HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Kemikalieresa / Mat som medicin / Min historia / Recept- Fika/Snacks / Självkärlek

Semmelkladdkaka

Som ni säkert vet vid det här laget så äter jag ALLT, men jag gillar att stoppa i mig saker som jag känner är bra för min kropp och som ger mig bra näring, energi och som INTE gör min mage uppsvälld som en ballong utan mer så där behaglig och skön. Nu så här i semmeltider så måste jag bara tipsa om detta supergoda recept på fika från Womensync som inte innehåller vare sig socker eller vetemjöl och det är främst de sakerna som min mage sväller upp av och som jag blir seg och orkeslös efter att ha ätit… även om det är sjukt gott… det är en annan sak. Att jag inte blir seg och orkeslös efter ett sådant här fika är för att den innehåller rätt mycket fett och fibrer som hjälper till att balansera mitt blodsocker. I stället för socker så är den sötad med dadlar och i stället för vetemjöl så är det mandelmjöl som passar väldigt bra i just en semmelkladdkaka! Sååå gott och sååå klok!

Jag upplever att Womensync har lite “Antiinflammatorisk kost” i sitt tänk samt åt LCHF-hållet och det har jag med testat att äta enligt, ha, ha, ha… men det kommer jag till senare i bloggen! De använder gärna riktigt smör i sina recept och det gillar jag med… om man inte vill få i sig mjölkprotein så kan man ju byta ut det mot kokosolja eller något annat matfett.

Jag har en tanke om att jag ska försöka peta in lite fler recept i bloggen på saker jag ätit genom åren som har blivit riktiga favoriter. Temat jag tänkt ha kommer nog mest vara sådant som är bra för hälsan, tänk om jag kan inspirera andra att få in fler hälsosamma alternativ i sina liv ihop med att andra kanske med börjar stanna upp och reflektera över hur olika föda känns för våra kroppar… Kroppen är ju fantastisk på att berätta… man måste bara stanna upp och lyssna! Du kan ju kanske testa med det här receptet! Om du jämför känslan hur det känns när du ätit en bit av en klassisk kladdkaka och så jämför du känslan när du fikat med en bit semmelkladdkaka som från receptet nedanför… märker du någon skillnad?! Här är inlägget när jag för första gången gjorde den reflektionen.

Här är sidan jag plockat receptet ifrån (från Womensync)! Klippte ut deras recept och la det här så lättare kan hitta det på den här sidan med!

Den här gången valde jag att mixa i hela kardemummakärnor och tyckte det var supergott! Min form som är 18cm i diameter blev klar i ugnen på 23 minuter… Jag brukar köra på “dallertestet” alltså att man försiktigt skakar på kakan för att se om den “dallrar”. Den ska precis ha dallrat klart… då brukar den bli perfekt och det blev den!

Jag köpte en liten form i bleckplåt på Panduro på 18 cm i diameter, när man bakar ”hälsofika” med dadlar och kanske lite dyrare mandelmjöl så bakar man ofta rätt lite varje gång… det är inte som när man bakar klassiskt fika där man kanske gör en stor sats utan man är nöjd med det ”lilla”. Jag ville komma bort från teflon så därav valde jag bleckplåt… det finns säkert saker som är mindre bra med det med… men har läst att teflon är sämsta alternativet för miljön och hälsan så jag kör på bleckplåt. Hade tidigare ett inlägg om Teflon i bloggen, här är länken till det inlägget om du missat det. Min lilla form används därav rätt regelbundet och jag är tacksam att jag investerade i en sådan form. När det kommer till bleckplåt så ska man tänka på att de inte ska diskas i diskmaskin samt att det är viktigt att torka rent den rätt så fort. En gång gjorde jag en bönkaka och hade kvar kakan i formen några dagar… när jag tog sista biten på kakan så smakade den rost/lite metall… då hade ju formen börjat att rosta av fukten som var i kakan, suck, pust, stön… det hade jag inte en tanke på att den kunde göra!

Så ett tips är att man tar bort kakan från formen så snabbt man kan!

Jag såg att även Leila´s General Store med säljer en liten form i bleckplåt, här är länken till den!

Porslinet jag har hemma är från superfina GreenGate, löv it! Tänk, har haft porslinet i rätt många år nu och älskar det lika mycket fortfarande. Skrev om det i detta inlägg som handlar om “Förundran”.

Dagen till ära så är den här bilden rätt tankeväckande från Johannes Cullberg!

Hoppas du får en härlig Fettisdag!! Kram / Johanna

Lämna ett svar