Handeksem/Allergi / Hem- och konsumentkunskap / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Kemikalieresa / Min historia

Eksemen värre än någonsin…

Trots att jag gjort så mycket förändringar i mitt liv så eskalerade mina eksem och blev värre och värre. Mina fingrar sved när jag skar tomat, räkor, skaldjur, fisk, skalade potatis, bakade bröd, höll på med citrusfrukter med mera. Jag började fundera på om det var sådana saker jag var allergisk mot, det kändes som det måste ju vara något jag reagerade på som jag bara inte hade koll på vad det kunde vara?!

Jag hittade tips om att man kunde bada i saltvatten från döda havet då det skulle vara bra om man hade eksem, så jag började salta mitt badvatten i hopp om att det skulle hjälpa. Testade även epsomsalt i jakten efter att läka mina eksem.

Vid något tillfälle var jag i badhus och badade i klor och jag fick typ panik efteråt, det kändes som jag fick någon reaktion av kloret och jag kände mig såååå ledsen och uppgiven.

Det började bli på gränsen att jag fixade att jobba med mina eksem, jag hade ju gått med bomullsvante på min hand i flera månader och det började kännas ofräscht, jag hade mååånga vantar så jag bytte ofta men de blev sunkiga rätt snabbt. Jag började få lite panik över om jag inte skulle kunna arbeta som hkk-lärare och att bli lärare var ju min reservplan när jag inte kunde arbeta som frisör då jag blev allergisk mot kemikalierna där. Jag hade ingen reserv C-plan… jag gillar att arbeta inom skolans värld och började fundera på om jag skulle skola om mig till kurator… men jag tror inte jag hade orkat arbeta med den typen av samtal hela dagarna?

I januari 2019 så sökte jag återigen hjälp för mina handeksem som jag nu gått med under flera år och den här gången tänkte jag minsann inte låta mig bli hemskickad med en ny kortisonsalva, nu tänkte jag kräva en utredning på vad jag blivit allergisk mot och jag skulle ta emot all den hjälp som sjukvården erbjöd. Jag hade kommit till en återvändsgränd i mitt sökande att på egen hand bli fri mina eksem.

Jag testade för första gången att använda vården i appen ”Min doktor”. Jag startade ett ärende där. Jag tog kort på mina eksem och skickade till läkaren. Han tittade på dem och blev osäker på om det var eksem så det inte var psoriasis jag hade fått… Vi har psoriasis i släkten så det kändes inte helt orimligt… även om jag själv inte tänkt i de banorna. Han tyckte definitivt inte att jag skulle gå med dem mer utan att det här behövde utredas. Han skickade då en remiss till hudkliniken på Ryhov (sjukhuset i Jönköping) och jag var helt chockad över hur smidigt det var. Här trodde jag att jag skulle behöva kämpa för att få komma till Ryhov och var laddad för att INTE nöja mig med en ny kortisonsalva… men inte, han var hur bra som helst!

Det här var i slutet av januari 2019 och jag hade då kämpat med mina eksem i fyra år… Jag fick kort därefter en tid på Hudkliniken, jag skulle dit en månad senare och längtade sååå efter hjälp.

Fortsättning följer…

Ja, så här såg mina fingrar ut, de var superjobbiga att gå runt med på alla sätt. Usch, jag är såååå tacksam över att jag idag är fri från mina eksem.

Lämna ett svar