Hållbar konsumtion / Hem- och konsumentkunskap / Mat som medicin / Min historia / Recept Vegetariskt- Lunch/Middag / Självkärlek

Grön ärtsoppa

Den här soppan är så himla god och vacker om du frågar mig! Om man tänker att man kanske inte gillar den för att man inte gillar gul ärtsoppa eller gröna ärtor så smakar den här något helt annat! Fördelen när man lagar mat själv är ju dessutom att man kan korrigera smakerna så det passar en själv. Jag följer ju som sagt sällan recept men ska återigen försöka återskapa vad jag gjorde med soppan. Den här soppan är ju klok på många sätt, den har tack vare alla ärtorna ett högt proteininnehåll som mättar väldigt bra. Jag gillar även att koka ägg till och klyfta upp och ha i soppan så att den mättar ytterligare.

En dag i veckan får vi soppa i skolan och jag tycker ett ständigt problem är att jag blir hungrig så fort på soppdagarna. Vi får alltid bröd, frukt och någon form av grönsak (oftast morotsstavar) till soppan, men jag tror att den låga halten av protein som det många gånger är i soppan kan vara en faktor att man inte står sig så länge? Kan även vara att soppa är lättsmält och magen inte behöver arbeta så mycket och passagen genom kroppen går fortare?

Vi äter inte soppa jätteofta hemma men ibland blir det när man vill ha en lite lättare måltid. Ibland om man känner sig uppsvälld i magen då man kanske åt slarvigt under gårdagen så brukar jag kunna ta till en sådan här soppa för att balansera upp lite. Min kropp brukar flagga för att jag ska göra det och jag har blivit rätt bra på att lyssna på den inre guidning som kommer upp. Om en grön ärtsoppa flashar förbi för mitt inre då hakar jag på det.

Gröna ärtor försöker jag alltid ha hemma. När Mira var liten så älskade hon att äta frysta gröna ärtor, hur bra som helst! Hon kan äta det fortfarande, men det sker väldigt sällan. Annars är det ett hett tips för alla småbarnsföräldrar!

Gröna ärtor är rätt vanligt att jag har i mina gröna smoothies, dock gillar jag inte att äta kokta gröna ärtor så det är sällan (typ aldrig) jag gör det hemma. När det serveras i skolan så tar jag några stycken… mest för att näringsjägaren i mig vill få i mig så mycket olika näring som möjligt så därför tar jag alltid från ALLT som serveras. Det är säkert fler där ute som inte gillar gröna ärtor som nu kanske tänker att de kanske faktiskt kan gilla en grön ärtsoppa?! Ha, ha, ha. Jag tror att det är så här kring mycket i livet, att man behöver bara lista ut vad och hur man gillar saker. Man kanske inte gillar dadlar, men dadelbollar går bra, eller man kanske inte gillar att träna men så upptäcker man att det är skoj att spela padel, yoga, dansa eller kanske cykla i skogen? Man behöver hitta sin grej helt enkelt.

En annan bra grej med soppan förutom att den är bra för hälsan är att den är billig, bra för miljön och så går den väldigt fort att göra så det blir win-win-win-win. Jag älskar när man hittar kloka och goda rätter att käka.

Här kommer receptet:

Grön Ärtsoppa

4 portioner

 • 2 tsk rapsolja
 • 2 gula lökar
 • 2 vitlöksklyftor
 • 600 gram frysta gröna ärtor
 • 6 dl vatten
 • 1 grönsaksbuljongtärning (gärna Kung Markattas, den vet jag har bra innehåll och innehåller inte massa konstigheter)
 • 1 dl crème fraiche
 • 1 tsk fryst hackad basilika
 • Salt att smaka av med salt och ca 2 krm svartpeppar (gärna att man använder svartpeppar från en pepparkvarn, tycker det blir bäst)
 • 1 dl grädde
 • Ev. 2 tsk potatismjöl till en toppredning
 • 4 kokta ägg
 • Crème fraiche och lite basilika till toppen av soppan
 1. Börja med att dra i gång och koka äggen.
 2. Skala och hacka den gula löken och riv/pressa vitlöken.
 3. Värm oljan i en gryta stek löken på medelvärme. (Viktigt att den inte bränns, här vill man bara att sötman i löken kommer fram).
 4. Tillsätt ärtor, vatten och smulad buljong och låt soppan koka upp och sjud i ca 3 minuter.
 5. Tillsätt crème fraiche och basilika och mixa soppan slät med en stavmixer.
 6. Smaka av med salt och peppar (och ev. mer basilika).
 7. Om soppan nu är för tunn? (som jag tycker att den brukar vara). Då brukar jag göra en redning på potatismjöl och lite grädde för att få en något mer krämig soppa. Jag brukar då ta ca 2 tsk potatismjöl och 1 dl grädde i redningsbägaren som jag sedan vispar försiktigt i soppan under tiden som den sjuder. Jag häller inte i allt på en gång utan anpassar mängden utifrån hur tjock soppan blir. Ibland häller jag i allt och ibland är jag nöjd med texturen på soppan när hälften är i.

Om soppan blev bra efter jag mixat den så brukar jag ändå ha i en liten skvätt grädde i soppan då jag tycker att det lyfter smakerna.

 • Häll upp soppan och lägg i äggklyftor, lägg på en liten klick crème fraiche samt dekorera med basilika på toppen.
 • Ät och njut!


Hoppas du kommer att gilla den!

Kram från mig till er/ Johanna