Andlighet / Boktips / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Meditation / Min historia / Självkärlek / Träning

Slut på ursäkterna- del 2

Här kommer fortsättningen på förra veckans inlägg ”Slut på ursäkterna- del 1”. Det handlar ju mycket om att man tar makten över sina tankar och att det är man själv som tar kommandot och styr sitt egna liv. Mer om det i detta inlägg.

Modellen som gör att du kan lämna ursäkterna bakom dig

Ett nytt sätt att betrakta förändrade tankevanor

Vid det här lagret så har du säkert förstått att det står i din makt att förändra hjärnans sätt att fungera. Du vet att du kan bli en person som inte lutar dig tillbaka på alla ursäkter utan att du är den som styr ditt liv i den riktning du vill. Du kan gå bortom ditt gamla sätt att tänka och skapa nya tankebanor. Man kan behöva gå utanför din comfort zone för att utvecklas… det är där man utvecklas som mest… när man visar sig göra saker som man inte trodde att man kunde eller vågade. Det stärker även ens självbild när man är i den zonen och jobbar.

Man behöver bli medveten om vilken kraft dina tankar har. Leva här och nu både i tankarna och i kroppen. Reflektera över vad du är, inte vad du vill bli. Var villig att låta hälsa, framgång och lycka få flöda in i ditt liv. Var passionerad för allt och alla som kommer in i ditt liv. Ha medkänsla för andra och önska mer för andra än vad du önskar för dig själv.

Med hjälp av de sju frågorna så har Wayne Dyer (författare till boken) hjälpt många människor där han sett fantastiska förändringar. Han har även hjälpt sig själv med hjälpt av den här metoden och jag instämmer med att den även hjälpt mig… så då tänker jag att den borde kanske kunna hjälpa dig med?!

”När du rättar till sinnet så faller resten på plats”

 1. Är det sant?

När jag läste den här delen så kom jag att tänka på ”The work” med Byron Katie. Man ska ifrågasätta om det man tänker verkligen är sant. Jag har läst att vi har mellan 36.000-60.000 tankar i huvudet varje dag, en del positiva och en del negativa… men en sak som är säker är att många tankar är ungefär samma som de vi tänkte dagen innan och som vi kommer tänka i morgon. Att börja uppmärksamma och ifrågasätta sina tankar är en sjukt bra övning för att träna på om tankarna man får upp för sitt inre är sanna tankar. Många ursäktar sig och väljer att inte göra saker för att det kanske är för svårt, det kanske skulle skapa en uppståndelse i familjen, man kanske inte har råd, man kanske känner att ingen vill hjälpa till med mera. Hur vet man att det är sant? Det kanske bara är att man har ett ego som är skraj som inte vågar… kanske inte alls skulle bli en uppståndelse i familjen, det kanske visst finns folk som kan tänka sig att hjälpa till med mera, därför är det otroligt viktigt att man ifrågasätter ens ursäkter.

 • Varifrån kommer den här ursäkten?

Det kan vara bra att betrakta var ursäkterna grundar sig i. Du kanske känner självtvivel, ångest, oro, nedstämdhet, bitterhet, ovärdighet, uppgivenhet. Känslan av hur du känner dig kan göra att du fastnar i din ursäkt och inte kommer vidare. Att du känner som du gör kan ligga till grund över saker du var med om i din uppväxt som gör att du har samma självbild idag. Det kan bero på hur din omgivning såg ut när du växte upp eller hur den ser ut idag. Det som är bra är att man kan bryta sig loss från gamla mönster och gamla vanor och skapa sitt nya jag… som egentligen hela tiden finns där inom dig.

 • Vad får jag ut av det här?

Många gånger så gillar vi belöningar… själv så älskar jag belöningar av alla de slag och har ofta belöningar som en morot när jag ska göra något som tar emot. Det finns även finnas många belöningar som ligger bakom våra ovanor och det är bra att reflektera hur man tänker så man kan skapa sig en ny ursäktsfri stig. Att man undviker något är rätt vanligt, att man känner att det är för jobbigt eller för svårt att ta sig an det. Det kan även vara en trygghet i att fortsätta i samma spår som man brukar göra oavsett om det är bra eller dåliga vanor. Ibland känner man även att det är den lättaste utvägen som lockar mest… det är ju rätt jobbigt med att skapa förändringar… smidigast att bara fortsätta som man gör. Man kanske inte heller tror på sin förmåga att skapa förändring, kanske att man har låg självkänsla eller självförtroende. Ibland är man så rädd för att misslyckas så det kan kännas värre att försöka för att återigen inte klara av det man tar sig an. Oavsett hur man tänker så kan man ju se vad som händer om man gör tvärtemot. I stället för att undvika att göra nya saker, testa att inte undvika utan att kasta dig in i det okända och testa något nytt. Det är utanför din trygga zon som du utvecklas som mest så även här, gör något nytt och som kanske är lite läskigt. Om du vill börja dansa, anmäl dig på en danskurs, om du vill testa poledance – gör det! Om du vill testa hur din kropp mår utan något speciellt livsmedel, go for it! I stället för att välja den smidiga och lätta vägen, se det som en sport att se hur du kan välja nya utmanande vägar och njut av resan du tar. Känn att du har kraften inom dig att göra det du vill göra och ta dig an. Manipulera dina egna tankar med positiva affirmationer och få in härliga tankar i ditt inre, jag lovar! Det kommer göra gott för kropp och själ. Vi har fått den här tiden på jorden just nu… hur vill du förvalta din tid?

 • Hur skulle mitt liv se ut om jag inte kunde använda den här ursäkten?

För min del så börjar allt som en fantasi. Jag föreställer mig hur det skulle vara att ta mig an olika saker. Utifrån den inre filmen som visas för mig så gör jag sedan upp en plan på hur jag ska ta mig dig. En metod jag använder är att se och känna det som om det redan har inträffat och att jag är framme vid målet. Jag tänker mig att jag redan är sådan som jag vill vara.

Om du tänker på alla ursäkter som kan dyka upp när du ska göra en förändring… hur skulle ditt liv se ut om du inte kunde använda dig av ursäkterna? Hur skulle du tänka och känna dig om du inte hade ursäkterna?

 • Kan jag skapa en rationell anledning att förändras?

Det finns fyra kriterier som ligger till grund om man kan skapa en rationell anledning att förändras och de är:

 • Det måste kännas meningsfullt -Vill jag verkligen göra den här förändringen?
 • Det måste kännas genomförbart -Kan och vill jag göra vad som krävs för att släppa taget om dessa gamla vanor och tankemönster?
 • Det måste ge dig en bra känsla – Om du ställer frågan ”Kan jag skapa en rationell anledning att förändras” och känslan känns ”Ja, det kan jag göra och det skulle kännas jättebra!”.
 • Det måste stämma överens med själens önskningar – Det här är verkligen den jag är, det här är en av anledningarna till att jag kom hit till jorden för att göra.

Städa upp i de ovanor du vill bryta och de ursäkter som du vill säga ”hej då” till. Framåt i livet kommer du se tillbaka på dina gamla vanor och mönster som du brutit längs med vägen och de lärdomarna de tagit med sig.

 • Kan jag få universums hjälp med att lägga bort de gamla vanorna?

Att be om hjälp, vägledning och guidning i livet hos en källa som är utanför en själv och som är större och kraftfullare har jag nog alltid lite desperat bett om. Jag har nog mest känt att jag inte har så mycket att förlora. När jag var liten och gick i söndagsskola så bad man ju till gud, så det blev ett naturligt inslag i mitt liv… fast någon jag gjorde tyst för mig själv. Sedan har det väl gått lite fram och tillbaka med hur mycket jag vänt min blick utanför mig själv… det har nog varit mest när saker har krisat i livet jag desperat bett om hjälp från någon form av en ”gud”. Det är nog i den vevan som jag började öppna upp för energier som jag sett, känt och upplevt som att jag tar det lite mer seriöst kring att det faktiskt finns kraftfulla energier där ute och att det finns något mer än att vi bara föds, lever och dör på jorden. Numera så försöker jag dagligen hitta en stund där jag connectar inåt och utåt för vägledning och hjälp. Även för att får hjälp med att lägga bort gamla vanor.

Det finns något som kallas upplysning och enligt Wayne är det när man börjar få kontakt med sitt inre ljus och sin inre vägledning. När man lever i harmoni med sitt sanna jag i stället för egots röst så känns det som om man samarbetar med ödet och drar till sig det man attraherar ut.

En klok sak man kan fundera över är vad man skulle kunna ge till andra. När det kommer till mig så tänker jag på kunskap… tänk så mycket jag genom åren har nördat ner mig i… bara för mig själv… nu kommit till en punkt där jag känner om det är något jag kan ge till andra så är det mina metoder som jag använt på min livsresa för att läka mig själv och hur mina tankebanor har gått. Det känns väldigt fint att få dela med mig både i klassrummet, på bloggen samt i möten med andra människor. Jag känner inte att jag gör det för egot utan av medkänsla och kärlek. Det spelar inte så stor roll om jag får många ”likes” eller om det är många som läser mina inlägg… jag tänker att jag gör vad jag kan och så kommer inläggen landa där de är tänka att landa.

Att känna kärlek för allt och alla är med till hjälp i resan att utveckla sig själv. Man får så mycket kärlek tillbaka när man har det synsättet. Att vara sann mot sig själv, leva som man lär och med rak rygg och stolthet säga ”det här är jag”… inte känna att man måste vara oärlig i sitt sätt att vara. Att vara vänlig mot sig själv och mot andra samt att vara generös. Det kan handla om att sträcka ut en hand och hjälpa, den största glädjen man kan känna är när man tjänar och ger till andra, det ger mycket mer än när man får.

 • Hur upprätthåller jag det nya sättet att vara?

Man behöver ständigt träna sig i att skapa den självbild man önskar. Öva på att släppa dina ursäkter. Man behöver hitta metoder som hjälper sinnet att komma i harmoni. När sinnet inte är i harmoni så är det svårt att hitta kontakten med ditt högsta själv. Jag tänker själv på alla metoder jag använt mig av och som verkligen fungerar. När jag läser sådana här rader så nickar jag instämmande och det känns som jag får fler pusselbitar till mitt livspussel. Att föra in rutiner som skapar ett harmoniskt sinne att bli som en ny livsstil som är lika naturliga att göra som att borsta tänderna, äta lunch och middag och sova på natten…. Vissa saker är ju saker vi bara gör… samma sak är det när man petar in nya och goda vanor i livet. Man upptäcker hur bra man mår tack vare sina nya vanor så man vill inte vara utan dem. På samma sätt som man skulle känna i munnen om man inte borstat tänderna på en dag (usch) så känner man samma när man inte har yogat, mediterat, sprungit, tagit en promenad, badat, gjort healing, lärt mig nya saker med mera. Man vill ha kvar alla delar i livet då alla bidrar till det liv jag vill leva. Jag har mina metoder att tacka för så mycket!

När man minskar sin ”brusnivå” och blir mer tyst så kommer man lättare i kontakt med sin själ och sin inre vägledning. Innan jag upptäckte detta så körde jag på som vanligt…och då var jag i mina tankar typ heeela tiden och reflekterade inte så mycket av det… jag visste inte att det kunde vara på något annat sätt. Det var en riktig aha-upplevelse jag fick när jag började upptäcka att man kan få guidning inifrån när man stannar upp och utforskar mellanrummet mellan tankarna.

En fördel med att må bra i sig själv är att man kan ge mer energi till sin omgivning och då får man mycket energi tillbaka med, hur bra är inte det?!

Att återknyta kontakten med naturen är med ett lifehack. Det som kommer till mig när jag är ute och strosar i naturen brukar jag stanna upp och lyssna på. Bäst är det när jag tar en promenad för mig själv, jag upplever att det är trevligt och mysigt att promenera ihop med någon, men det är när jag är själv som jag kan komma i kontakt med mitt högsta själv på ett sätt som jag har svårt att göra ihop med någon annan.

Att hitta in i yogans magiska värld är jag sjukt tacksam över på så många sätt. Dels så ger den typ som massage för min kropp, den hjälper mig komma ner i varv, jag andas, är närvarande, kommer in i mig själv, är närvarande i nuet och njuter. Det är magiskt att kunna utöva yoga var som helst på samma sätt som löpningen… fast med olika resultat som kompletterar varandra på ett klockrent sätt. Löv it!

När man hittat kontakten med ”källan” så vill man aldrig släppa taget om den, det är typ den viktigaste relation jag har… oavsett vad man har för religion eller tro så tänker jag att den här kärleksenergin är viktig för alla. Att låta egot sättas åt sidan och att man lyssnar på tystnaden inom dig. För mig är religion inte så viktig, jag tänker att allt härstammar från samma källa bara att man tolkat det lite olika. Jag känner inte att jag måste höra hemma i något fack som en religion hör till utan jag trivs med att ha ett öppet sinne och att bara få vara jag med min andliga och spirituella tro baserat på det livspussel som jag själv lägger.

Om vi ska knyta ihop boken och återkoppla till om du hamnat i ett gammalt, självbegränsande beteendemönster så ska du använda de sju frågorna.

 1. Är det sant? – Förmodligen inte.
 2. Varifrån kommer den här ursäkten? – Jag har tillåtit den.
 3. Vad får jag ut av att tänka så här? – Jag undviker risker och förblir densamma.
 4. Hur skulle mitt liv bli om jag inte kunde använda den här ursäkten? – Jag skulle bli fri att vara mig själv.
 5. Kan jag skapa en rationell anledning att förändras? – Lätt!
 6. Kan jag få universums hjälp med att lägga bort de gamla vanorna? – Ja, genom att vara i kontakt med källan.
 7. Hur upprätthåller jag det nya sättet att vara? – Genom att vara vaken.

Jag älskar den här typen av böcker och texter som får mig att dels lära mig lite nya tankesätt, dels som inspirerar mig till att fortsätta min resa i att föra in goda vanor i mitt liv men även som ger mig lite aha-upplevelser kring saker som jag tidigare varit med om som jag nu kan se med ett fågelperspektiv som ger mig lite större klarhet över min livsresa. Jag tänker om jag känner så, så är det garanterat fler där ute som med kan relatera i känslan.

Här kommer ett fint gammalt klipp från Wayne Dyer.

Kram från mig till dig/ Johanna