Boktips / Handeksem/Allergi / Hem- och konsumentkunskap / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Mat som medicin / Min historia / PMS/PMDS / Självkärlek

Raw food

I jakten på att hitta maten som kanske kunde läka mina eksem och min PMDS så började jag även nyfiket läsa på om Raw food. Jag ville ju ge min kropp så många poliser som möjligt för att besegra mina obalanser i kroppen som möjligt och poliser i kosten får man ju från antioxidanter. Food Pharmacy och antiinflammatorisk kost påpekade vikten av att inte tillaga maten i för höga temperaturer du mycket av näringen försvinner vid för hög upphettning. De förespråkade att tillaga saker på lägre temperatur under en längre tid.

Även livsmedelsverket påvisar att näringsinnehållet ändras vid upphettning samtidigt som det kan vara tack vare upphettningen som kroppen lättare kan ta upp andra ämnen från vissa livsmedel. Detta var även något jag lärde mig när jag pluggade till Hkk-lärare. Tomater, morötter, sparris, spenat och pumpa är en fördel om man ibland äter tillagade och ibland råa. Variation är återigen att föredra… som i så många fall.

Raw food innebär att man äter oprocessad mat som inte är upphettad till mer än 47 grader. Maten man äter består av grönsaker, frukt, bär, nötter, frön, kallpressade vegetabiliska oljor, svampar, alger, groddar. Målet är att man ska äta så ren mat som möjligt och den påminner om Paleo då man inte heller äter socker, mjölkprodukter eller gluten…. Förutom den lilla detaljen att man dessutom inte ska upphetta maten särskilt mycket. Det är inte helt olikt antiinflammatorisk kost heller… de är ju inte heller något fan av socker mjölkprodukter eller gluten.

Mitt nya raw food-kök : 250 recept som håller dig frisk och stark året runt

Jag gillade att testa recept från Raw food tänket. Jag köpte boken ”Mitt nya Raw food kök: 250 recept som håller dig frisk och stark året runt” av Erica Palmcrantz Aziz. Hon berättar i boken att hon tidigare hade lätt för att gå upp i vikt, samlade på sig vätska samt hade en orolig och uppblåst mage. Hon hade ett svajigt blodsocker som påverkade hennes humör samtidigt som hon brottades med en hel del candida i kroppen (svampinfektioner). Hon åkte till USA och bodde hemma hos en person som åt enligt Raw food med ekologisk och närproducerad mat så hon hakade på deras sätt att äta och det blev startskottet för Ericas del. Hon märkte med sin nya kosthållning att hon fick ett stabilt blodsocker, värken i ryggen minskades, magen blev lugn, vikten gick ner till en vikt som kändes lagom för henne, en vikt som gjorde att hon hade en bra energinivå, ett starkt immunförsvar och hon kände sig fin.

Jag gillar den här typen av berättelser, människor som ändrar sina vanor och upptäcker att deras val de gör får dem att må bättre. Jag tror egentligen att alla människor som har ”kassa” matrutiner och som plötsligt börjar äta enligt någon annan metod oavsett om det är exempelvis LCHF, Paleo, Raw Food eller antiinflammatorisk kost så upplever nog de flesta att man mår bättre med sina nya vanor på samma sätt som det blivit för mig. Därav råder en stor förvirring av vad man ska äta då olika människor säger olika saker.

Jag har testat en hel del recept kring Raw food, men jag skulle inte kunna tänka mig att leva utifrån det tänket. Jag älskar kall mat och tar gärna en sallad men en höstdag eller vinterdag så mår min kropp bra av att äta varm mat, kall mat äter jag gärna på sommaren även om jag kan äta kallt någon gång under höst och vinter med… detta tankesätt går hand i hand med kinesisk medicin som jag kommer berätta mer om senare i bloggen.

Men som så mycket annat så är det roligt att väva in olika typer av matlagning i sitt liv och vissa dagar blir det lite Raw food än idag för oss.

Lämna ett svar