Boktips / Hem- och konsumentkunskap / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Min historia / PMS/PMDS / Självkärlek

Att välja glädje

När jag var hemma hos min gamla barndomskompis så tipsade hon om Kay Pollaks bok ”Att välja glädje: en bok om att få ett bättre liv” (skrev som det 13/3-2022). Jag investerade i boken och började läsa, jag hoppades att den skulle ge mig verktyg i hur jag kunde få ljusare tankar under mina instabila perioder med PMDS.

Att välja glädje : en bok om att få ett bättre liv

Kay berättar i boken att tankarna man har påverkar kroppen fysiskt. Man kan få ökad puls, salivproduktion, muskelspänning, mag- och tarmaktivitet, blodtryck, andningsfrekvens med mera. Den fakta kunde jag verkligen relatera till. Det var ju i mina tankar det började för att därefter få känslan i kroppen som kunde vara ”krypet i kroppen” och trycket över bröstet/ångest. Tänk om jag var inne på rätt spår här… att om jag bara får bukt med mina tankar så skulle resten ordna sig av sig självt.

Jag kände att det var otroligt svårt, när tankarna och känslan kom i kroppen så började jag lägga märke till dem och försökte tänka på något annat sätt… men det var lättare sagt än gjort. Jag tog ofta hjälp av Anders och den metoden tyckte jag funkade bra. Jag förklarade mina tankar för honom och bad honom att ge mig andra vinklar i hur jag kunde tänka i stället, och det funkade! I stället för att falla ner i ett hål med tankar så vände det och jag såg tankarna från ett nytt perspektiv.

Kay beskriver att olika människor kan ha samma situation framför sig men uppleva den på helt olika sätt. Han ger ett exempel där två personer sitter tillsammans på en restaurang. Vid ett annat bord så ser de en 80-årig kvinna med ett starkt rödfärgat hår. Den ena tänker ” Så opassande för en kvinna i den åldern”. Den andra tänker ” Fantastiskt! Härligt att se en äldre kvinna bejaka sig själv”. Jag tror att om man är den som har de ljusa tankarna som vibrerar på en högre frekvens så mår man nog lite bättre.

I varje möte med andra människor så kan man lära sig mer om sig själv. Jag gillar detta! Att andra människor är mina läromästare där jag kan träna mig i att utvecklas och se på dem och omvärlden med nya ögon. Han gav exempel på att om du missar bussen eller väljer ”fel” kö i matvaruaffären, eller en bilkö på väg till jobbet… kan du använda det tillfället att träna dina tankar?! Antingen kan du följa med de negativa tankarna som drar dig nedåt… eller så kan du stanna upp och se möjligheterna. Jag tog till mig det här tipset och när jag hamnar i sådana situationer så ser jag det som ett ypperligt tillfälle att ta några extra djupa andetag, jag kan stå och observera vad som händer runt omkring mig och jag kan känna ett lugn inombords, ingen idé att bli upprörd över saker man inte kan påverka.  

Kay hävdar att ”ingen annan människa kan göra mig irriterad, hemligheten är att det är jag själv som gör mig irriterad”… Hmmm… den här tyckte jag var svår…Man tänker på andra människor/elever som gör dumma saker… som man blir arg och irriterad på… hur ska man då inte bli irriterad?

Mitt katastrofår som idrottslärare då var jag arg och irriterad då jag inte hade med mig eleverna och jag visste inte hur jag skulle göra för att få med mig dem… jag hade testat alla metoder. De dagar när jag fått mina utbrott så var jag heeeelt slut när jag kom hem från jobbet. Jag lärde mig att det kostar på min energi när jag är arg och det kände jag även när jag hade PMDS. Jag hade dåligt med energi under den perioden av månaden. Negativa tankar skapar negativ och lägre energi medan positiva tankar skapar en lättare och högre energi.

Jag började bli mer medveten om vilka tankar jag hade och stannade oftare upp i min irritation och började se den ur ett fågelperspektiv och då var det lättare att få in en ny tanke. Jag var oftast lugnt på jobbet, det var som om jag höll ihop där för att sedan krascha när jag kom hem. Jag började träna mitt sätt att tänka i alla de möten jag gjorde på jobbet. Man kan lära sig otroligt mycket om sig själv när man varje vecka möter halva skolans elever i sin undervisning.

Kay skrev att ”Bakom varje mask ser jag ett rop på hjälp. Ju större mask- desto större är ropet på hjälp. Bakom varje mask jag ser finns sanningen om den som bär den”. Jag älskade det här! Det är så jag upplever och försöker fånga upp de elever som kämpar med sig själva… samtidigt som jag började fundera på vad som fanns bakom min egen mask och mitt eget instabila mående. Kay skriver även att ”Alla masker är till för att dölja olika rädslor” och han har så rätt i det.

I känslorna man upplever så finns det bakomliggande orsaker varför man känner som man gör och det är viktigt att man stannar upp och lär sig om vad känslan beror på för att lära sig och förstå sig själv.

Det är när man stannar upp i hur man tänker som man aktivt kan välja en annan tanke… men man måste börja bli den som observerar. Det finns ett talesätt som lyder ”det man sänder ut får man tillbaka”… så starten är ju att man ändrar på sig själv för då ökar oddsen att man får härligare bemötande tillbaka från sin omgivning. Om jag är irriterad, olycklig och sur… och bemöter andra människor utifrån det så smittar det ju av sig och andra kan bli irriterade, sura, får taggarna utåt tillbaka mot sig själv. Om jag är glad, optimistiskt, positiv med ett leende på läpparna så bemöter jag andra med det och då brukar det vara det man får tillbaka från sin omgivning. Det blir ringar på vattnet.

Om jag är arg, upprörd och känner ångest när jag är med en annan människa så är det ju inte den andra människans fel, det är mitt fel, mitt ansvar att jag reagerar som jag gör. Det är JAG som behöver lära mig hantera situationen och mina tankar på ett annat sätt och bemöta den andra personen utifrån det nya sättet och på så sätt förändra situationen… Ibland är detta lättare sagt än gjort, men jag upplever att jag har lärt mig detta nu. Men jag har erfarenheter i min ryggsäck som jag inte är stolt över och som jag skulle gjort allt för att vrida tillbaka tiden och ändra på… men jag kan inte ändra på dåtid, jag kan bara ändra på hur jag hanterar liknande situationer i nutiden och för att skapa en mer harmonisk framtid.

Hur mitt liv ter sig är ett resultat av mina tankar… det är i tanken allt börjar. Förändra din tanke och du kan förändra din värld. Löv it! Så kloka ord. Ord som man kan återkomma till flera gånger under sin livstid.

Kay skriver med om vilken syn man har på sig själv sätter ju grunden mot hur man är mot andra i sin omgivning. Ser man på sig själv med tankar att man inte duger eller ser man på sig själv som en person som är unik och fylld av möjligheter? Vilka tankar om sig själv väljer man att ha?

När jag läste den här delen i boken så kände jag mig glad över att jag tränat upp min självkänsla. Jag har under många år nu varit bra på att berömma mig i saker jag gör bra samt hur jag är som människa. Det gör även att man lättare möter andra med en ”ljus blick” och man får oftast det tillbaka. Jag har självklart sämre dagar jag med då man ställs av livets alla utmaningar, men man blir bättre på att hantera dem med träning och erfarenhet. Jag har i stort sett aldrig negativa tankar om mig själv längre utan jag behandlar mig själv som jag skulle behandla min bästa vän.

Jag hajar mer till när jag hör folk säga nedlåtande tankar till sig själva. Elever som säger att de är dåliga, kassa, korkade, värdelösa m.m. Jag stannar ALLTID upp när någon säger så… försöker få dem att inse att de inte ska använda sådana ord till sig själva då deras hjärna faktiskt kan tro att det är sant, och det är ju inte sant! Jag kan säga ”säg att detta är ett utvecklingsområde i stället för att du är dålig på det eller vilken tur att jag är här och tränar på det här så att jag kan bli ännu bättre”. När man lär sig hur man kan tänka i stället så blir de tankarna det naturliga tankarna som kommer av sig självt.

Jag har läst boken två gånger och lyssnat på ljudboken två gånger, det är Kay själv som är uppläsare och han gör det jättebra, det känns som man är på en av hans föreläsningar när han berättar boken så den är verkligen värd att lyssna på! Jag upplever att jag tagit in olika delar utifrån var jag befunnit mig i livet när jag läst/lyssnat på boken. Förutom boken ”Att välja glädje” så har jag sett Kay Pollak i några digitala föreläsningar och han är verkligen en favorit. Vilken klok man! Ett citat från en föreläsning är ”Det enda uppdrag jag har i mitt liv är att göra mig själv lycklig. Då blir jag den bästa av mig själv”. Tänk då vad man sprider till sin omgivning… när man känner en inre lycka.

Lite senare i bloggen kommer jag berätta om när och hur jag började få kontakt inåt… med min själ…som guidat mig vidare i livet till att känna enorm lycka och tacksamhet över mitt liv.

Om ni söker på Kay Pollak på Youtube så finns där fler videor.
Här är Kays bidrag i “Flow Summit” som är ett föreläsningsmaraton som jag tog del av 2021.

Lämna ett svar