Hållbar konsumtion / Handeksem/Allergi / Hem- och konsumentkunskap / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Kemikalieresa / Min historia

Allergisk mot Jeans 

En annan sak jag började reagera mot när jag var 19 år var otvättade jeans. Jag tyckte de var som snyggast när de var splitter nya och ville vänta så länge som möjligt med att tvätta dem, ha, ha, ha. En dag var jag ute och gick och då började det ösregna och jag blev dyngsur. När jag kom hem och drog av mig mina blöta, nya byxor så var mina lår fyllda av röda små prickar som kliade. Jag hade fått värsta allergiska reaktionen av mina jeans. Innan den händelsen så hade jag aldrig funderat så mycket över hur mycket kemikalier det faktiskt finns i kläderna vi har på oss… vi går ju runt och blir helt marinerade av kemikalier när man tänker efter… De finns i alla våra produkter vi använder i badrumsskåpet, städskrubben, garaget, maten vi äter, elektronik avger även det skadliga kemikalier (skriver om det längre fram i bloggen) och nu även kläder…  

Efter min första allergiska reaktion på jeans så blev jag överkänslig mot jeans, men så länge jag tvättat dem några gånger innan jag använder dem så funkar det rätt bra. När jag handlar kläder idag så försöker jag spana lite extra efter ekologiska plagg då jag vet att de innehåller färre skadliga kemikalier än de som inte är ekologiska.  

Jag har haft ett ämnesövergripande arbete med textilslöjdsläraren på skolan där vi pratat om klädernas kretslopp och hur vi som konsumenter kan göra klokare val.  

Tänk ändå vad mycket transporter det är innan plaggen väl kommer hem till oss, samt hur mycket starka kemikalier som används, dels kanske om det är bomull som inte är ekologiskt, men även när de färgar in kläderna i dess nyanser… Jag tänker även på de människor som står bakom produktionen, deras arbetsmiljö och hur de har det. Jag tänker även på hur det påverkar naturen i området där de bor, samt våra hav. Tänk sedan när vi väl fått hem plaggen till oss och vi i vår tur väljer tvättmedel och sköljmedel som i sin tur inte är bra för våra vatten… ihop med kemikalierna som lossnar från plaggen som med kommer ut i våra vatten och avlopp… då känns det klokt om man i alla fall kan använda sig av kemikalieklokt tvättmedel och sköljmedel… då har man bidragit något för att det ska bli bättre.  

Det är ju jättebra att handla på second hand, tyvärr har det inte blivit min grej, men jag är verkligen ingen storshoppare på kläder. Jag brukar köpa nya plagg ca 2 gånger om året (gärna ekologiska plagg) och sedan använder jag plaggen tills de gått sönder eller fått fläckar som verkligen inte går att få bort. Barnens kläder säljer jag alltid på loppisar i hopp om att andra kan använda dem lite till innan de gjort sitt. Vi kan även köpa kläder till barnen på de loppisarna, det är ju lite skillnad på barnens kläder… de växer ju ur dem så fort och det blir ju då en annan ruljangs på deras kläder än vad det blir för mig. När barnen var yngre och växte ur kläderna så hann de ju inte använda dem alls många gånger. Vi får även mycket barnkläder från släktingar till oss, det är ju toppen när man kan hjälpas åt att slita på kläderna.   

Naturskyddsföreningen har massvis med material kring klädproduktion. Den här bilden på en T-shirts kretslopp har jag använt mig av i min undervisning.  

följ, t-shirten, skolövning, t-shirt, LCA

Naturskyddsföreningen har även en klädskola man kan kika på för att lära sig mer om de olika stegen för att skapa kläder från fiber av olika material till färdig tröja tills hur den säljs och används och dess miljöpåverkan. Om man har plagg gjorda av materialen fleece, polyester och akryl som alla tre är gjorda av plast… så släpper de i sin tur ut mikroplast i våra vatten och avlopp. Det är så små partiklar så våra reningsverk kan inte få bort dem så de åker vidare ut i våra sjöar och hav. När man torktumlar plagg så ser man ju en del fibrer som lossnat från plaggen, på samma sätt lossnar dem när man tvättar dem.  

Vad gäller tvättmedel så gjorde jag under en tid eget tvättmedel i form av att jag gjorde tvål av kokosfett som jag sedan rev ner i vår matberedare så det blev tvålflingor. Men jag tyckte att det slet så på våran matberedare och jag hann inte producera ny tvättvål i den takten som den tog slut. Jag har även testat tvättnötter… och jag önskar att jag här kunde skriva hur fantastiskt bra de var… men i ärlighetens namn så blev jag inte så imponerad. Jag har landat i att Sonett tvättmedel varit det bästa. Jag har sett att Änglamark tvättmedel fått bäst i test på flera ställen… dock har jag sett att den innehåller konserveringsmedlet Phenoxyethanol som jag har läst på många ställen kunna vara allergiframkallande?! Men den har ändå Svanen miljömärkning samt Asthma Allergy Nordic (gamla Svalan) och då ska den vara en allergivänlig produkt… Så om man kan tänka sig ett eventuellt skadligt ämne så skulle jag köra på deras tvättmedel! Det kan ju då vara Good Enough!

Sköljmedel slutade jag använda 2015 då jag upptäckte att det är en riktig kemikalievärsting. Den stannar ju dessutom kvar i plagget så man har ju direktkontakt med de kemikalierna hela tiden till skillnad från mycket av tvättmedlet som tvättas bort. Barn är extra känsliga mot kemikalier i sköljmedel. Det är dessutom vanligt att många innehåller hormonstörande ftalater (som är mjukgörare, skrev även vad det innebär när något är hormonstörande i mitt inlägg ”plastbanta”). Jag ersatte mitt sköljmedel med kallt kokt vatten blandat med ättiksprit… ibland har jag i lite eterisk olja nu när jag inte har problem med mina eksem längre… men om man är känslig och har eksem på kroppen så skulle jag välja bort det. Jag älskar det här alternativet! Många tycker att det inte luktar gott med ättika, men kan känner inte doften när plagget blivit torrt.  

Tidigare tyckte jag att det luktade jättegott med sköljmedel… men när jag kemikaliebantade så blev jag mer känslig för dofter och tycker nu det mest luktar ”kemiskt”. Om ni testat att vara utan socker en period och sedan tar en bit godis eller dricker ett glas med läsk… då brukar den första reaktionen vara att det känns otroligt sött… på samma sätt blev det med syntetiska dofter för mig, rent luktar inte! 

Kommentarer

19 april 2022 kl. 22:28

Då vill jag passa på att tipsa dig om Mikrojord. Om du inte känner till dem. Här finns deras tvättmedel t ex
https://mikrojord.com/rengoring/emc-textilrengoring.
Inga konstigheter heller, bara rätt sorts mikroorganismerLämna ett svar