Boktips / Hållbar konsumtion / Hem- och konsumentkunskap / Min historia

Matens pris 

En annan bok som jag läste i den här vevan som engagerade mig var boken “Matens pris”. Den hade några år på nacken när jag snubblade in på den, men den kändes ändå väldigt aktuell. Den handlade om två reportrar som reste världen runt för att besöka olika uppfödningar, odlingar och produktioner kopplade till livsmedelsindustrin. 

Matens pris : boken som matindustrin inte vill att du ska läsa (pocket)

 

Den sak som väckte starkast känslor var besöket de gjort i Danmark på ett ställe de födde upp grisar. För att suggorna inte skulle trampa ihjäl sina kultingar så fick de vara i så små utrymmen att de inte kunde vända sig om. Suggorna låg ner medan kultingarna diade för fullt. Suggorna hade liggsår och var i så dåligt skick. Djurhållningen var katastrofal utifrån det jag tog del av i deras bok. Jag var anti danskt kött redan innan, men nu väckte det så mycket känslor så jag skulle inte ens ta emot en dansk fläskfilé även om de stod utanför affären och delade ut dem gratis!  

Här har WWF lite information om hur man kan tänka som konsument när det gäller konsumtion av griskött i deras “köttguide”.  

Ett inslag i WWF köttguide kring grisar
Våra grannars grisar hade ett jättebra liv! Här kom de över i våran trädgård och hälsade på, ha, ha, ha. Hur söta som helst!

De hade även varit i Brasilien och sett deras odlingar av Soja och fy fan! Det väckte med mycket känslor! De använde då (vet inte hur det är nu?) ett medel som varit förbjudet i Sverige i typ 30 år och det heter Paraquat och är ett ogräsmedel som är otroligt giftigt för människor och otroligt skadligt för miljön. När medlet kommer på jorden så blir jorden obrukbar och då löser man det genom att vända jorden så att den skadliga jorden kommer ner i marken och så plockar man upp ny och frisk jord som man kan odla ny soja på. Problemet är att man kan göra så här några gånger men sedan blir marken obrukbar och då måste man skaffa ny odlingsmark… det och gör man genom att hugga ner mer regnskog för att få mer mark att odla på. Heeelt sjukt!  

Då kanske man tänker att då kanske man inte ska äta soja, det låter ju inte så bra… och nej… det finns bättre alternativ än soja… men framförallt så används soja till foder till våra djur. När vi hade höns så köpte vi hönsfoder och det var soja. Om man skulle köpa en säck som inte var ekologisk så kostade den typ 100kr medans den ekologiska kostade 180kr. Med ekologiskt foder så används inte så här starka bekämpningsmedel och det blir bättre för människorna som odlar dem samt för miljön… men man förstår att våra stackars bönder många gånger inte har råd att köpa ekologiskt foder när prisskillnaden är så stor. Vi hade ju inte så många höns så vi köpte det ekologiska fodret men tänk om man har en stor industri… det måste ju typ vara omöjligt att få det att gå runt?! Jag köper en hel del ekologiskt kött och ägg idag, men ibland är prisskillnaden för stor och jag blir för snål…Men något som däremot är viktigt för mig är att alltid köpa svenskt kött, det gör jag alltid!  

De besökte även en nötproduktion i Brasilien. Många i Sverige köper ju billig oxfilé som vanligtvis kommer från Brasilien. De stod framför ett jättegrönt fält där det gick kor och betade. Det såg typ ut som en gräsmatta till en golfbana. De använde tydligen så starka bekämpningsmedel som tar bort allt annat än just gräs, därav så såg det ut som korna gick och betade på en stor gräsmatta. Problemet är ju att korna med får i sig de starka kemikalierna när de betar så de berättade att deras bajs de får ut som man hade kunnat använda till gödsel är så starkt så det med tar död på allt som inte är gräs… Dels tänker jag “stackars ko”, sedan tycker jag inte det känns bra för miljön, tänk även att äta det köttet… det vore konstigt om det inte finns skadliga ämnen kvar… samt att det transporterats långt vilket inte heller är bra för miljön, och tänk våra bönder i Sverige som sliter… det känns viktigt på alla sätt att supporta våra bönder och göra val som gynnar dem även om priset är ett helt annat. Kanske är något annat man får prioritera bort? 

Här är råden kring nötkött från WWF.  

Här är råden kring WWF Nötguide, man kan läsa mer på länken ovan

Här är en gammal radioserie som också heter Matens pris och det är samma reportrar som gjort boken som även spelat in en serie. Den är från 2010 och den lyssnade jag på 2015… nu är den ju som sagt ännu äldre, men tyvärr konstigt nog inte heeelt omodern.  

Här är ett inslag där de besökte Sojaodling i Brasilien.  

De besökte även en växthusodling i Holland… många av våra grönsaker kommer ju från växthus… och om jag ska vara ärlig så hade jag ju läst att växthusodling inte är bra men jag hade inte riktigt fattat hur det inte kan vara bra med växthus?! Ha, ha, ha… jag tänkte mest på växthusen vi har här i Sverige och tycker ju att det är sjukt bra! Men efter reportrarnas besök på en paprikaodling i Holland så trillade polletten ner även för mig. Det är dåligt för miljön då de oftast drivs av fossilgas som kommer från fossila bränslen. Här kan ni ta del av det radioprogram som var från deras besök där. När jag pluggade till hkk-lärare så fick vi lära oss att det är bättre för miljön att köpa ex. tomater från Spanien än växthusodlade från Holland, trots att Holland är närmare till Sverige. Om tomaterna är från Spanien så hade de säkerligen odlats utan växthus och det blir mindre miljöpåverkan att transportera dem därifrån kontra växthusodling. Efter att ha läst boken samt lyssnat på programmet så fattade jag varför, ha, ha, ha… tog bara ett gäng år… men bättre sent än aldrig. Självklart! Om det finns svenska tomater så är inget annat något alternativ för mig!  

Här är råden ifrån “Vegoguiden” framtagen av WWF gällande paprika.  

Ibland får jag bita mig i tungan när jag står i affären och ex. plockar svenska äpplen och någon står bredvid och plockar de äpplen som rest runt halva jordklotet… Är det okunskap? Eller bryr man sig inte? Jag vet inte? Ett tips till er som inte redan gör det… kika en extra gång för att se vilket land varorna kommer ifrån. Här kan man läsa om äpplen från WWF.  

Vi konsumenter har ändå en del makt, tänk på bananerna… förr i tiden så hade vi bananer som inte var ekologiska och det var det “vanliga”. Men sedan började vi konsumenter välja bort dem, när de sålde dåligt så slutade även affärerna köpa in dem och helt plötsligt så är ekologiska bananer det vanligaste och man hajar till när affären lyckats få tag på oekologiska. Om man tycker det är skoj så kan man läsa lite kring naturskyddsföreningens syn på bananer här. WWF har även dem lite tankar kring hur man kan tänka kring konsumtion och bananer.  

En grundsyn jag har är att jag vill att alla ska ha det bra, jag vill att människorna som arbetar med produktionen ska ha det bra, men även att djuren ska haft ett bra liv samt att miljön inte tar skada. Det här tankesättet är ju även något jag arbetar med på skolan. Ämnet heter ju Hem- och konsumentkunskap och det är en stor del att eleverna ska bli medvetna konsumenter och se livsmedel och produkter med lite andra ögon. Att inte bara se att det är en vara i affären utan att varje vara har en historia… människor kan ha jobbat och slitit för att få fram varan man håller i, rätt häftigt ändå!

Ha, ha, ha, inte alla som ger bort mjölk i “gå bort present”. På vägen till mig jobb så kunde man stanna till på en gård där de hade gårdsförsäljning på bland annat mjölk. Så roligt att kunna supporta lokala bönder!

Lämna ett svar