Boktips / Hem- och konsumentkunskap / Min historia / Personlig utveckling i skolan / Självkärlek

Empowerment

När jag pluggade till lärare så fick vi lära oss massa fina ord och begrepp… dock är det många av dem som jag nu glömt bort, ha, ha, ha…. Men det finns ett ord som jag än idag håller lite extra varmt om hjärtat. Jag vet att jag redan då när jag hörde det för första gången tyckte att det var ett klockrent ord och jag älskade allt som ordet stod för. Ordet jag fick lära mig var ”Empowerment”, på svenska heter ordet ”Egenmakt”.

Ordet grundar sig i att det är viktigt att vi människor hittar en inre kraft, styrka och makt att förändra våra liv och vanor och att det måste komma inifrån oss själva för att vi ska nå framgång. Empowerment kan både vara något man tar individuellt men det kan även vara i grupp.

Vi mår bra av att känna oss starka och kraftfulla, vi vill ha makt att kontrollera och styra våra liv. Att vi har tillit till vår egen förmåga, att vi känner en stolthet, självstyre, kompetens, vår förmåga att samarbeta med andra och delta aktivt i olika ting.

Som lärare är detta något som man arbetar med dagligen när man pushar och peppar elever att själva ta kontrollen och styra när de hamnar i lägen då de vill ge upp och skita i saker som är jobbiga och som de kanske tidigare har misslyckats med eller att de har en tro att de ALDRIG kommer klara av det.

Att hitta den inre drivkraften och tron att de kan om de vill och att vi tillsammans kan lösa saker och ting. Det är nog något av det bästa när man får se glädjen hos elever som lyckas… Här kommer blödiga och känslosamma Johanna in… stackars elever… det är vid sådana tillfällen jag börjar böla och tårarna av stolthet och kärlek rinner ned för mina kinder, ha, ha, ha…

Jag upplever att det här även är ett ”samhällsbekymmer” att människor inte riktigt orkar styra sina skepp mot hälsa och välmående… att det blir för jobbigt och att man ger upp… att det är skönare att slappa i soffan och kolla Netflix än att aktivt göra något som är bättre för deras hälsa eller livssituation. Det kan vara att man arbetar på ett jobb man inte trivs med, men man får inte tummen ur att byta jobb, man kanske har fysiska bekymmer och man skulle behöva lägga mer tid att ta hand om sin kropp men man orkar inte. Man kanske lever i ett förhållande man inte mår bra i men man orkar inte göra något åt det utan man låter åren gå… Man kanske drömmer om att studera men man orkar inte ta tag i det med mera, med mera… Ja, listan skulle kunna göras lång med exempel… du kanske själv kommer på något?

Jag tror ju att alla har makten till ”Empowerment” oavsett vilken grundförutsättning man har… men att det är lite olika stora berg olika människor behöver bestiga.

Om man har diverse svårigheter så kan man få kämpa mer än andra… men bara därför betyder det ju inte att det inte går… men man kanske måste göra på något annat sätt… kanske arbeta med hjälpmedel eller lägga mer tid på det än vad andra behöver… men med lite pannben och jävla anamma så tror jag att alla klarar av saker men vägen dit ser lite olika ut.

Om man känner att man är i en maktlös position så kan man behöva finna den inre kraften och motivationen. Kanske att man behöver ta hjälp av människor utifrån för att få hjälp att hitta den inre kraften?!

Det är bra att sätta upp någon form av mål som man strävar efter och att man gör en plan över hur man ska ta sig till sitt mål… kanske även passa på att sätta upp en belöning som man får när man nått målet… ibland är yttre stimuli med bra, men det viktigaste är den inre! Om man gör saker för någon annans skull så är risken större att man inte lyckas eller att om man lyckas så blir det kanske inte hållbart i längden utan att man faller tillbaka i gamla mönster igen.

Om man lyckas ändra de villkor som gör att man befinner sig i en maktlös position så stärker man sig själv inifrån. Om man lyckas så växer ens stolthet, självförtroende och självkänsla. Man kommer då känna sig grym och stolt över sig själv. Så att ständigt arbeta mot nya mål och utmaningar (stort som smått) gynnar din känsla av att det är DU som styr DITT liv och du kommer bort från en eventuell offerroll som kan dra dig ner i en nedåtspiral.

I utmaningen så växer man som person och man får mer färdigheter, kunskaper och man får en stärkt självbild, självkänsla och självförtroende. Att vara en handlingskraftig person ger en enorm inre styrka på samma sätt som att det dränerar en på energi om man inte är en sådan person.

Man får energi av att få en inre kraft, på samma sätt som att känner sig energilös om man känner sig maktlös… så att ta tag i sin situation oavsett vad så kommer den vändpunkten skapa mer energi hos dig och du kommer må bättre.

Har du något i ditt liv som du skulle behöva ta makten att förändra? Något som du själv behöver ta ansvar för då ingen annan kan eller kommer göra det? Jag tror egentligen att alla har det… även om man har goda vanor så är det lätt att komma ur spår ibland och då kan man behöva ta tag i det igen och hitta tillbaka till spåret igen… så är det för mig i alla fall.

Den här boken hade jag som studentlitteratur… kanske inget boktips, ha, ha, ha… men nu vet ni att det finns en bok om man nu skulle vilja läsa mer om ämnet?!

Bamsekramar / Johanna

Lämna ett svar