Min historia / Vindkraftverk

Snälla! Hjälp oss att rädda vår landsbygd!

Det känns just nu som vi befinner oss i en mardröm som man bara vill vakna upp ur och att någon berättar att det bara var en dröm.

För någon månad sedan fick vi ett brev på posten med information att ett norskt företag vid namn Fred. Olsen Renewables (som har kontor uppe i Umeå) planerar en vindkraftsindustri med totalt 30 vindkraftverk som vardera är 270 meter höga inom krokarna där vi bor! De informerade att vi bor inom en radie av 3km från det planerade området.

För att greppa lite hur högt 270 meter är Eiffeltornet i Paris 330 meter högt och därmed inte så långt ifrån storleken på de här jättarna… som dessutom är 30 stycken!!! Heeelt galet!!! När de är så höga så behöver de ha ett högintensivt vitt blinkade ljus som varnar flygtrafiken, tänk att ha massa blinkande lampor likt kamerablixtar runtomkring sig där man bor, som dessutom syns ännu mer på landet där det för övrigt saknar lampor och ljus. Då syns de ju ännu mer än om de är nära en upplyst storstad.

Ljudet dessutom som blir från de enorma vingarna som går runt, runt låter som ljudet av ett fläktsystem som är på vid varje tillfälle de snurrar… Påminner även om ljudet av en motorväg… Jag filmade det jag hittade på www.hinderbelysning.se för att påvisa hur vindkraftverken låter. Spana in inlägget nedanför:

Många som kommer hem till oss brukar reagera på hur tyst det är, man hör bara fåglar som kvittrar, gräshoppor som spelar eller en enorm tystnad. När man är van vid att ha ljud runtomkring sig så tänker man kanske inte så mycket på ljuden, men när man kommer ut hit på landet då brukar folk bli så medvetna om hur mycket ljud de vanligtvis omges med när de får känna kontrasten av TOTAL tystnad. Här filmade jag skogen för ett tag sedan under en morgonpromenad, sååå ljuvligt! Tänk att ha ljudet av ett fläktsystem i bakgrunden i skogen var man än går, hujedamig vilken fruktansvärd tanke!!!


Jag vet även folk som bor inne i stan som åker ut hit på helgerna för att komma åt tystnaden, lugnet och naturen då det blir färre och färre ställen där man kan uppleva komplett tystnad på det sätt som man kan där vi bor. Många inne i stan har sommarstugor här ute för att komma åt lugnet vi har och också kunna få maximal avkoppling. Vi måste verkligen värna om att ha sådana ställen kvar.

Vi som bor här ute på landsbygden har ju bosatt oss här av många anledningar. Många av oss mår inte bra av att ha för mycket folk runtomkring oss utan söker tystnaden, lugnet och naturen för att kunna må bra och att kunna ladda våra batterier så vi orkar med det liv som är.

Lugnet på landet ger oss kraft och vi älskar naturen som är och vi värnar om den. Det är ofta jag säger att hemma hos oss så känns det typ som vi bor i Alla vi barn i Bullerbyn eller i Emil i Lönneberga. Naturen här ute är helt magisk! Det känns lite som man är tillbaka lite i ”förr i tiden” när man är här ute på landet.

Vi har ju inga gatlampor där vi bor så det brukar vara månen som lyser upp vägarna när det är helt becksvart ute. Vi brukar få använda oss av pannlampor när vi ska ut på kvällarna och vi gillar att ha det så. Ni skulle se vilka stjärnhimlar man kan titta upp på när allt annat är släckt och det inte finns några lampor omkring. Det är med helt magiskt! För någon månad sedan så var det sååå stjärnklart så jag var tvungen att ta kort på den magiska himlen! Kolla här hur fint det var! Och då var det ändå ännu finare i verkligheten än vad mina kort visar:

Månen som lyser upp våra vägar här på landet.

Det är ju tack vare att vi har det så mörkt som vi kan få uppleva en stjärnhimmel på detta sätt… om vi skulle ha blinkande stora lampor så skulle det störa något enormt! Man skulle aldrig mer kunna få en sådan upplevelse som vi har idag när vi står och beskådar rymden och universum i dess prakt. Hemska, hemska tanke!

Jag har filmat från www.hinderbelysning.se då jag tyckte att det var så talande hur illa det faktiskt är med de blinkande lamporna! Vilken mardröm att ha det på detta sätt!!! Jag blir gråtfärdig och fylls av panik när jag kollar på eländet. Kolla filmen nedanför så förstår ni vad jag menar (då är de 190 meter höga… våra planeras att bli 270 meter så kraftfullare och fler):


VEM vill bo i ett hus på landet med stora blinkande lampor i bakgrunden och att bo med ett ljud som låter som ett fläktsystem?! VEM kan tänka sig att köpa ett sådant hus och VEM vill bo kvar?

Vi har en skogssjö ett stenkast från där vi bor som för oss är paradiset på jorden. Vi åker dit och badar året om och det är en sådan fin liten sjö som är ett med naturen och en riktig kraftplats. Den är även en samlingsplats för oss som bor här ute och på somrarna så är det där man kan träffa på våra grannar. När man bor på landet så kan man ha flera kilometer till sina grannar så det är inte som när man bor i ett samhälle att man träffar dem så ofta och då är det trevligt att träffas och tjöta lite nere vid sjön.

Här kommer lite bilder och filmer från vår vackra lilla skogssjö, vår idyll på jorden:


När lappen damp ner i vår brevlåda från Fred. Olsen Renewables där de visade var de tänkt sätta de enorma vindkraftverken så var det ena stället precis nere vid vår lilla skogssjö! Så stället dit vi åker för att njuta av solnedgångar, skulle då få massa stooora vindkraftverk att kika på och som kan ta vår vackra solnedgång ifrån oss. Det kommer även tappa känslan av att vara mitt ute i naturen om det omvandlas till ett industriområde på andra sidan sjön.

Vi har dessutom ett fint naturreservat precis bredvid sjön och det klingar inte heller bra för djurlivet och naturen att ha en industri precis bredvid sig. Det står att syftet med vårat naturreservat är:

  • bevara ett naturskogsartat område för fri utveckling
  • ge möjligheter till naturupplevelse och vetenskaplig forskning i orörd natur (hur skulle naturupplevelsen bli bredvid dånande stooora vindkraftverk?!?!)
Jag har satt ut ett kryss där vi bor och ringat in vår älskade skogssjö. Vindkraftsindustrin är planerad inom de två områdena här omkring.

Det som känns fint är att vi på landet har gått ihop och svetsats samman mer nu när det känns som vi ihop slåss mot Goliat. Vi har startat en grupp på Facebook där vi tillsammans försöker slå våra kloka huvuden ihop kring hur man kan jobba för att de ska lägga ner förslaget med att förstöra vår landsbygd.

Vi har börjat med en namninsamling för att kunna markera vårt missnöje och att vi är många som står bakom oss och vår kamp mot den planerade vindkraftsindustrin. Så snälla, snälla, snälla! Vi vore sååå tacksamma om du med kunde skriva under och hjälpa oss att få fler namn till vår insamling i kampen mot vindkraftsjättarna.

Den här texten står i vår namninsamling:

NEJ till Vindkraftsparken Långhult!

Norra mo Långhult är ett naturskönt område i ett det småländska landskapet sydväst om Jönköping. Som är fyllt av gårdar, vattendrag, orörd natur och sommarstugor. Som nu hotas att utplånas av en stor vindkraftsindustri med 30 stycken 270 meter höga vindkraftverk. (3 gånger högre än Globen som är 85 m hög, Eiffeltornet är 300m) 
Med så höga vindkraftverk så är det ett starkt vitt sken som blinkar 1ggr/sekund som kommer att lysa upp hela himmelen och störa både människor och djurliv. Ljudet från dessa enorma propellrar kommer att skrämma bort djur i panik, då ljudet och vibrationerna påminner om en tsunamis framfart. Alla vi som värderar tystnad, natur och djurliv kommer att påverkas extremt negativt. Mark- och stugägare får sina livsverk krossade, det genom generationer ärvda gårdar blir ett minne blott. Jägare och fiskare påverkas starkt liksom bärplockare, vandrare och skidåkare. Området är turistvänligt med sitt naturreservat, men semesterfirare trivs inte industriområden vilket medför att även turismen och det lokala näringslivet kommer att drabbas hårt. Området har många fridlysta och rödlistade djur som kungsörn, Lom, ål, backsvala, tretåadhackspett, och fladdermöss kommer att dö av vindkraftverkens vingar. 
Planen är att hela området ska bli ett stort industriområde med ett gigantiskt företag som inte bryr sig om något annat än pengar. Detta måste vi stoppa! Vi menar att vi i stället ska värna vår unika natur. Vi ska använda naturen till återhämtning och fritid. Vi behöver tyst, ren, orörd natur! 
Här kan alla, både du i Norra mo, Jönköpings Kommun och du som vill besöka den tysta, rena och fridfulla naturen kring Nissan protestera. 
Genom att skriva under denna namninsamling protesterar du mot Fred Olsen Renewables planer på att skövla vår skog och sätta upp en industripark med vindkraftverk där idag tystnad, lugn, natur, djurliv och gårdar härskar.

Här kommer länken du kan hjälpa oss att skriva under så vi kan få en större namninsamling.

Från botten av mitt och vårat hjärta, tack för du hjälper oss i vår kamp mot “Goliat”.

Bilden till detta inlägg har jag lånat från www.motvindsverige.org den är så talande kring hur vår landsbygd skulle se ut om vi fick in jättarna här ute i vår orörda idyll.

Jag kommer ha en följetång på detta inlägg så kan jag berätta mer samt uppdatera er hur det går för oss.

Till detta inlägg vill jag dela Ulf Lundells vackra låt “Öppna landskap”. Han sjunger att han vill bo nära havet så att själen kan få ro, att han vill bo i fred och frihet för både kropp och själ. Även om vi inte bor vid havet utan istället på vår svenska, småländska landsbygd så är känslan i hans låt samma som vi har här ute på landet. Det är här våra kroppar och själar kan få ro.

Bamsekramar / Johanna