Hållbar konsumtion / Hem- och konsumentkunskap / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Mat som medicin / Min historia / Personlig utveckling i skolan / Recept- Frukost/Mellanmål / Självkärlek

Pimpa Gröten

När jag växte upp så gillade jag verkligen INTE havregrynsgröt, den enda gröten jag tyckte var god var risgrynsgröt (som jag kallade tomtegröt) och mannagrynsgröt. När jag som 16: åring blev tillsammans med Anders så visade det sig att det var rätt vanligt att äta havregrynsgröt till frukost hemma hos hans mamma och artig som jag var så tackade även jag ”ja” till gröten när den serverades till frukost. Det som är heeelt sjukt är att jag blev helt frälst av denna fantastiska gröt!! Min svärmor åt inte sin gröt på det sätt som jag var uppvuxen med, hemma hos mig hade man nog bara äppelmos och mjölk på gröten medan hos min svärmor så kunde hon krydda med kanel och riva äpplen över samt strö på diverse olika frön och nötter. Helt plötsligt så var gröten något heeelt annat än den gröt jag själv var van vid och som jag inte var särskilt imponerad över.

Det hela slutade med att jag fick någon störning när det kommer till gröt och fick typ cravings efter gröt, ha, ha, ha. Jag minns att jag på väg hem till Anders efter skolan började tänka på min gröt och det vattnades i munnen, ha, ha, ha. Jag är kanske inte riktigt där idag, men jag uppskattar verkligen havregrynsgröt och tycker fortfarande att det är otroligt gott, men man måste ju ”Pimpa” gröten med massa gottigheter för att den ska bli så där god enligt mig!

Jag har till och med vävt in en ”grötlektion” för årskurs 9 på en hkk-lektion. Den är klockren! Ibland behöver det inte vara så avancerade saker de ska lära sig i skolan utan ibland räcker det med att jag vill inspirera till hälsosamma vanor och kanske komma bort från den fiberfattiga smörgåsen eller den sockrade yoghurten de kanske äter på morgonen… om de ens äter frukost över huvud taget?! Det är alldeles för många ungdomar som struntar i frukost på vardagar. Jag brukar ta ”grötlektionen” när vi jobbar med teori och vi ska göra något som går fort att göra. Ni ska se elevernas reaktion när de kommer in i klassrummet och läser min digitala planering där det står att de ska göra gröt på dagens lektion, ha, ha, ha. Många brukar rynka på näsan, någon brukar fråga om man kan få göra risgrynsgröt i stället, någon kan säga ”det åt jag ju till frukost”, någon/några säger ”jag gillar inte havregrynsgröt”.

Jag brukar vara mentalt förberedd på de negativa kommentarer som följer starten på den här lektionen, men det är sååå värt det! Tro mig! Majoriteten av den här lektion slutar med att det är flera elever i varje klass som säger att ”det är det godaste de ätit i frukostväg på länge” eller ”det här ska jag börja göra hemma”, ”kan jag få ta med mig receptet hem” och så vidare! Såå roligt!!! Visst, som ALLTID när det gäller saker man äter så finns det dem som inte gillar det… men vinsten som blir för alla de som får upp ögonen för havregrynsgröt så är det sååå värt det!

Ni när jag hade den här lektionen sist så var det en klass av totalt fyra där gröten inte gick hem. Som alltid med negativ energi så smittar den av sig på samma sätt som positiv energi kan göra. Den gruppen där den negativa energin vann var där eleverna haglade negativitet kring gröt och den energin spred sig som ett täcke över alla elever… så fascinerande ändå… Men i de andra tre klasserna spred sig positiv energi i klassrummet och det var sååå roligt att få möta deras reaktioner. En elev tittade på sin gröt med stolthet och sa “det här är mitt nya liv, kolla så hälsosam den ser ut” en annan elev tyckte sin gröt blev så god och kände att hen ville att sina kompisar skulle få smaka på hens fantastiska gröt då hen kände att det var den godaste gröt hen ätit, ha, ha, ha. Underbart! Tänk ändå så olika det kan bli! Något att tänka på för oss vuxna med… att inte försöka sprida negativitet runt omkring sig!

Jag brukar börja lektionen med att berätta att en del av mig känner mig lite taskig som har plockat in havregrynsgröt till en hkk-lektion då jag själv inte gillade det när jag var i deras ålder… men sedan så brukar jag berätta om historien som ligger bakom hur det gick till när jag fick upp ögonen för havregrynsgröt och då brukar det väcka ett intresse och även de blir fascinerade över hur man kan lära sig gilla gröt på det sättet.

Jag brukar säga att hemligheten är att man behöver bara hitta vilket sätt man själv gillar att äta gröten på! Vill man ha den väl kokad och stabbig i konsistensen eller vill man ha den lite lösare?! Det är ju smaksak och man kan behöva testa sig fram! Även när det kommer till att hitta saker man vill ha till sin gröt kan ju med variera. Om man är en person som gillar mannagrynsgröt så kan man testa att mixa havregrynen och sedan koka gröt på dem, då blir det väldigt likt mannagrynsgröt!

Jag gillar att ha i salt, äkta kanel och kardemumma i min gröt (ibland kan jag ha i vaniljpulver) … men det gör man ju som man känner… men en gnutta salt är ju typ ett måste!

Jag brukar ha i sååå mycket andra gottigheter i min gröt så för mig räcker det med ½ dl havregryn och 1 dl vatten. Jag brukar ha glutenfria havregryn, men det är väldigt lite gluten i havregryn så för den sakens skulle så spelar det inte så stor roll vilka havregryn man tar så länge man inte har celiaki.

Det kan dock spela stor roll på smak vilket märke på havregryn man väljer! En period när vi åt mycket havregrynsgröt både Anders och jag, och jag inte hade koll på att min kropp mår bättre utan så mycket gluten så ÄLSKADE vi Saltå Kvarns fiberrika havregryn som har en blandning av vetekli (som är skaldelarna som sitter på vetet) och havregryn. Den gröten blir helt sammetslen och härlig. Deras andra havregrynssorter är med superbra och de innehåller bara fullkornshavre! Men även när det kommer till havregryn så får man testa sig fram för att se vad man gillar!

Här är de som även innehåller vetekli!

Ibland kokar jag min gröt på spisen och ibland så gör jag den i mikron och då är den klar på 1,5 minut.

När gröten är klar så öser jag på med bland annat nötter, fröer, granola, bär, frukt, kokos och en skvätt Ikaffe (havremjölk) men man kan ju ha vilken mjölk man vill! Ibland har jag även lite nötsmör på toppen. Det är bara fantasin som sätter gränser på vad man kan ha på sin gröt.

När eleverna gör gröt på skolan så brukar jag duka upp ett smörgåsbord med massa olika fröer (man får inte ha nötter i skolan), kokosflingor, torkade frukter, äpple, blåbär, äppelmos, lingonsylt, hallonsylt, sirap (inte det nyttigaste men ibland kan det behövas som en inkörsport till något nytt).

Receptet som jag gjort till eleverna och som jag använder till mina grötlektioner.

Om man nu ska försöka få i sig minst 500 gram frukt och grönt varje dag enligt livsmedelsverkets rekommendationer eller äta enligt Matcirkelns alla delar så tycker jag det är klokt att man vid varje måltid smyger in frukt och grönt och så även till gröten samt nötter och fröer. På somrarna brukar jag ha jordgubbar på gröten och det är sååå gott! Annars är ju blåbär, äpple och banan favoriter hos mig.

Jag har aldrig lärt mig gilla russin… men det tycker ju många om att ha på toppen på sin gröt.

Att toppa gröten med nötter och fröer gör ju även att vi får i oss extra med fibrer, mineraler och superbra fett då de innehåller en hel del av våra fleromättade och livsnödvändiga fettsyror som man sett främjar hjärt- och kärlsjukdomar. Här visar även Livsmedelsverket hur bra det är med nötter och fröer!

Havregryn innehåller kostfibrer som är bra för tarmhälsan samt gör att vi håller oss mätta längre samt hjälper oss att hålla ett mer balanserat blodsocker. Fibrer vet man minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, övervikt och tjocktarmscancer, Något som är unikt med havregryn är att det innehåller Betaglukaner som hjälper till att sänka det dåliga LDL kolesterolet tack vare sin gelbildande förmåga. Det här gelet binder gallsalter och för ut dem ur kroppen via att vi går på dass. När vi inte har så mycket gallsalter i kroppen så kan kroppen inte bilda lika mycket kolesterol. Havrekli som är skaldelarna till havre innehåller något mer Betaglukaner än bara havregryn så det kan vara klokt att man häller i lite havrekli i sin gröt och boostar den lite extra. Havregryn innehåller även mycket järn, folsyra/folat, fosfor, tiamin, zink, magnesium, kalium med mera! Sedan att man näringsbombar gröten med massa annat som är bra för kroppen är ju klockrent!

Här kan man se fiberinnehållet i olika grötsorter som Livsmedelsverket tagit fram i deras material där de försöker bena ut vad som är nyttiga och onyttiga kolhydrater. Här kan man läsa mer om det.

Själva gröten i sig är ju dessutom väldigt billig och beroende på vad man väljer att ha på sin gröt så är det ju en rätt billig frukost. Blåbären jag har på min gröt har jag ju plockat själv och en stor del av året så har vi egna äpplen med… och om man inte har nötter på så är solrosfrön och pumpakärnor väldigt billiga. Förutom att det kan bli en billig frukost så är den även klok för miljön då vi kan odla havregryn här i Sverige! Bra på alla sätt!

Något som jag har reflekterat över är när jag lägger till något ägg vid sidan av gröten så får jag en annan känsla i kroppen och jag upplever att jag får en jämnare och bättre energi. Det var sååå roligt när Johannes Cullberg skaffade sig en blodsockermätare och började analysera sitt blodsocker ihop med olika saker han stoppade i sig. En sak som han testade var att äta en portions havregrynsgröt och då såg han att blodsockret åkte upp rätt rejält för att sedan dippa efter drygt en timme då det ändå är en kolhydratrik kost vilket inte är så konstigt att blodsockret betedde sig på det sättet. Det som var intressant var att han även testade med att äta sin tallrik gröt men la till två ägg och en sked jordnötssmör och det var en markant skillnad på hans blodsocker och den analysen bekräftade även min känsla med att lägga till ett kokt ägg till min gröt.

Även Womensync gjorde ett liknande experiment men de hade bara lagt till ett ägg i gröten (rört i under omrörning när man kokar gröten) samt så hade de äkta smör/ghee/kokosolja i gröten för att tillsätta mer fett men deras resultat på blodsockret var typ samma. Klockrent om man eftersträvar ett jämnt blodsocker. Här har de lite fler tips på vad man kan göra för att stabilisera sitt blodsocker! Det är ju inte bara för diabetiker det är bra med jämnt blodsocker, det är ju bra för alla människor med en jämn energinivå! Jag har märkt att när mitt blodsocker dippar snabbt så kommer bilderna upp på godis och andra onyttigheter och det är min kropps sätt att signalera att blodsockret är lågt och att den vill ha ny energi men med ett jämnt blodsocker utan dipp så kommer det suget inte upp, hur bra som helst ju!!! Womensync menar på att om man äter mycket snabba kolhydrater till frukost utan att lägga till protein, fibrer och fett så är det inte ovanligt att känna cravings (japp, den här kan jag skriva under på), energidippar (även den här!), en ökad trötthet (japp!), ökad PMS eller fettlagring runt magen.

Intressant ändå det där med matens påverkan på vår hälsa, det är roligt med hur kroppen svarar på olika föda. En annan sak som är klockrent för ett stabilt blodsocker är baljväxter av olika slag… men det kommer jag berätta om i ett annat inlägg framöver i bloggen!

Mer havregrynsgröt till folket! Instämmer med Kicki nedanför, gröt ger mig fasiken bra vibrationer! Ha, ha, ha

Bamsekramar från / Johanna

Lämna ett svar