Hållbar konsumtion / Handeksem/Allergi / Hem- och konsumentkunskap / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Kemikalieresa / Min historia

Lingonveckan

Jag känner mig typ som en knarkhund som kan lukta sig till skadliga kemikalier, ha, ha, ha… fast utan det luktsinnet utan mest att min kropp reagerar på dem. Ibland tänker jag att det är förmågor som vissa har för att kunna varna andra? Det finns ju de som känner mögellukt jättetydligt och andra känner inte av det…

När jag gick hem och var föräldraledig så blev ju vår skola en ”sjuk” skola då det i samband med en renovering kom ut skadliga partiklar i ventilationen som marinerade hela skolan. Det var de som reagerade jättemycket på det. Vissa fick utslag, andra fick huvudvärk, migrän, hosta, snuva med mera och vissa reagerade inte alls. Jag tänker att bara för att man inte reagerade och märkte av den skadliga miljön så var det ju ingen miljö som var bra för någon att vistas i. Skolan stängdes och ersattes först av tillfälliga lokaler i kommunen för att därefter fortsätta med undervisningen i baracker i väntan på att skolan skulle renoveras klart och friskförklaras.

På samma sätt som att jag reagerar och får eksem av ämnen som man vet är allergiframkallande så ser jag det som att det här är ämnen som egentligen inte är bra för någon… även om man inte har allergi och reagerar på dem.

Först tänkte jag att jag nu kunde skriva att om man är man så behöver man inte läsa mycket mer av det här inlägget… men sedan så tänkte jag att männen kanske har en dotter, en fru, flickvän, sambo, mamma, syster, svärmor… och då är ju detta inlägg något för alla… men ni avgör själva, ha, ha, ha.

Jag blev allergisk även mot bindor som 19-åring för tydligen så innehåller även bindor (och tamponger) kemikalier. Jag fick massa kliande röda utslag på ett område man INTE vill ha kliande utslag på. Jag fattade då ingenting?! Vad fanns det i bindor man kunde reagera på?!

Tydligen så finns det konserveringsmedel och odörförebyggande medel som parfym i bindor, vissa innehåller även en gel som inte är helt kemikalieklok vars uppgift är att får mensen att stelna.

Tamponger är oftast tillverkade av cellulosa från trä och man använder blekmedel för att göra dem vita och fina och på så sätt få dem att påminna om bomull…

Jag hittade den här artikeln om allergi i underlivet och det verkar som många lider i det tysta och därav vet man inte hur många som har problem med kontaktallergi mot bindor och tamponger. För min del så har jag ju aldrig sökt hjälp för det här utan jag har bytt ut mina produkter till kloka val och därav försvann min allergi. Förutom utslag så kan man få klåda, sveda, vaginal torrhet (av framför allt tamponger) och flytningar i detta känsliga område.

Vad ska man använda tänker du säkert då? Jo, först och främst produkter som är parfymfria samt gjorda av 100% ekologisk bomull. Natracare samt Lingonvecka av Reneé Voltaire har superbra produkter!

Att välja storlek & hårdhet på menskopp – M-koppen.se

Innan jag fick barn så köpte jag min första menskopp… men det gick inte särskilt bra med den… den har en ”flärp” som man kan klippa av lite om den är i vägen… vilket den var… så jag klippte av den… för mycket… Gahhh!!! Och fattade inte hur jag skulle få ut menskoppen… det blev ”operation få ut menskopp i badrummet”… fy faaan… vilken upplevelse det var! Ha, ha, ha… Efter det så slutade jag med menskopp några år!

Efter att jag fått barn så hade det blivit mer populärt och vanligt med menskopp. Jag hittade då en instruktionsvideo på hur man gör när man sätter in den och att man ska vika den för att få vakuumet att släppa och därefter krysta ut den. Det här hade jag ju inga kunskaper om när jag första gången testade, så jag blev sugen på revansch med en ny menskopp.

Jag köpte en ny, och klippte inte av flärpen så mycket som sist, ha, ha, ha. Med hjälp av instruktionsvideorna så fick jag till tekniken och det blev hur bra som helst med koppen… fram tills en dag när koppen inte vecklats ut och det var som att man hade 0% skydd… och jag stod på jobbet och kände hur det rann… fy tusan!

Då visste jag inte hur jag skulle göra… det tappade ju lite av grejen om man skulle gå med menskopp och binda… kändes surt att lägga pengar på bindor varje dag… + att det känns ”instängt” med bindor… Till 90% av gångerna så fick jag ju till tekniken så bindorna som jag slängde såg ju typ oanvända ut.. det kändes inte hållbart det här!

Köp ImseVimse Tygbindor Svart 3 st - på MEDS.se
Imsevimse Tygbindor Normal 3-pack • Se PriceRunner »

Då snubblade jag in på ekologiska tygbindor från ImseVimse! Ha, ha, ha… trodde aldrig jag skulle köpa mig tygbindor… men nu kändes det klockrent! Jag hade nog inte valt tygbindor om det var mitt enda skydd… men nu när det mer var som en ”backup” så kändes det hur bra som helst. Jag beställde från apotea, men de har inte lika stort utbud längre… men man kan mejla dem om man vill att de tar hem saker… ha, ha, ha… det har jag gjort flera gånger och det brukar de kunna göra.

Jag fullkomligt ÄLSKAR det här konceptet! Jag har nu använt menskopp och tygbindor/tygtrosskydd i typ 8 år… vilket innebär att jag inte behövt lägga pengar på den här typen av skydd under 8 år! Visst, jag köper ekologiska tamponger när jag ska bada… men en förpackning tamponger räcker under låååång tid.

Tygbindor och tygtrosskydd är dessutom MYCKET skönare än vanliga bindor och trosskydd då de andas och är jättemjuka. Perfekt att använda tygtrosskydd de dagar man misstänker att mensen ska komma men den inte dykt upp samt de sista dagarna under mensen.

Ha, ha, ha… jag har en rolig berättelse om menskoppen… kanske egentligen inte borde berätta om den… men den är rätt skoj… och det ger ett sjukt bra betyg på hur bra menskoppen faktiskt är…

Jo, jag var och skulle ta cellprov… jag satt där i gynstolen med rumpan ner och fötterna uppe i vädret. Vi pratar lite kvinnan och jag och då ställer kvinnan frågan ”Brukar du använda menskopp?”… Jag fick lite panik… shit… kan hon se det?!? ”Ja”, svarade jag lite försiktigt… Då säger hon… ”Ok, för det verkar som att menskoppen är kvar?”. Herregud! Hade jag glömt att ta ut den?! Mensen hade varit slut i typ 2-3 dagar så det var ju inte så att den suttit där jättelänge… och jag hade ju förr eller senare märkt att den var där, ha, ha, ha… men det här är enda gången jag glömt den kvar… Såååå typiskt mig att det var just när jag skulle ta cellprov.

Hon tog ut den åt mig och vi skrattade gott… jag bad så mycket om ursäkt, att det verkligen inte var meningen! Jisses vad jag skämdes! Sååå pinsamt!! Ha, ha, ha… hon hade själv aldrig använt menskopp och hade dålig erfarenhet av dem, så vi fick till en pratstund om menskoppar och hon tyckte att det verkade ju vara jättebra! Om man kan ha inne dem och inte ens märka att de är där…. Hur många mensskydd är på det viset?!

På menskopp.se finns massvis med frågor och svar kring menskoppar, samt guide kring vilken typ av kopp man ska välja. Meluna menskoppar har menskopp med pigg, knopp, ring och utan något… samt olika hårdheter på koppen. Bra med företag som anpassar produkten lite mer så man kan hitta en kopp som man trivs med.

Vid några tillfällen har jag även kommit in på detta område på hem- och konsumentkunskapen. Jag har då under slutet på en lektion låtit de tjejer i åk 9 som varit intresserade stanna kvar och då har jag lyft problematiken med kemikalier i mensskydd och hur man kan göra för att minska exponeringen av kemikalier i den typen av produkter vilket är bra för både hälsa, miljön och ekonomin. Att utveckla medvetna konsumenter är en stor del av ämnet.

Många tror att ordet hem står för hemmet och till viss del gör det ju det… men det är även en förkortning för Hälsa Ekonomi och Miljö. Jag älskar mitt ämne! Det är så klokt på så många sätt och det är frustrerande att det har så få timmar… det är ju det ämne på grundskolan som har minst undervisningstimmar. Det finns så mycket som jag hade velat arbeta mer med mina elever och som jag måste prioritera bort då det inte finns tid. Drömmen vore att få mer tid för ämnet samt få in det som ett grundämne på gymnasiet då det innefattar så mycket klok livskunskap. Man kommer ju själv ihåg hur mycket man ändrades som person från högstadiet till gymnasiet… samt att efter gymnasiet så är det ju många som flyttar hemifrån och då hade vissa saker man går igenom i åk 8 eller 9 känts mer relevant att gå igenom dem då i stället. Heja Hem- och konsumentkunskapsämnet!

Jag funderade även en del kring om kemikalierna i mensskydd kunde vara en faktor till att kvinnor drabbades av cancer i livmodern?! Jag blev så glad 2018 när Kemikalieinspektionen skulle göra en granskning av 35 olika bindor, tamponger, trosskydd och menskoppar för att se över vilka ämnen man hittar i diverse produkter. De sökte efter 62 farliga och misstänkt farliga ämnen och utav dem hittade de 21 ämnen vid analysen… De bedömde att halten av ämnena var så låg så de klassades inte som hälsofarliga. Det fanns 3 kemikalier i menskoppar som det finns för lite forskning kring så de kunde inte uttala sig om dem…. Hmmm… det är så svårt att vara konsument… man vill göra sitt bästa för att det ska bli rätt… men man vet inte alltid vad som är det bästa. Kanske att man får bort skadliga ämnen om man köper en ekologisk menskopp? Överlag så får man ju bort skadliga ämnen när man väljer ekologiskt.  

Lämna ett svar