Handeksem/Allergi / Hem- och konsumentkunskap / Mat som medicin / Min historia / Recept- Frukost/Mellanmål / Självkärlek

Chiapudding

Det var nog på våren 2018 som jag blev lite smått förälskad i Chiapudding och började käka det till frukost? Det har blivit en riktig sommarfavorit. När vi är ute med husvagnen så är det standard för mig att äta det till frukost, det är så himla smidigt. Jag äter det mest på somrarna, på hösten/vintrarna gillar jag mer att äta något värmande, som till exempel gröt (hade ett inlägg här om gröt).

En bild jag hittade i min mobil från 2018
Här var de inte så stora mina kids.


Jag har till och med gjort det i min hem- och konsumentkunskapssal med eleverna… om jag ska vara helt ärlig så har betyget varit lite tudelat, ha, ha, ha. Känns som en vattendelare, antingen så gillar man det, eller så gör man det inte. Det har ju en lite slirvig konsistens (ha, ha, ha- kolla filmen nedan så fattar du vad jag snackar om). Fröna bildar en gelé när de kommer i kontakt med vätska, det är ju annars ett hårt litet frö.

Under perioden när jag slutade äta gluten samt mjölkprotein så var det lite knepigt att hitta alternativ till den där smörgåsen eller yoghurten som jag alltid käkade innan. Jag gillar att testa nya grejer och när jag hittade bilder och recept på chiapudding så såg det ju så himla gott ut så det var jag ju bara tvungen att testa.

Chiafrön är ett klockrent litet frö med klokt näringsinnehåll. 62,5% av energiinnehållet kommer från fett och majoriteten av fettet är fleromättat fett (omega 3) som är det där livsnödvändiga fett som vi behöver få i oss via maten vi äter då kroppen inte kan skapa det fettet själv. Det är ju även det fettet som minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, så mer fleromättat fett till folket!

Chiafrön säljs i massvis med olika märken och här är några som jag köpt hem. Jag har alltid chiafrön i skafferiet, det är en av mina basvaror.

En annan bra grej med att chiafrön innehåller så mycket fett är att det mättar bra och man står sig rätt bra på chiapudding. När man lägger till ett ägg vid sidan av chiapuddingen så upplever jag att blodsockret blir rätt stabilt. Jag har inte testat med blodsockermätare, men jag känner skillnad i hur det känns i kroppen om jag äter något där mitt blodsocker sticker i väg snabbt efter en måltid… det är då jag vill lägga mig och vila efter jag ätit, ha, ha, ha.

Det är 22,5% kolhydrater i chiafrön och då är det typ bara fibrer som kolhydratskälla. Det är ju med klockrent! Vi ska ju äta mer fibrer, det är ju jättebra för våra tarmar. Man har ju sett att fibrer minskar risken för framför allt tjocktarmscancer, det hjälper oss även att balansera blodsockret, få tarmarna att arbeta (bra för tarmhälsan med andra ord) och vi håller oss mätta en längre stund.

Om man har diabetes så kan det vara klokt att få in chiafrön i sin kost, just för att det hjälper till att balansera blodsockret.

15% av innehållet är protein, så proteininnehållet är inte helt fy skam det heller. Men det är klokt att lägga till ett kokt ägg till chiapuddingen för att öka proteinhalten i frukosten.  

Andra bra grejer som det här lilla fröet innehåller mycket av är magnesium, selen, fosfor, vitamin B1 och B3, järn, kalcium och zink.

Det finns mycket antioxidanter i detta lilla chiafrö och det är ju vad jag kallar ”poliserna” i kroppen som går in och bekämpar inflammationer och saker som inte ska finnas i kroppen. Näringsjägaren i mig jublar av detta kloka lilla frö.

Om man märker att man inte mår så bra av mjölkprotein/ man minskar intaget av mejeriprodukter så är det ju viktigt att man ändå har koll på att få i sig näringen från annat håll. Det är alltid viktigt när man plockar bort livsmedel från sin kost att man ändå har lite knas på vilka näringsämnen man plockar bort så man kan peta in dem från något annat håll. Man vill ju inte riskera att få näringsbrister på köpet! Det kan ju verkligen ställa till det för sin kropp och hälsa! Jag som under den här perioden försökte hålla mig borta från mjölkprotein tyckte att det var jättebra att få i mig kalcium från chiafrön.

Jag vet knappt något som har sååå högt energiinnehåll på så liten yta, det är verkligen en liten näringsbomb utan dess like! Som mycket annat så är det inte klokt att överdosera, så maxmängd person/dag är typ 1,5-2 msk chiafrön.

Förutom i chiapudding så kan man ha i chiafrön i sina smoothies, i gröten, göra fröknäcke med chiafrön (kommer recept framöver i bloggen på fröknäcke), samt när man bakar bröd. Ibland när jag bakar och inte har ägg hemma så kan jag göra “chiaägg” men kommer berätta mer om det i receptet om Bananbröd som kommer framöver i bloggen.

Här är staplarna på näringsinnehåll på chiafrön taget från “Livsmedelsinfo”.

Chiafrön kommer från plantan ”Salvia Hispanica” och den är tydligen släkt med mynta (en av mina favoritkryddor när det kommer till drinkar eller när jag smaksätter vanligt vatten eller bubbelvatten), men även i kalla såser eller i sallader på sommaren. Den är ljuvlig ihop med jordgubbar! Mmmmm! Den är även släkt med salvia, oregano och timjan.

Om man ska se något som är mindre bra med detta frö är att det inte odlas här i krokarna, utan det är långa transporter som ligger bakom för att få fröet hit till Sverige. Tror att de växer vilt runt krokarna i Mexico samt odlas i Sydamerika… och det är ju INTE bra. Om man väljer en växtbaserad mjölk så minskar man ju lite av sitt klimatavtryck. Jag tycker att man får välja sina strider. Jag är ju inte 100% miljönörd utan jag försöker bara bli medveten och göra kloka val. Jag är mer hälsonörd än miljönörd, men många gånger går de tack och lov hand i hand… men inte alltid. Det är inte så att jag väljer bort att äta tropiska frukter bara för att det är långa transporter, men jag försöker att inte äta det så ofta. Det är vanligare att jag köper fryst mango och ananas än färsk… då vet man med att de inte blir dåliga utan har lång hållbarhet i frysen till skillnad från färsk som man kan få riskera att slänga om den blir dålig… och matsvinn är ju en annan miljöbov… men det är nog ett eget blogginlägg om det, ha, ha, ha.

Jag gillar inte att äta chiapudding “i bara” utan lite på samma sätt som när det kommer till gröt så gillar jag att ”pimpa” min chiapudding med diverse olika grejer.

Det är rätt vanligt att jag mixar lite olika bär/frukt till och häller som antingen en sås på toppen eller så använder jag mycket frysta bär/frukter och gör mer som en sorbetglass som jag toppar med.

Här mixade jag banan med fryst mango och fryst ananas och la som en sås på toppen av chiapuddingen.

Det är väldigt gott att lägga till en klick med jordnötssmör eller någon annan form av nötsmör på toppen av hela kalaset. Det ger mer näring samt bra fett och mättar på ett behagligt sätt. Gillar även hur nötsmöret bryter av med de andra smakerna.

Jag har alltid nötter och/eller fröer av olika slag på toppen med. På somrarna så brukar jag även ha på jordgubbar om jag har det i kylen, eller lite blåbär eller någon annan hackad frukt. Man kan ju variera vad man vill ha på sin chiapudding på samma sätt som man kan variera vad man vill ha på sin gröt. Det är bara att testa sig fram!

Även chiapuddingen kan man ju variera med! Jag brukar göra den på iKaffe (havremjölk) men man kan ju göra den på vanlig mjölk (har aldrig gjort det själv, men kan tänka mig att det kan bli gott?!), alternativt annan växtbaserad mjölk som ex. kokosmjölk (den blir väääldigt krämig och god om man köper sådan kokosmjölk som finns i tetrapack) eller mandelmjölk. Ibland gör jag egen mandelmjölk och den blir fantastisk god att göra chiapudding på, jag säger bara ”Köpemandelmjölk- släng dig i väggen” (kanske få ta ett eget blogginlägg med recept på mandelmjölken?) Köper inte nötmjölk själv då jag tycker att de är galet dyra samt är inte imponerad av innehållet och hur lite nötter de faktiskt innehåller… mest vatten…. Nu sist testade jag att göra chiapudding på havremjölk smaksatt med vanilj. Jag är inte helt imponerad av innehållet på produkten samt att den hade tillsatt socker så det tog emot lite när jag till slut valde att testa att köpa produkten. Anders och barnen tyckte chiapuddingen blev ännu godare med denna vaniljhavremjölk från Oddly Good, själv tyckte jag att det smakade lite kemisk vanilj, ha, ha, ha. Men den funkade. Ibland får det vara lite ”good enough”.

En annan grej man kan göra för att skapa variation är ju att man kan smaksätta naturell havremjölk med lite vaniljpulver, kanel eller kardemumma. Ibland mosar jag i bär i själva chiapuddingen ex. hallon, blåbär eller jordgubbar.

Chiapuddingen behöver stå några timmar i kylen och det är bra att vispa runt lite mellan varven, framför allt i början då chiafröna lägger sig på botten. En fördel är att göra sin chiapudding innan man går och lägger sig så är den klar på morgonen. Jag brukar ju gå upp tidigt så när jag inte har förberett den dagen innan så fixar jag med den när jag sätter på kaffet när jag kommer upp ur sängen. Jag brukar ju vara uppe några timmar innan jag äter frukost och då brukar det vara rätt så lagom i konsistensen.

En period så fanns det vita chiafrön i affären och då köpte jag alltid dem, det ser godare ut med en helt vit chiapudding än den ”vanliga” med svarta frön (som ser typ ut som fiskägg, ha, ha, ha). Men de slutade sälja det i butikerna jag handlar så det senaste har det blivit de vanliga svarta fröna. De smakar samma, men för ögat så ser de vita godare ut (enligt mig). Kanske att du hittar vita frön och står och väljer vilka du ska ta? Då hade jag kört på de vita! Tips från coachen, ha, ha, ha.

Nörden inom mig känner nog ändå att jag fått fram det viktigaste kring den här klockrena frukosten, ha, ha, ha. Så nu äntligen kommer vi till detta superenkla recept på chiapudding!

Recept Chiapudding

2 portioner

 • 2 dl iKaffe (Havremjölk) eller annan valfri mjölk
 • 3 msk chiafrön
 • Ev. smaksättning med ex. vaniljpulver, kanel, kardemumma och/eller lite mosade bär.
 1. Häll upp din mjölk i en skål och häll därefter i chiafröna och ev. om du har någon smaksättning i.
 2. Blanda runt och låt stå i ca 15 minuter och blanda därefter runt igen. Man kan när man känner det sedan blanda runt igen. Den är klar när den har svällt färdigt och den blivit mer krämig i konsistensen (brukar ta någon timme eller två…). Om man upplever att den blir för tjock så kan man späda med mer vätska. Om man vill ha den tjockare så kan man tillsätta mer chiafrön… dock tar det lite tid för de nya fröna att svälla. Men mängden ovan brukar jag tycka blir bra.
 3. Hacka frukt eller bär att ha i, lägg till en klick nötsmör, strö över nötter/ fröer av olika slag, ibland häller jag lite granola över och det är med väldigt gott. Jag brukar rätt ofta mixa olika frysta frukter/bär och göra som en sås eller ”sorbetglass” att lägga på toppen av min chiapudding. Jag tycker att det ser fantastiskt gott ut och vi alla känner att det blir en väldigt lyxig frukost. Perfekt sommarlovsfrukost! Nam, nam, nam. Sååå gott!  

För några dagar sedan så gjorde jag chiapudding till mig och Anders. Vincent klagade på att jag inte gjorde till honom och hans kompisar som var nattgäster hos oss. Så dagen efter så gjorde jag chiapudding till grabbarna med och det blev en succé! Vincent njöt högt när han mumsade i sig sin chiapudding och hans kompisar tyckte med att det var väldigt gott. Roligt ändå när man hittar något som går hem hos barnen… när det kommer till mitt “hälsotema” så kör inte mina barn på riktigt samma spår som deras mor, ha, ha, ha. Jag tänker att det är superroligt när de vill haka på mina knasiga upptåg… men de behöver samtidigt få göra deras egna matresa utan att jag dömer dem i det. Jag håller mest tummarna på att jag kan så några frön som kanske kan börja gro någon gång i deras liv. Men extra roligt när man kan peta in klokheter redan här och nu under deras uppväxt. Näringsjägaren inom mig JUBLAR!!!

Kanske är ni fler där ute som vill testa att peta in Chiapudding till era frukostar med?!

“Såsen” som gömmer sig i den här är mixad banan med frysta blåbär som jag plockade förra sommaren.

Chiapudding med äppelkompott

Den här blev en succé här hemma (om man gillar äpplen med kanel och kardemumma). Jag kokade ihop en liten äppelkompott som jag toppade vår chiapudding med och det blev med supergott!

2 portioner äppelkompott

 • 2 äpplen (jag har alltid svenska äpplen)
 • 3/4 dl vatten 
 • 1 tsk äkta kanel 
 • 1/2 tsk kardemumma 
 • 1 msk honung 
 • En nypa salt (mindre än 1/2 kryddmått)
 1. Skölj och hacka äpplen i små bitar. 
 1. Lägg dem i en liten kastrull och häll över vatten, kanel, kardemumma, honung och en nypa salt. 
 1. Ha rätt så hög värme till en början så vätskan kokar upp därefter kan det sjuda (småkoka) ca. 5 minuter.  
 1. Sätt ner kastrullen i vattenbad för att snabbare kyla ner äppelblandningen. 
 1. Häll över äppelkompotten (med såsen som är kvar i kastrullen) över chiapuddingen och toppa gärna med olika nötter. Till äpplen gillar jag valnötter, mandlar och hasselnötter. Även gott med mandelsmör eller jordnötssmör. På bilden här toppade jag även med Paulúns nya granola med smak av apelsin, mango och passionsfrukt vilket var supergott till!


Kram till er från mig! / Johanna