Boktips / Handeksem/Allergi / Hem- och konsumentkunskap / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Kemikalieresa / Mat som medicin / Min historia / Självkärlek

Kanel och Kanel

Jag vet inte om du hört detta? Det kanske du redan har? Men jag tar ett kort litet inlägg om det för säkerhetens skull. När jag för några år sedan började nörda ner mig i olika saker och vad de innehåller samt tarmflorans påverkan på vår hälsa så fick jag lära mig att det finns olika sorters kanel och att den kanelsort som vi är vana vid att äta (Kassiakanel) innehåller ett ämne som heter Kumarin och som i ändå hyfsat små mängder kan vara skadligt för vår lever då det är ett toxiskt (giftigt) ämne. Så om man är en person som har kanel på gröten varje morgon så kan det vara klokt att byta ut kanelen till ”äkta kanel” som även heter Ceylonkanel som har mycket mindre kumarin är vanlig, klassisk kanel.

Här säljs sådan kanel på Apotea.

Kanelen finns i många olika märken, men det är ju helt klart att föredra någon som är ekologisk.

Men om man bara äter kanel någon gång ibland så funkar det ju med den gamla hederliga kanelen… men det beror ju på var man själv sätter sin gräns… Om jag hade haft ett litet barn som åt gröt och som jag strödde kanel på så hade jag absolut valt Ceylonkanelen. Vissa kanske äter många grejer med kanel i? Kanelbullar, mjuk pepparkaka, kryddar saker med kanel, har kanel i maten osv… då kan det vara klokt att byta ut en del av den kanelen mot äkta kanel.  

Här är Livsmedelsverkets rekommendationer… så som ni ser så är det ändå rätt små mängder… man vill ju inte heller ligga på riskgränsen för att få en skadad lever… på grund av kanel… när man kan byta sort som smakar nästan likadant. Så när jag äter gröt så väljer jag alltid Ceylonkanel… har bakat bullar med den kanelen med och det funkade… men där brukar jag välja vanlig kanel då vi äter kanelbullar så pass sällan.  

En annan bra grej med Ceylonkanel är ju att den innehåller massa nyttigheter som antioxidanter. Den ska vara kraftigt inflammationsdämpande, kan minska på blodfetterna, öka insulinkänsligheten samt bidra till bättre hjärt-kärlhälsa, detta är något som Food Pharmacy hävdar i deras bok ”Food Pharmacy: en berättelse om tarmfloror, goda bakterier, forskning och antiinflammatorisk mat”.

Jag läste även här på Magklinikens hemsida att kanel kan ha möjligt skyddande egenskaper mot Alzheimers och Parkinsons sjukdom, sänker blodsockret och kan då vara till hjälp vid diabetes ihop med att det har en positiv effekt på insulinkänsligheten… det finns även studier som visat att det även kan ha god effekt på cancerceller och kan hämma dess tillväxt… men jag tror att det är studier gjorda på djur? Det brukar vara svårt att få till sådana studier på människor.

Kanel sägs även vara bra för magen där det kan lindra diarré, minska gaser och uppblåsthet och vara kramplösande för tarmen.  

Ja, man tror väl lite olika här när det kommer till superkrafter hos olika enskilda livsmedel och vad exakt det verkligen gör för oss människor och hur de påverkar vår hälsa… Men en sak är säkert och det är det jag skrev om kumarin! Resten ser jag som bonus, jag tror ändå på riktigt att äkta kanel är bra för oss och för vår hälsa, men sedan exakt vad som är sant och inte är ju svårt att veta till 100%.

Men mer äkta Ceylonkanel till folket!

Kram/ Johanna

https://open.spotify.com/track/3RMeOetCdXttthQK0clPuz?si=4437839d336045ac

Lämna ett svar