Hållbar konsumtion / Hem- och konsumentkunskap / Mat som medicin / Min historia / Personlig utveckling i skolan / Självkärlek

Matcirkeln- en grönare variant!

I tidigare inlägg har jag ju nämnt lite olika bildstöd som är jättebra att använda sig av när det kommer till vardags– och matrutiner om man har barn som behöver extra stöttning på dessa områden. Här har vi ytterligare ett bra bildstöd som man kan använda sig av kopplat till att få barn att äta mer varierat. Jag snackar om den gamla hederliga Matcirkeln som tidigare hette Kostcirkeln som nu för bara någon månad sedan uppdaterades av Livsmedelsverket och de plockade fram en grönare variant som ser lite mer modern ut enligt mig, hurra! De uppdaterade den för att vi behöver ställa om till ett mer hållbart sätt att leva och det är genom att äta mer växtbaserat. Det finns växtbaserade alternativ i alla delar och de är markerade med en liten grön symbol. Här har vi länken till sidan där du kan få ytterligare information och så här ser den uppdaterade Matcirkeln från Livsmedelsverket ut:

Matcirkeln är uppdelad i sju grupper och varje grupp är kompisar då de innehåller liknande näringsinnehåll. Planen är att vi ska äta något från varje grupp varje dag för att få i oss en bra spridning av våra näringsämnen som våra kroppar består av. Vissa delar i Matcirkeln påverkar miljön mer än andra saker så för miljön är det bra om man omsorgsfullt väljer det som vi odlar och producerar i Sverige eller som allmänt har ett lägre klimatavtryck.

De sju grupperna är:

  • Frukt och bär
  • Grönsaker
  • Potatis och rotfrukter
  • Bröd, flingor, gryn, pasta och ris
  • Matfett
  • Mejeri- och vegoprodukter
  • Kött, fisk, ägg, baljväxter, nötter och frön

Även den här kan vara bra att plasta in och så kan barnet få sitta med en penna och ringa in vad den är sugen på att äta från olika delar i Matcirkeln. Eller att man gör en checklista av den så man bockar av ruta efter ruta under dagen.

Jag har märkt att metoden faktiskt gör att mina barn får i sig mer näring och näringsjägaren i mig själv jublar av glädje inombords, ha, ha, ha. Det gäller att ha sina tricks.

Om man har barn som inte äter det som ställs fram på bordet och hellre går hungriga därifrån än att behöva äta något de inte vill äta så är det superbra att innan man ens drar i gång med maten faktiskt stämma av med dem vad de är sugna på och då kan man se till att något/ några av de sakerna faktiskt finns på bordet.

Jag vill flagga för att det kan se väldigt märkligt ut med alla skålar som man kan ställa fram med diverse olika innehåll… för även det brukar vara väldigt viktigt gällande barn som har svårt att peta i sig saker och det är att det inte får vara blandat. Många gånger växer den tanken tack och lov bort då mycket man äter är ju blandat men under tiden det inte vuxit bort så är det bra att inte blanda. särskilt viktigt är det med grönsaker! Även på högstadiet klagar eleverna på blandade sallader, de vill ha grönsak för grönsak i deras salladsbuffé och jag nickar instämmande gällande hur mina barn med vill ha deras grönsaker. Matcirkeln är ju även ett verktyg som jag använder mig av i klassrummet (om någon kanske missat att jag är lärare i Hem- och konsumentkunskap).

Jag minns när Mira var liten då hade hon en egengjord favorit som hon åt VARJE DAG… ni kommer inte tro det är sant (så udda är det, ha, ha, ha) men hon åt en blandning av jordnötssmör, hackad blomkål och riven parmesanost, ha, ha, ha. Men tänk ändå så näringsrikt det var! Ibland kan det väl få vara lite knasigt… bara de äter! Hon åt flera gånger i veckan blodpudding med hallonsylt. Hon gillar inte Pizza så när vi andra kalasade på det så kunde jag fixa gurka, ost från Babybel samt blodpudding med hallonsylt som hon satt och njöt utav, ha, ha, ha.

Jag minns även att hon gillade att sitta och äta naturella kikärtor, tyvärr gillar hon inte det längre, men jag var lycklig så länge det varade!

I vår kyl har vi vanlig mjölk och havremjölk och mina barn gillar att dricka båda delarna och så här tänker jag att även detta tänk är en framgångsfaktor för att äta varierat och det är att ha olika alternativ hemma. Ibland hör jag elever säga att de gillar att äta vissa saker men att det aldrig finns hemma… då brukar jag fråga om de berättat att de vill ha de sakerna hemma och många gånger har de inte gjort det. Så när man ska åka och handla, stäm av med barnen vad de önskar att ni köper hem eller bäst av allt… ta med barnen till affären och se vad de vill ha… Ha, ha, ha… en del av mig får liiite panik när jag skriver de orden så jag minns min ångest när barnen var små och jag skulle handla och dra med dem in i affären, fy faaan vad jobbigt det kunde vara… där fick jag vrålångest och blev suuuperstressad… Men om man har ork och kanske barnen blivit lite större så är det jättebra att handla ihop med barnen.

När de var små så var det vanligt att vi ställde fram nötter och fröer av olika slag i en skål på bordet och då satt de och petade i sig av det. Vi har även haft frukt framme vid maten när vi ska äta och att den blir en del av måltiden. Om vi andra äter ris så kanske Mira valt äta bröd från den kategorin och då är det väl fine!

För att det ska bli en trevlig stund vid matbordet där alla sitter och äter och njuter av maten (även om vi ibland äter lite olika saker) så känns den här anpassningen väldigt bra för oss. Jag kan gratulera alla där ute som inte alls har sådana här bekymmer vid deras matbord utan att barnen äter av det som serveras! Men det ser ju med olika ut i olika familjer och det handlar inte om att barn är bortskämda och är vana att få som de vill, även om det säkert finns de fall då det kan vara så… men så är det inte hemma hos oss. Många barn som har det kämpigt med sitt ätande har ju med det från att de är små och att det är en del i deras personlighet. Det gäller då för oss vuxna att stötta upp och hjälpa barnet utifrån var den befinner sig och tänka att barnet kommer lära sig längs med vägen.

Jag själv äter ju verkligen inte likadant idag som jag gjorde när jag var barn, ha, ha, ha… Jag tror mina föräldrar fortfarande är lite chockade över hur jag äter med tanke på hur kräsen jag var som barn.

Jag vet att vissa inte gillar Livsmedelsverket och deras kostråd men att äta varierat är ju aldrig fel och om man inte gillar allt som finns i Matcirkeln så kan man ju välja ut de delar som man gillar. Kanske Matcirkeln som ett pedagogiskt verktyg kan hjälpa till hemma hos dig med?! Eller så känner du kanske någon som denna metod kanske skulle passa hos? Om du hittar blogginlägg som du gillar så får du gärna dela dem vidare så att det blir större ringar på vattnet och att vi tillsammans kanske kan hjälpa fler?! Hur fint vore inte det?!

Den här modellen är ju klockren även till vuxna som inte heller äter så varierat, som ett hjälpmedel att försöka få in fler livsmedel och näringsämnen i livet. Hur bra som helst!

All kärlek till dig från mig!

Kram/ Johanna