HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Min historia / Självkärlek

Livet med husvagn

Shit, det är verkligen en cirkus innan man kommer i väg med husvagnen. Jag kunde inte drömma om att det skulle ta så mycket tid att packa en husvagn och hur många vändor man springer fram och tillbaka innan man är klar… känns nästan som Sunes sommar när man ser dem packa deras husvagn innan avfärd, ha, ha, ha.

När man väl är i väg så är det som ett lugn lägger sig över mig och jag fylls av en upprymdhet och en glädje. Vid ett tillfälle så hade jag den känslan, satte mig i bilen och helt plötsligt fylldes jag av irritation och stress… jag fattade ingenting för så kände jag ju inte när jag satte mig i bilen?! Jag tittade på Anders, mötte hans blick och fattade att det var ju HANS energi jag snappat upp… Jag försökte tala lugnande till honom men upptäckte att det bästa jag kunde göra var att vara tyst, ha, ha, ha. Jag fokuserade då på att ”kapa mina band” till honom och gå in i min bubbla och tillbaka till min egen energi, för jag kände ju verkligen inte alls som Anders. Det var så häftigt för jag lyckades med det med min lilla övning. (Kommer berätta mer om det senare i bloggen då jag gått kurs i energiskydd).

Ja, det här med husvagn var ju min dröm och inte Anders dröm och jag är sååå tacksam att han även här låter mig uppfylla mina drömmar och gått med på att testa husvagnslivet. Han gillar en del bitar med husvagnen så han är inte helt emot att vi har en husvagn. Men han är verkligen inte så upprymd, bubblande och lycklig som jag är när vi åker i väg på våra turer. Han tycker det är omständligt och jobbigt med att packa och komma i väg, jag har försökt underlätta för honom genom att ibland ensam tagit hand om all packning. Han tycker det är jobbigt med matlagning i husvagn och jag tycker det är supermysigt att stå vid vårt kök i husvagnen och laga mat så det brukar bli att jag gör det, sedan tycker han att det är jobbigt med all disk, och det har gjort att jag ofta har diskat och det har med kunnat vara mysigt med en ljudbok i öronen samtidigt som man flytt fältet lite. Jag har liksom försökt att pyssla om Anders när vi varit i väg för att han ska få den bästa upplevelsen han bara kan få av rädsla att han en dag säger att han inte vill ha kvar vår husvagn. Han har hjälpt till med en del saker, han brukar fixa så vi har vatten i tanken innan vi åker samt så brukar han packa ut campingmöbler och det som hör till förtältet samt hans saker samt så kör han husvagnen och det är verkligen inte ett relaxing jobb och jag är såååå tacksam att han gör det.

När jag roddat i så mycket med våra husvagnsresor så har jag själv varit heeelt slut när vi kommit hem från våra semestertripper. Förra året under covid så kändes det olustigt att åka till massa campingar och trängas med folk från hela Sverige så vi använde den inte lika mycket då. Den sommaren funderade jag på om vi skulle ha kvar husvagnen för jag kände inte att jag orkade dra det lasset själv… det är ju roligare om man är två… Vi pratade då om saken och Anders hade missat att jag kände så utan trodde att jag gillade att serva honom och barnen med packning, mat, disk och urpackning av husvagnen. Jag hade ju satt mig i den situationen själv, av anledning att jag ville få honom att älska husvagnslivet lika mycket som jag.

Nu när vi varit ute med husvagnen så har vi jobbat som ett team och hjälpts åt med packning, matlagning och disk. Nu är barnen så stora (8 och 10 år) så nu kan vi involvera dem mer. Det har blivit jättemysigt och det har inte varit så jobbigt när vi är många som hjälps åt. Den här säsongen har vi varit i Västervik samt i High Chaparral och de har varit de bästa på den fronten. Sååå skoj!

Anders tycker att det är ok att köra husvagn och han är grym på det, men det är inget han heller älskar och där är jag hur feg som helst. Jag tycker det ju är läskigt att köra bil, jag tror inte jag skulle våga köra husvagn, så jag är ju heeelt beroende av Anders där. Vi hade tidigare en utsliten grej som klämde fast husvagnen vid dragkroken på bilen vilket gjorde att husvagnen vobblade lätt när man kom upp i hastighet på motorväg eller när lastbilar körde om oss. Vid ett tillfälle vobblade den så mycket så vi höll på att köra av vägen och välta med husvagnen. Jag har nog aldrig varit så rädd i hela mitt liv, jag slutade typ att andas och även Anders. Vi fick stanna på första bästa rastplats och andas, dricka vatten och lugna ner oss innan vi motvilligt satte oss i bilen igen och fortsatte vår färd. Fy, fan, vilken hemsk upplevelse. Där och då kände jag att det inte var värt att ha husvagn och i mina tankar så var jag på väg att sälja fanskapet som höll på att kanske kosta oss livet.

Men vi bytte ut den utslitna delen och efter det så sitter husvagnen på som ett smäck och den har inte vobblat något mer.

Andra saker som är jobbigt med husvagn är att den ska tvättas mellan varven, vi som knappt orkar tvätta våra bilar och då har vi ytterligare en sak att tvätta. Eftersom husvagnen är min dröm så är det min uppgift att tvätta den. Anders har en båt ihop med en vän och det är hans dröm och hans arbetsuppgift på samma sätt som husvagnen är min… så vi har delat upp det… båten har jag helt släppt och lämnat över till Anders. En annan jobbig sak är att den ska vinter förvaras och vi har ett ställe vi kan ställa in den varje vinter och det kostar 1800kr… har hört folk som betalar betydligt mer än så… men det är alltid surt när man ska pröjsa ut dem pengarna. Sedan ska husvagnen besiktigas mellan varven med. Man måste städa i ordning den när den ska användas efter en vinter och den ska städas ut och tömmas inför vinterförvaring och detta är med min uppgift. Så det är inte bara härligt och smidigt med husvagn ska gudarna veta.

Vi har även råkat krocka lite med husvagnen med… vid två tillfällen…och det har ju inte heller varit helt skoj det heller… Vid något tillfälle så kom vi hem alldeles för sent och Anders skulle backa in husvagnen på vår infart. Jag stod utanför och gav klartecken att han kunde backa… men sedan satte jag upp handen och visade stopp… han såg inte det… då började jag skrika ”stopp”… men rutan var inte nere så han hörde inte det… (nu har vi lärt oss att det är viktigt att rutan alltid måste vara nere) så han hann trycka in bakänden på husvagnen en liten bit i vår båtkärra (båtkärran klarade sig, men inte husvagnen) innan jag var framme vid hans ruta och såg att jag ropade stopp…. Här hade vi en rätt irriterad Anders… och husvagnslivet gav honom inte några pluspoäng just där och då.

Men… nu efter massa gnäll och jobbigheter med husvagnen så kommer vi till det bästa som jag och vi fullkomligt ÄLSKAR med vår husvagn. Vi får uppleva såååå mycket roliga saker och platser på ett sätt som vi inte skulle få annars. Den här biten gillar Anders med. Vi älskar båda vatten och havet och det är såååå kul att få uppleva kusten och se oss om i Sverige, vi har även varit i Danmark och besökt Legoland. Vi är inte bra på att boka in oss på saker långt i förväg så spontaniteten med husvagnen passar oss båda perfekt.

Vi kan planera in när vi ska åka i väg men inte alltid var vi ska åka. Vi kollar vädret i Sverige och så åker vi dit de lovar bäst väder. Vi gillar att komma i väg på kvällen så att vi kan åka några timmar för att sedan stanna vid någon rastplats och sova första natten. Jag tycker att det är hur mysigt och skoj som helst att sova längs vägen. Känns som ett riktigt äventyr att slagga på okända platser. Jag är ju uppvuxen med att sova så och älskar känslan. Anders är inte lika upprymd över det som jag, men han tycker det funkar. Barnen tycker att det är jätteskoj!

Det är otroligt lyxigt att ha toan med sig när man har barn i bilen. När något barn ropar att det måste gå på toa så kan man bara stanna till vid en parkeringsficka längs med vägen och det är verkligen lyxigt.

Samma sak gäller maten, att man kan stanna till och fixa lunch i husvagnen. Ibland blir det att man äter på Macdonalds eller något annat smidigt. Men när man är i väg så tröttnat man på den typen av mat, samt så blir det mycket billigare när man lagar sitt eget käk. Det är lyxigt att ha med sig egen kyl och frys så man kan ha med sig massa egen mat. Jag blir lugn av det, det ger någon form av trygghetskänsla.

När man väl har betalat husvagnen så är det ju billigt att semestra med husvagn. Nu när vi vari i väg i Västervik så var det ju lågsäsong och då är det ju extra billigt. Torsdag-söndag kostade knappt 1000kr för oss och då ingick det fritt inträde till deras badhus som var på campingen samt så var det ju en femstjärnig camping. Vi köpte glass inne i Västervik på Bosses glassbar en dag och barnen köpte glass på campingen en annan dag samt så unnande vi oss två pizzor, men för övrigt så gjorde vi inte åt med några pengar. Vi älskar konceptet att käka pizza på klipporna ihop med en flaska bubbel, det är ett vinnande koncept som typ är ett måste när vi är i väg vid havet! Maten hade vi med oss så vi behövde inte äta ute något mer än så. Det är roligt att kunna åka i väg på äventyr, se sig om, uppleva nya platser och att det inte kostar så mycket. Det blir att man har råd med det lite oftare och man slipper stressen med dyra semestrar som man kanske måste boka långt i förväg.

Vi sover dessutom väldigt bra i vår husvagn, jag sover bättre i den än vad jag gör hemma… kanske att man blir extra trött när man är iväg med. Vi har köpt till vettiga madrasser och sängarna är alltid nedbäddade fram i husvagnen och bak har vi U-soffan som vi sitter vid och den behöver vi aldrig bädda ner, det är med skönt. Vid U-soffan har vi även en tv, vi älskar att ha möjligheten att ibland sätta på en film och titta på tillsammans. Ibland när man sitter där inne, tittar på film och regnet kanske smattrar på taket så njuter man lite extra… Där och då hade jag inte velat sova i tält utan tv… det finns en mysfaktor även med det. På sommaren är det mysigt för barnen att börja morgonen med Sommarlovsmorgon på SVT.

Jag upplever även att vi som familj blir tightare när vi kommer i väg med vagnen. Vi umgås på ett helt annat sätt när vi är i väg än när vi är hemma. Anders och jag är mer närvarande med barnen, hemma har vi så mycket att greja med, men det har man inte när man är i väg med husvagnen. Vi är lediga och så gör vi roliga saker ihop. Barnen älskar att åka ut med husvagnen och de tycker att det är lika kul som jag tycker att det är… och Anders tycker att det är rätt skoj han med…. I alla fall när vi väl är på plats och är lediga på riktigt.

Jag längtar inför framtidens äventyr med vår husvagn och jag hoppas vi kommer skapa fina minnen ihop som familj och något som barnen kommer se tillbaka på med samma glädje som det är för mig med min uppväxt och de resor vi gjorde i min familj. Det är inte så ofta vardagen man ser tillbaka och minns utan upplevelserna man ser tillbaka på och husvagnen hjälper verkligen till att skapa många nya upplevelser.

Lämna ett svar