Andlighet / Boktips / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Min historia / Självkärlek / Träning

The work

Jag hade hört talas om Byron Katie tidigare men jag hade vid den här tidpunkten inte läst några av hennes böcker. ”The work” är en metod som Byron Katie tagit fram efter att själv varit djupt deprimerad under tio år varav de sista två åren kunde hon knappt lämna sängen. En morgon fick hon en insikt, en vändpunkt som gjorde att hon såg på sitt liv och sin situation med andra ögon och på det sättet skapades “The work”. Detta var nu även en workshop som vi skulle arbeta med på ”Superkursen” på Englagård.

Workshoppen gick ut på att man skulle identifiera något ”problem” man hade och därefter ifrågasätta problemet för att se om de tankarna man har kring problemet verkligen är sanna eller om man kan se sina problem från en annan vinkel och att man på det sättet slutar må dåligt över problemet.

Om man föreställer sig att man går runt med negativa tankar så kan skapar det en negativ känsla i kroppen. Jag tänker att människor som är deprimerade säkert går runt med massa tunga negativa tankar som dränerar dem på energi. Även om man inte är deprimerad så kan man ju ha tyngre perioder i livet eller tyngre dagar och många gånger startar den energin med vilka tankar man har. Om man lär sig ta kontroll över sina tankar så kan man ju vända sitt dåliga mående och därigenom må bättre.

På kursen så fick vi alla ett arbetsblad med frågor där man skulle tänka på en stressande situation med någon till exempel någon man var osams med. Därefter skulle man svara på frågorna:

  1. I den här situationen, vem gör dig arg, förvirrad, sårad, ledsen eller besviken och varför?

Jag är (känsla) på (namn), därför att…………………..

Exempel: Jag är besviken på Knut därför att han snackade skit om mig för andra människor.

  • I den här situationen, hur vill du att han/hon ska förändras? Vad vill du att han/hon ska göra?

Jag vill att (namn) ska………………………………..

Exempel: Jag vill att Knut ska be om ursäkt för att han har snackat skit om mig.

  • I den här situationen, vilka råd skulle du ge honom/henne? ”Han/hon borde/borde inte….”

(Namn) borde/borde inte…………………………………………

Exempel: Knut borde inte snacka skit om mig för andra, han borde prata med mig om det är något som jag gjort/sagt som inte känns bra!

  • För att du ska bli lycklig i den här situationen, vad behöver du att han/hon ska tänka, säga, känna eller göra?

Jag behöver att (namn) ska……………………………………………..

Exempel: Jag behöver att Knut ska prata med mig, säga förlåt och lova att han aldrig mer ska göra på det sättet mot mig igen, han ska prata med mig direkt om det är något kring mig som inte känns bra.

  • Vad tycker du om honom/henne i den här situationen? Gör en lista. Det är helt ok att vara småsint och dömande och hård i hur man uttrycker sig mot någon annan i detta läge.

(Namn) är……………………………………………………………………

Exempel: Knut är ett rövhål, ryktesspridare, dålig vän, inte snäll.

  • Vad är det med den här personen eller situationen som du aldrig mer vill uppleva igen?

Jag vill aldrig mer ………………………………………………………………….

Exempel: Jag vill aldrig mer att Knut ska snacka skit om mig inför andra människor igen.

Nu är det dags att vända och vrida på de olika påståendena.

  1. ”Är det sant?” (Ja eller nej. Om det är nej så fortsätt till fråga 3.)

Knut snackade skit om mig- Det är sant. Här är det även bra att gå in i vilken känsla man har till situationen… har man en försvarskänsla kring det som hänt? Taggarna utåt?

  • Kan du helt säkert veta att det är sant? (Ja eller nej).

Vet jag verkligen att Knut har snackat skit om mig? Ja… eller kanske inte? Jag var inte där, jag har bara hört det från någon annan, hur ska jag egentligen veta vad som är sant och inte? Helt plötsligt så börjar man ifrågasätta det som hänt och vidga händelsen.

  • Känn in hur du reagerar, vad som händer när du tror på tanken?

Då kan jag se att jag blir arg, och ingen trevlig vän när jag tror att Knut har snackat skit om mig. Jag kan se och känna det här inre mörkret som växer upp inom mig från ilskan och irritationen, besvikelsen och ledsamheten mot Knut.

  • Vem skulle du vara utan tanken?

Jag skulle vara en gladare person, inte vara bitter och arg, sur, grinig, irriterad, ledsen och besviken.

 Nu är det dags att vända på tanken. Tänk om det var du som är personen som du har de här känslorna till. Exempelvis att jag är besviken på mig för att jag snackade skit om mig själv, att det var jag som snackade skit om Knut, Knut snackade inte skit om mig, det var Knut som berättade som det var till mig.

Försök känna in hur det skulle kännas när man vänder på situationen. Kanske inser man att man själv under livets gång med gjort samma saker? Kanske får man en förståelse för att den andra personen agerat som den gjort. Kanske ser man att den andra personen med är människa och kan göra misstag och göra fel. Kanske kan man se situationen ur ett fågelperspektiv och hur man ska gå vidare för att skapa fred med den man är osams med och på så sätt skapa en inre fred för sig själv med.

Jag tror att när man har en dålig relation eller att man känner sig ledsen, sårad, besviken, arg, frustrerad med mera på någon annan människa eller sig själv (för övningen kan man även rikta mot sig själv). Så är det som man går omkring med en tagg som skaver… taggen kan man gå runt med under hela livet om man är envis… men det bästa är om man kan göra sig av med taggen så tidigt som möjligt i livet så man får fler år att leva utan ”tagg”.

På kursen fick några frivilliga (fast en och en) gå fram till Satyam som satt i en soffa på den lilla scenen och så körde han ”The work” inför alla då de fick dela med sig vad de skrivit på sina lappar och han ställde motfrågorna till dem. Han gjorde det sååå himla bra och det var så lärorikt att se hur han lyckades få dem att vända i sina egna tankar.

Jag minns någon kvinna som satt där och varit ledsen, besviken och arg på sin mamma under mååånga år. När övningen var kvar så satt kvinnan och grät då hon insåg att hennes mamma älskar ju henne, men att det var hennes mammas oförmåga som gjorde att mamman handlat som hon gjort i livet. Mamman var som hon var för hon i sin tur hade sitt mående, sin problematiska uppväxt som gjort henne till den hon var och att hon utifrån hennes förutsättningar hade gjort så gott hon kunnat och kvinnan på scenen såg sin mamma med nya ögon och med en förståelse. Hon längtade hem så hon kunde få krama om sin mamma.

Tänk ändå så många det är som går runt och känner så här mot folk i sin omgivning… tänk vad det förgiftar folk inifrån. Tänk om man kan komma ur sin nedåtspiral med tankar och få in nya tankar som leder en upp ur spiralen och mot friheten att sluta fred.

Jag förstår att övningen ”The work” är en succé världen över! Jag själv kom med till insikt under övningen och såg med en person jag älskar ur ett nytt ljus och fick en ny förståelse. Jag insåg att vi alla gör våra livsresor och den personen gör sin och jag gör min och den personen behöver inte göra som jag gör då min resa kanske bara är rätt för mig. Vad vi vill lära oss, utmana oss eller inte… är upp till var och en och det började jag respektera där och då genom den övningen.

Jag önskar att ALLA kunde få sitta där och göra denna övning! Så bra var den!

Om du är nyfiken och vill lära dig mer så finns det mycket information på den här sidan.

Här kan man läsa om ”The work”.

Här är de instruktioner som även var dem som vi fick på kursen.

Här är arbetsbladet som såg likadant ut som de vi fick.

Här är ett mer detaljerat arbetsblad.

Här är en lista på olika känslor man kan känna inför olika saker, om man har svårt att komma på ”rätt” känsla.

Här är vilka inre övertygelser vi eventuellt kan gå runt och tänka. Senare så lånade jag och läste hennes bok ”Älska livet som det är: fyra frågor som kan förändra ditt liv” där hon går igenom metoden och ger massvis med exempel på hur man kan använda den. Som alla andra av hennes böcker så är den verkligen läsvärd, en klok bok på många sätt.

Att förlåta sig själv och andra är med en nyckel för att känna inre harmoni och frid och kommer ha ett eget inlägg framöver om det i bloggen.

https://youtu.be/8xR5PWAb_eM

Lämna ett svar