Hem- och konsumentkunskap / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Mat som medicin / Min historia / Recept- Fika/Snacks / Självkärlek

Dadelbollar

Jag älskar dadelbollar av alla de slag och har gjort det sedan jag fick upp ögonen för antiinflammatorisk livsstil och hur viktiga våra tarmbakterier är för vår hälsa. Jag älskar ju att fika, men jag äter helst saker som är hembakade eller från konditori. Men jag har noterat att min kropp mår bäst av lite mer hälsosammare alternativ till fika och jag gillar känslan av att må bra på alla sätt så därav är det rätt ofta jag bakar den typen av fika och dadelbollar är en återkommande favorit sedan flera år tillbaka som vi alla i familjen älskar.

Jag brukar egentligen inte använda mig av recept längre utan jag slänger i lite av varje och med hjälp av kokosolja, jordnötssmör, vatten/kaffe så brukar man få ihop en klistrig massa som man kan rulla bollar av och sedan rulla runt dem i lakritspulver, kokosflingor eller hackade nötter… det är bara fantasin som sätter gränser.

Men jag har försökt att knåpa ihop ett recept om du är sugen på att testa… men känn friheten att ändra i receptet.

Recept Dadelbollar

 • 10 färska dadlar
 • 1 msk jordnötssmör (eller annat nötsmör)
 • 3 msk kaffe
 • 2 msk kokosolja (man kan ha smör med, men jag brukar ha kokosolja när jag gör mina dadelbollar)
 • ½ dl kakao
 • 1 krm salt
 • 1 krm vaniljpulver (ibland hoppar jag över vaniljpulvret och det blir bra ändå)
 • 2 dl havregryn
 • ½ dl kokos (ibland struntar jag i kokos och har lite mer havregryn i i stället)
 • (ibland har jag i nötter av olika slag i mina dadelbollar som jag med mixar runt i matberedaren, men det hade jag inte den här gången)

Något att rulla dem i. Jag brukar hacka lite nötter, hackade fröer, kokosflingor, lakritspulver, kakao som jag varierar med. Ibland har jag lite flingsalt på toppen med. Någon gång har jag doppat dem i smält mörk choklad med… men det har varit mer när jag har dem istället för godis. När jag gjort dadelbollar med eleverna i skolan så har vi mixat solrosfrön och pumpakärnor som ett alternativ till nötter och det funkar minst lika bra och så hade vi självklart inte i jordnötssmör/nötsmör i bollarna!

 1. Kärna ur dadlarna och lägg dem i matberedare.
 2. Lägg i jordnötssmör, kaffe, kokosolja, kakao, salt och vaniljpulver och mixa till en slät massa.
 3. Tillsätt havregryn och kokos och mixa så mycket som du vill. Vissa gillar när det är mer bitar och då behöver man inte mixa så länge. Om man märker att massan är lite torr så brukar jag mixa i en skvätt vatten så att det man rullar dem i ska fästa.
 4. Rulla till små bollar och rulla runt dem i den smak som du önskar ex. nötter, kokos och/eller lakritspulver. Sätt in i kylen en liten stund sedan är de klara att avnjutas.


Perfekt att slänga ihop lite dadelbollar om man vill ha något att fika med som ändå är ett hälsosammare alternativ. De går väldigt snabbt att göra och det kan med att vara en fördel. Så om jag har asbråttom då är det lakritsdadlar jag fixar till fikat och om jag har lite mer tid då är det dadelbollar jag brukar slänga ihop. Om jag har ännu mer tid då gör jag gärna en mjuk kaka som ex. semmelkladdkaka, bönkakan eller kladdkaka (kladdkakan kommer i senare inlägg).

Ibland när jag kör på en ”sockerdetox” och inte äter godis så kan jag göra mini-dadelbollar med lite olika saker jag rullat dem i. Då blir de typ som små chokladpraliner och perfekta för att stilla sitt sötsug!

På torsdag är det visst chokladbollens dag, kanske köra på lite dadelbollar då? Känns ju ändå som om de är bästa vänner?!

Jag tycker det är lite sport i att hitta kloka och goda fikarecept så min plan är att jag kommer dela med mig av fler sådana framåt i bloggen, hoppas du vill haka på!

Kram på dig! / Johanna