Hållbar konsumtion / Handeksem/Allergi / Hem- och konsumentkunskap / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Kemikalieresa / Min historia

Plåster

Mina barn är allergiska mot plåster, och då framför allt ”barnplåster” med typ Bamse/Disney-motiv. De har även reagerat på plåstret de har på skolan vilket gjort att de har med eget plåster i deras väska om olyckan skulle vara framme. De får kliande utslag, små blåsor och ibland har det blivit riktigt rött på huden där klistret sitter. När jag pratat om detta i skolan så brukar det vara någon elev per klass som känner någon eller som själva är allergiska mot plåster så jag tror att likt solkräm så är detta en rätt vanlig allergi.

Många gånger så kan man reagera mot latex eller kolofonium som finns i många plåster.

Vi har löst detta genom att använda plåster från Salvequick Extra Sensitive som inte innehåller dessa ämnen, de är även godkända av astma och allergiförbundet. Barnen har aldrig fått några reaktioner av detta plåster.

Om man vill vara ännu mer miljövänlig så kan man ju välja ekologiska plåster från Nutricare Patch som är gjorda av ekologiskt bambufiber. När mina barn blev allergiska så fanns inte detta märke att få tag på. De enda ekologiska plåster jag då kunde hitta var plåster från Organii och de blev jag inte imponerade över då de innehöll Lanolin som är ett ullfett som jag är allergisk mot därav landade mitt val på Salvequick. Ullfettet i sig är inte dåligt men man använder starka avlusning medel som sedan stannar kvar i fettet och det är de man kan reagera mot. Jag har läst på flera ställen att kemikalier och miljögifter lagras i fett, så även i människans fettväv men även i djur. Om man äter en fet fisk som kanske levt i Östersjön som är ett otroligt förorenat hav så får man i sig mer miljögifter än om man äter en magrare fisk från samma vatten. Men kommer ha ett eget inlägg om detta framöver.

Lämna ett svar