade jag på att prata om all forskning som pågick kring huruvida mejeriprodukter är bra för vår hälsa och vår tarmflora eller om det irriterar tarmen och skapar inflammation? Att det finns goda mjölksyrabakterier i mjölk men att mjölken värms upp så kraftigt för att ta bort skadliga bakterier och att de goda bakterierna som fanns i mjölken då försvinner. Hen som har egna mjölkkor och kan använda mjölken direkt från källan får ju de hälsofördelar som mjölken bär med sig. Hen hade dålig koll på tarmfloran och om det stämde kring inflammation i tarmen och mejeriprodukter men hen visste en del om de goda mjölksyrabakterierna samt fördelarna som mejeriprodukter ger. 

Hen informerade mig även att om det är en stor miljöpåverkan med nötkött så är det inte det med mejerivaror och mjölkkor. Tack vare kossorna som går ute och betar på gräsmarker så har vi gräs i stället för träd och gräs binder koldioxid så bra så mejerivaror är klimatneutrala. Det här var ny information för mig, det här hade jag ingen koll på! Jag frågade om hen kunde skicka länken eller informationen var hen läst om detta så jag kunde läsa på lite jag med. Jag tycker det är sååå intressant när man får ta del av ny fakta och information. Hen lovade att hen skulle göra det.

Även om det aldrig är roligt när någon är arg på en och att det var ett jobbigt samtal så är det via sådana här möten man växer och utvecklas som person. Jag är tacksam över att vi fick till detta samtal och det är viktigt att man inte alltid går i sin ensamhet och är irriterad eller arg utan att man vågar möta och konfrontera de man inte delar samma åsikt med… men det kan vara klokt att man inte gör det i stunden när man är upprörd utan att man hinner lugna ner sig och tänka efter före.

Efter vårt samtal gick jag ner till vår rektor och berättade om samtalet. Jag tycker att det är viktigt att lätta på hjärtat och prata om saker man är med. Jag är öppen med vad jag arbetar med i klassrummet och jag ville att min chef skulle vara informerad om det skulle bli så att han med fick ett samtal. Han tyckte det var bra att vi haft vår debatt, dels att mina kunskaper fick sättas på sin spets men även att lära sig att ta emot kritik och ta lärdom av det och jag höll verkligen med.

Hen hörde av sig att hen inte hittade informationen kring att mjölk var klimatneutralt. Jag själv hade hittat en radiointervju där en forskade landat i att det inte är klimatneutralt… svårt ibland att veta vad som är rätt och inte. Nyligen så vet jag att konsumentverket stämde Arla för deras reklam kring att mjölk ska vara klimatneutral… det var även unikt att den klimatneutrala mjölken vann årets tävling som ”Årets matbluff” som Äkta vara höll i.

Jag trodde att vår diskussion var över men så en dag när jag var på husvagnssemester på Öland så snubblar jag in på en artikel som mjölkbonden var med i. Där stod det bland annat att på hemkunskapen på skolan där hens barn gick i så använde man kokosolja i stället för smör då det var bättre för miljön. Jag blev rasande samt ledsen när jag läste de orden! Jag har ALDRIG sagt att kokosolja är bättre för miljön! Om jag ska vara ärlig så visste jag inte vad som var bäst för miljön därav hade jag aldrig yttrat mig om det, jag hade däremot pratat om tarmfloran och att många människor mår bättre av att minska på mejeriprodukter och välja växtbaserade alternativ men att det är olika upp till var och en hur man reagerar, man får lyssna på sin kropp och signalerna man får från den.

Jag hörde då av mig till mjölkbonden och sa att jag försökte hålla mig uppdaterad om vad som skrivs och är på agendan hos våra myndigheter men även från Lantbrukarnas riksförbund så jag får information från olika håll, därav hade jag kommit in på artikeln med mjölkbonden. Jag sa som det var och att jag blev riktigt ledsen när jag läste det påhoppet då det inte stämde. Visst om det hade stått om hälsoaspekten… men miljön?!

Hen bad om ursäkt och att hen måste ha missuppfattat det hela… Men artikeln var redan tryckt och orden var redan där samt en upprörd diskussion hade startats i chattgruppen nedanför artikeln om att det var skrämmande att det är det eleverna får lära sig på skolor nu för tiden… Fatta att jag var upprörd och ledsen… hur skoj var det att läsa det?!

Jag kände däremot att jag ville gå till botten kring vad som faktiskt var bäst kontra sämst för miljön då jag hade ingen aning?! Det kan ju tänkas att det vore enkelt för vi odlar ju direkt ingen kokos i Sverige så det är ju låååånga transporter bakom dem. Men om korna fått foder av Soja som kanske kommer från Brasilien så har ju fodret åkt minst lika långt samt i kombination med utsläppen som blir från kossor. Samtidigt som korna bidrar till öppna landskap, en artrikare flora och viktiga insekter.

Jag hörde av mig till Kung Markatta som är stora producenter av kokosolja då jag ville se om de visste vad som hade störst miljöpåverkan. De visste bara hur deras miljöpåverkan såg ut och de försökte klimatkompensera deras transporter genom att odla mer träd som i sin tur ”äter” koldioxid.

Arla hade med bara koll på deras produktion och visste inte vad som hade störst miljöpåverkan. De skickade med en PDF som beskrev deras produktion. Jag skummade igenom den men kände mig inte mer klok. Så jag la ner min undersökning gällande vad som har störst klimatpåverkan smör kontra kokosolja. Jag hittade bara den här artikeln där Naturskyddsföreningen svarade på frågor vad som var störst miljöpåverkan mellan smör och margarin… men då gick en del fokus till palmolja och det är ju verkligen inte bra varken för miljön eller hälsan. I den artikeln kan man läsa att vegetabiliska fetter har 1/7 så stor miljöpåverkan om man jämför med smör… Men jag vet inte var de hittat deras siffror? Jag kollade vad livsmedelverket hade att säga och de skriver att genom att minska sina mejerivaror så bidrar man till att minska växthusgaserna koldioxid, metan och lustgas. Samtidigt som det kan vara bra för miljön att äta en del mejeriprodukter då det kan öka variation i landskapet och den biologiska mångfalden. Det känns som livsmedelverket och jag håller samma linje i frågan… balans är bra!

I sådana här frågor blir det så lätt att det blir två lag, ett lag där man dyrkar kossan och de fantastiska produkter man kan skapa från mjölken och alla miljöfördelar som det faktiskt finns med att man har kor som betar på våra marker. Vi har en matkultur och en historia som gör det till ett känsligt område att ens ifrågasätta om mejeriprodukter verkligen är så bra som det utlovas.

Vi har ett lag som är emot och väljer bort mejeriprodukter och som bara köper vegetabiliska alternativ och som menar på att de mår bättre utan. De hävdar med att det är bättre för miljön och hälsan att avstå från mejeriprodukter.

Jag hamnar i detta läge lite i mitten. Jag har förståelse för båda ”lagen”. Jag själv mår ju bättre utan mejeriprodukter i min kropp, men tycker att det är så gott så har löst det genom att jag minskat min användning av det. I vår kyl så har vi både vanlig ekologisk mjölk samt havremjölk, vi har vanligt smör och i skafferiet har vi kokosolja. Ibland bakar jag med smör och ibland kokosolja. Ibland gör jag Ghee av smöret och tar bort mjölkproteinet från smöret. Jag kan tycka att det är bra att vissa avstår för att kompensera för de som konsumerar väldigt mycket och på så sätt skapa mer balans.

Jag tycker att det är klokt att man har mjölk som måltidsdryck i grundskolan då det är många barn och ungdomar som äter alldeles för dåligt och då ger mjölken energi och näring till skillnad från vad vatten ger. Jag instämmer med tandläkarna att mjölk kan man dricka som måltidsdryck men om man är törstig så är vatten den bästa drycken. Ibland hör jag om elever som dricker minst en liter mjölk om dagen… och det låter mycket enligt mig… samt dyrt.

I den här vevan kollade jag upp om det finns något svenskt alternativ till soja som foder till våra djur och snubblade in att det finns flera odlingar i Sverige. Problemet är att det är dyrare och det är många konsumenter som efterfrågar att livsmedlen i affären ska vara så billiga som möjligt och då går inte det hand i hand.

Jag stöttar våra svenska bönder till 100% därav köper jag alltid svenskt. Tänk om alla skulle göra så, då skulle det gå bättre för våra bönder. När man producerar ost så går det år många liter mjölk så det är extra viktigt att kolla på ostförpackningen om mjölken är svensk eller ej… jag har ju själv lärt mig min läxa här…

Jag har kompisar och grannar som är bönder som sliter både morgon och kväll under hela året så all eloge till er som håller lantbruket i gång i vårt land. Nu i dessa tider kämpar bönderna extra hårt när bränslepriserna och elkostnaderna gått upp som de gjort så nu är det extra viktigt att vi hjälps åt och väljer svenskt så vi inte förlorar våra bönder…. Hur skulle vårt land bli och se ut då?! Skrämmande tanke!

Lämna ett svar