Familjemyskalender / Min historia / Självkärlek

Familjemyskalendern – del 1 

Vi har sedan rätt många år tillbaka haft en familjemyskalender vid jul. Det är verkligen en succé så tänkte att jag nu så här i december kan berätta lite mer om den och dels visa vad vi gör i år, men även inspirera kring vad man kan hitta på som familjemys aktivitet.  

Våra barn är 9 och 11 år så vi anpassar ju aktiviteten efter deras ålder. Min plan är att så länge de bor hemma så ska vi köra på med denna kalender, men jag kan tänka mig att man får ha ett annat upplägg när barnen är stora, men vi får ta det som det kommer.  

När barnen var små så var det vanligt att många slog in 24 små paket och att de fick ett paket varje dag. Jag gillade konceptet, förutom delen att dels lägga pengar på massa “småskit” för vi hade inte ekonomi och det kändes inte hållbart att köpa 24X2 dyra/kloka julklappar. De får ju massa grejer ändå på själva julafton och jag var inte sugen på att lägga ännu mer pengar på att konsumera saker. Jag kände inte heller att det var något som jag ville starta och sedan att barnen skulle förvänta sig att de skulle få sådana presenter varje år under hela deras uppväxt.

Det finns så många kalendrar som man kan köpa färdiga som är dyra och jag ville ha något som var roligt och inte särskilt dyrt, eller rättare sagt att man kan anpassa vad man gör utifrån hur ens ekonomi, budget och tid ser ut.  

Då kom jag på den här idén och hittade detta adventskalenderhjärta med massa små fack. Jag hittar inte hjärtat på nätet just nu. Men det finns massa olika varianter man kan använda sig av, och man kan ju skapa en egen om man är en kreativ person.  

Här är några varianter jag hittade på nätet: 

Jag brukar köpa godis på lösvikt med papper på och lägga i så barnen får var sin godis samt så skriver jag en lapp kring vad dagens familjemys blir. Den lappen lägger jag i kalendern varje morgon och då kan jag anpassa vad vi ska göra utifrån hur dagen ska se ut. Om det är en stressig dag där mycket ska hända och vi inte är hemma så mycket så anpassar jag aktiviteten till något som går snabbt. Om det är helg och vi har mer tid så kan vi ju göra något som tar lite mer tid. Om någon råkar bli sjuk så får man ju anpassa så aktiviteten funkar för en sjukling och så vidare.  

Det hade aldrig funkat att lägga de 24 lapparna ifrån start för livet ser ju lite olika ut dag för dag.  

När det kommer snö så kan ju temat på familjemyset bli typ göra snölyktor, snögubbar, pulkapromenad, åka pulka, eller fika i skogen i snön. Och det vet man ju inte hur vädret är och när vi har snö eller inte snö när det blir 1 december.  

Så det är klokt att ta lapparna dag för dag. Och som ni såg på aktiviteterna ovan så kostar de inget, bara att man får lite extra tid tillsammans och att man får tummen ur röven att faktiskt umgås och ha familjemys. När ekorrhjulet snurrar på i hög takt så är det så lätt att sådana grejer inte blir av.  

När jag var liten och växte upp så har jag inga minnen av att mina föräldrar gjorde så mycket sådant ihop med mig. Tror att det hade att göra med att det var lite mer så förr i tiden? Jag vet att deras föräldrar i sin tur inte gjorde det med dem heller när de var små? Jag gjorde det mest själv eller ihop med någon kompis. Inte så att jag är ledsen för det, men jag känner att jag vill vara en förälder som gör detta ihop med mina barn. Det är ju så himla bra! Med friheten att man kan göra som man vill! Tänk vad mycket man kan påverka själv i livet!

Ibland när man planerar dagens familjemys så blir det inte riktigt alltid som man tänkt sig. Ibland när man gör en mysig aktivitet så är det något av barnen som blir sur eller så ryker båda ihop och det hela slutar i misär, ha, ha, ha. Men tror att alla som har barn/vet hur barn funkar/har syskon kan relatera till hur en trevlig stund, typ när man spelar spel… slutar i kaos, ha, ha, ha. Men betyder det att man inte ska göra saker för att det finns en risk att något skiter sig?! Näää, klart man måste testa! Bära eller brista, om man inte försöker så vet man inte hur bra det skulle kunna bli. 

Nu när vi kört detta i många år så har jag faktiskt sparat alla små lappar med gamla familjemysaktiviteter. Lapparna brukar få ligga kvar i kalendern och så tar jag upp dem och lägger dem på ett annat ställe mellan 1-24 december. Om man få idétorka så kan man ju få inspiration kring gamla saker man gjort, man kan till och med återanvända de gamla lapparna, ha, ha, ha. Det spelar ju inte så stor roll.  

Här kommer en lista på saker vi gjort som familjemys genom åren: 

 • Glassmys och julkalendern 
 • Spela Skip-Bo och äta popcorn 
 • Måla ihop 
 • Skriva önskelistor och posta till tomten 
 • Pyssla med att slå in kusinernas julklappar 
 • Pärla med pärlplattor 
 • Åka pulka 
 • Filmmys med godis eller något annat till  
 • Pulkapromenad 
 • Bygga Plus Plus och titta på Uti bögda 
 • Åka pulka i mörker med pannlampan 
 • Baka saffransbollar 
 • Julpynta 
 • Göra snölyktor
 • Göra snögubbe
 • Snöbollskrig
 • Göra fågelmat
 • Baka pepparkakshus 
 • Pannlampspromenad i skogen 
 • Baka lussekatter 
 • Julfika på hembygdsgården 
 • Luciamys framför tv:n med lussekatt och pepparkaka (tradition den 13/12) 
 • Pepparkaksbak 
 • Baka julgodis 
 • Gå på julkonsert 
 • Basta ihop 
 • Spela bingolotto 
 • Lyssna på ljudbok i bilen (ha, ha, ha, en dag när vi inte skulle vara hemma utan bara vända för att sedan åka långt) 
 • Yoga ihop 
 • Familjemys med mormor och morfar 
 • Fira lilla julen med familjen man inte firar julafton ihop med 
 • Dansa fuldans 
 • Baka dadelbollar 
 • Rita tillsammans 
 • Göra en julren tillsammans och dricka varm choklad 
 • Pussla ihop 
 • Allsång i bilen (ha, ha, ha, också en dag när vi hade sjukt lite tid) 
 • Bygga med lego 
 • Spela hockeyspel 
 • Äta hotellfrukost 
 • Kolla på julfilm 
 • Spela lottobingo med priser 
 • Måla “varannangubbe” där man målar en del av gubben och sedan viker för det man målat och så tar nästa person vid och målar nästa del.  
 • Spela spel 
 • Göra egen Play-Doh lera samt pyssla med den ihop 
 • Klä granen 
 • Pyssla i pysselbok 
 • Leka charader 
 • Bo på hotell + köpa godis i godisaffär (ha, ha, ha våra barn är sällan med när vi köper godis… blir lite så när vi bor ute i ingenstans och har flera mil till affär, då blir det lite exotiskt när vi är iväg) 
 • Spela den försvunna diamanten 
 • Spela UNO 
 • Rita och Gissa 
 • Bygga med Duplo (gjorde det när barnen var små)  
 • Måla i målarbok 
 • Gå på bio 
 • Gå på julmarknad 
 • Åka och bada i badhus 
 • Kallbada ihop, någon gång åkte vi till Ulricehamns kallbadhus som familjemys 
 • Massera varandra 
 • Spa-tema med ansiktsmask och fotmassage / ansiktsmassage /fotbad 
 • Träna ihop 
 • Åka skridskor 
 • Åka skidor 
 • Lösa korsord / sudoku ihop 
 • Högläsning för barnen ur någon julig bok 
 • Kolla på Sunes jul 
 • Skriva varannanberättelse där man skriver en liten stund och sedan när klockan ringer så får nästa person fortsätta berättelsen.  
 • Julaftonsmys – Tradition den 24/12 så är ju hela dagen en enda stor familjemysdag.  

Nu kommer vi till detta års familjemys, tänkte att ni får haka på och kika lite på vad vi har hittat på i år: 

1 december – Kolla på julkalendern och dricka glögg och äta pepparkakor 

Vi har som tradition att den 1/12 så har vi alltid mys framför SVT julkalender där vi tillsammans kollar på första avsnittet ihop med att vi tänder något ljus, dricker glögg, julmust och äter något gott. Vanligtvis pepparkakor, ibland blir det med juleskum eller lussekatter. Det känns som en klockren start på familjemyset och det tar inte så lång tid att fixa med heller.  

Vi brukar alltid kolla på julkalendern ihop både SVT:s och TV4:as julkalender. Om ni missat TV4:as så är de jättefina!!! Man kan se dem nu med. “Drömmarnas jul” har änglatema och jag som är lite nörd på änglar tyckte att den var hur fin som helst!!! Sedan har de haft en jättefin serie om Tomten Tinka. Detta är tredje året men hittar tyvärr bara “Tinka och Kungaspelet” samt årets “Tinka och själens spegel”. Den första delen hette “Tinkas juläventyr”, men hittar inte den serien längre. Älskar denna serie med tomtar, den är jättefin! Tror man kan hoppa in i serien även om man missat första delen?! 

2 december – Idag blir det Ost-Challenge (ha, ha, ha) 

Den här var riktigt rolig!! Jag köpte ett gäng olika ostar och skar upp i små bitar där vi började äta de som var väldigt milda och så blev de svårare och svårare. Avslutningsvis var det mögelostar och sist en ost som luktade prutt, ha, ha, ha. Sååå roligt!!!  

Vincent hade två kompis här som sov över så de fick haka på dagens familjemys. När vi har nattgäster så försöker jag hitta godis så alla barnen får samma i dagens “fack” så ingen går utan godis på morgonen när de vaknar.  

Det är väldigt roligt med när barnens kompisar hakar på familjens mys.  

Mira är otroligt kräsen när det gäller mat, men ost är något som hon alltid har gillat, det är ju faktiskt väldigt roligt! När hon var liten älskade hon blandningen med blomkål, jordnötssmör och riven parmesanost, ha, ha, ha… Om ni undrar, så kom hon på blandningen själv, ha, ha, ha. På mackan åt hon alltid getost eller mesost. Så ostar med mycket smak gillad damen. Så det här var en aktivitet som passade alla i familjen. Men man kan ju ha vilken challenge som helst, känn friheten! Det som är bra om man har något ätbart är ju att barnen utmanar sig i att äta sådant som de annars säger nej till och det blir på ett lekfullt och roligt sätt som brukar bjuda på ett gäng med skratt. Om man har barn som inte gillar grönsaker eller frukt så kan man ju köpa lite olika av den varan och testa. Bara fantasin sätter sina gränser.  

3 december-Åka pulka ihop 

Ja, detta var en aktivitet som inte riktigt blev som vi tänkte oss… När Mira läste lappen kring vad vi skulle göra så blev hon sur då hon tydligen avskyr att åka pulka!… så inte bästa starten på dagens aktivitet.  

Vi försökte övertala henne, men vi lyckades inte. Så här står man inför några val… 1. Vi försökte muta henne, men lyckades inte, ha, ha, ha. 2. Vi tjatade och tjatade, bönade och bad… men det gick inte. 3. Vi hade kunnat tvinga henne, men med risk för att vi skulle ha en partypooper i backen som förstörde stämningen för alla oss andra. Så det slutade med att vi gjorde dagens familjemys utan Mira, hennes val, hennes förlust. Vincent hade två kompisar som sov över så vi andra drog iväg till backen vi har runt knuten och hade hur roligt som helst!  

Det är lyxigt att bo på ett sådant backigt ställe att man har lyxen att ha pulkabackar så himla nära. Vi har en som är rätt bra på tomten, men den här är helt klart roligare och passar nu när barnen är större.  

Ha, ha, ha, ha. Sååå roligt!! Och mitt garv i slutet av filmen, ha, ha, ha. Men jag bjuder på det! Ha, ha, ha.

4 december- Rita “varannangubbe” 

Den här dagen blev det att rita varannangubbe, en aktivitet som passar vår konstnärssjäl Mira perfekt och även oss andra. Man börjar med att rita någon form av huvudbonad, sedan viker man pappret och nästa person ritar huvud och hals, viker och nästa ritar överkroppen, viker och nästa ritar underkroppen och den sista personen ritar fötter. Sedan vecklar man ut pappret och kikar på vilka roliga gubbar vi tillsammans lyckats att åstadkomma.  

En aktivitet som brukar bjuda på lite garv och en mysig stund ihop. Den går rätt fort att göra så den passar en vardagskväll.  

5 december- Twister 

Ha, ha, ha, den här aktiviteten blev jätteskojig. Först körde jag och Mira en match, Mira vann. Sedan körde Anders och Vincent en match och då vann Vincent. Slutligen fick segrarna möta varandra och kora en vinnare. Vinnaren av dagens Twister blev – Mira.  

Tack och lov blev det ingen jättesur Vincent och Mira strödde inte jättemycket salt i såren på förloraren så det blev ett lyckat avslut på dagens familjemys.  

6 december – UNO och äta popcorn 

Anders hade julfest på jobbet idag och skulle komma hem sent så vi fick köra familjemyset utan honom, så kan det med bli i livets ekorrhjul. Spela UNO kändes som en lite lagom nivå en sådan onsdagskväll. Det är ju ändå rätt mysigt att få sitta ner ihop och spela lite spel. Mira hade dock trillat på isen när hon åkte skridsko i skolan så hon klagade på att hon hade värk i armen, så hon var inte helt på G när vi spelade… Vi sa att om det inte blev bättre dagen efter så behövde vi kolla upp det… så det blir en liten följetång på det.

Från 1/12 så går jag loss på julmusik och det är typ det enda jag spelar fram till jul, från morgon till kväll, ha, ha, ha. Idag bjuder jag på den här julgodingen med “Busungarna”, ha, ha, ha. Hur underbara är de inte?!

Julkramar till er! / Johanna