Handeksem/Allergi / Kemikalieresa / Min historia / Recept- Kemikaliebantning

Ringblommor

När man har problem med eksem så är det vanligt att man snubblar in på ringblomssalva. Jag gjorde en egen salva med recept från Organic Makers. Jag smälte ner bivax, mandelolja och ringblomsextrakt i ett vattenbad för att därefter hälla upp krämen i en burk med lock. Så lätt att göra och den blev superhärlig.

Ringblommor är en läkeväxt som är känd för sina positiva egenskaper som är bra för eksem då den stimulerar hudens naturliga läkeprocesser. 

Jag blev sugen på att odla egna ringblommor så att jag kunde skapa egen ringblomsolja så jag gjorde en liten odling i vårt växthus. Jag har aldrig haft några “gröna fingrar” men ringblommor var jättelätt att odla och jag fick ihop jättemycket blad som jag sedan kunde torka för att därefter lägga i en vegetabilisk olja. Jag valde att lägga bladen i ekologisk kallpressad rapsolja samt olivolja.

När bladen legat i oljan i ca 4 veckor så silade jag bort bladen och hällde över oljan i flaskor som jag sedan förvarade i kylskåpet och så kunde jag använda dem till mina framtida handkrämer.

Nu när jag inte har problem med handeksem längre så har jag kommit bort från att använda ringblomssalva och just nu använder jag enbart sheasmör som jag skopat upp i mina små glasburkar till hand- och fotkräm. Barnen som båda får torra händer på vintrarna brukar smörja in händerna med sheasmör när de ska sova för att därefter ta på sig bomullsvantar. Ingen av barnen gillar kladdet av salva och tycker det är skönt när de får på sig sina vantar. När mina eksem var som värst så gick jag runt med vante även på jobbet. Mina handeksem har bara varit på en hand (min högerhand) så jag kände mig som Michael Jackson när jag gick där med min bomullsvante.

Jag skulle verkligen rekommendera att göra egen ringsblomssalva om man har problem med eksem då det är en klok produkt på alla sätt och det är väldigt billigt att göra, lätt och smidigt samt så går det fort att smälta ihop ingredienserna i ett vattenbad… det är dessutom en rolig aktivitet!

Lämna ett svar