Boktips / Hållbar konsumtion / Hem- och konsumentkunskap / Min historia / Privatekonomi / Självkärlek

Bli rika tillsammans

När jag var föräldraledig så tyckte jag det var jätteroligt att hålla på med aktier på Avanza. Det blev en ny hobby där jag köpte och sålde aktier. Om jag ska vara helt ärlig så gick det så där bra, ha, ha, ha. Vissa aktier sålde jag med vinst och vissa med förlust. Så om jag summerar min aktieperiod så gick jag plus minus noll.

Jag var på en föreläsning som Jan Bolmeson från Rikatillsammans höll i för lärare i Hem- och konsumentkunskap där han pratade om privatekonomi och vikten av sparande. Det var en jättebra föreläsning. Han och hans familj sparade sina pengar via fondrobotar via Lysa. Jag hade då aldrig hört talas om ”fondrobotar” men han berättade att i stället för att det är en bankman som sitter och ger förslag på fonder och aktier man kan lägga in sina pengar på så är det en robot som gör urvalet utifrån vad som är bäst för dig där och då. Om det är en bankman som gör de så kan de ju välja fonder och aktier som gynnar banken samt så brukar de kosta mer. Det är billigare att anlita en robot och de gör inte en sådan värdering.

Han var tydlig med att han då inte arbetade för Lysa och hade inget samarbete med dem men att det var dem som han använde till att förvalta hans pengar. Han visade hur smidigt det var att spara pengar hos Lysa och att man kunde lägga in hur många % av varje sparkonto som man ville ha som aktier och hur många % man ville ha som “ränta”.

Ett tips var att pengar man skulle spara på lång sikt så skulle man ha mycket aktier då de brukar löna sig i längden. Om man startar ett konto som är till barnen eller ett pensionssparande så tipsade han att man kunde ha 90% aktier och 10% räntor då om man ser över börsen över tid så är det bäst med många aktier. Om man inte har tänkt ha pengarna där såååå många år så tipsade han om 60% aktier och 40% räntor. Han sa även att ett problem är att när folk sparar sina pengar så börjar man sedan ta ut pengarna när de kommer upp till en specifik summa, vilket gör att man aldrig får uppleva ränta på ränta effekten. Här har de en sida där man kan räkna lite på hur det skulle kunna se ut med ett sparande där man får ränta på ränta under lång sikt.

Kontona på Lysa är ISK-konton så man behöver inte hålla på och deklarera år för år utan det sköts automatiskt så det blir inget jobbigt efterarbete. Det här missade jag när jag började spara aktier på Avanza. Det var i den vevan jag köpte och sålde om vartannat och tyckte det var jätteskoj… fram tills jag skulle deklarera, usch, det var lite jobbigt. Med ett ISK- konto så slipper man sådana bekymmer, hur bra som helst!

Man kan via Lysa välja att ha ”grönt och hållbart” sparande. Då vet man att det exkluderar spel, vapen, droger och fossila bränslen och detta kändes klockrent för mig.

Jag sålde av mina aktier hos Avanza och la då in mina pengar hos Lysa i stället. Jag passade då även starta upp ett sparande som var mitt pensionsspara och ett konto där vi började spara till barnen, vi har även annat sparande till dem men jag var sugen att spara lite ytterligare till dem hos Lysa. Jag har valt att det ska rulla in lite nya pengar varje månad till kontona i ett månadssparande. Det är extra bra när man köper aktier/fonder för då är man med hela tiden oavsett hur börsen går. Just nu när börsen går dåligt så är man ju med månadsvis och köper nytt till ett lägre pris.

Det var hur smidigt som helst att starta sparande hos Lysa. Jag kan ju aldrig lova att det kommer bli en succé för dig då världsmarknaden är orolig just nu men om du har lite pengar du inte vet vad du ska göra med så kan du ju testa. Jag lägger inte undan några stora pengar varje månad, jag själv sparar 600kr i månaden och sparande jag satte upp till barnen på Lysa är 300kr (vi sparar ju på annat håll med till dem). Jag började mitt sparande hos Lysa 2019 och just nu ligger det på +27,25%…. siffran har varit högre men den senaste tiden på börsen har ju inte varit lajbans. Men planen med pengarna som jag har där är långsiktigt sparande.

Vid starten så hade vi ”renoveringspengar” liggande på Lysa, men vi fick lite panik när vi såg hur börsen började rasa… det var ju pengar som vi behövde inom kort och de ville vi inte gambla med, så de plockade vi ut och satte på ett vanligt sparkonto på Nordea… det brukar kanske dock inte proffs råda till…men just nu är vi tacksamma att vi gjorde så.

Efter föreläsningen så läste jag Jans bok som han gett ut tillsammans med Charlie Söderberg (känd från Lyxfällan) som heter “Gör ditt barn rikt”.

Jag började med lyssna på avsnitt från deras podd “RikaTillsammans”. Om jag har funderingar kring sparande och ekonomin så är den podden min favorit och där kan man skrolla igenom om man hittar avsnitt man är nyfiken på.

Låten jag delar nedanför är med Janis Joplin och här är en bild på min vackra mamma som ung. Visst är de galet lika!!! För något år sedan kom det en elev som ivrigt knackade på mitt klassrum. På musiken hade de lyssnat på Janis Joplin och de tyckte att jag var en kopia av henne, ha, ha, ha. Ja, det finns vissa likheter får jag nog ta och hålla med om, ha, ha, ha.

Lämna ett svar