Andlighet / Boktips / Hållbar konsumtion / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Mat som medicin / Min historia / Självkärlek / Träning

De 30 nycklarna till förundran – del 3

Här kommer de sista 10 nycklarna till förundran från Maria Borelius fina bok “Förundran: De 30 nycklarna till djupare stressläkning, återhämtning och att lära sig njuta mer”

  1. Göra en moodboard för din förundran- Om man delar upp en moodboard (en tavla/papper) i fyra delar som är inspirerade av ett indiskt tankesätt. De fyra ”rummen” anser synsättet att man behöver besöka varje dag.

De fyra rummet är:

Det fysiska rummet – Att röra på kroppen.

Det känslomässiga rummet- Där relationer med andra människor är viktiga.

Det mentala rummet- Kopplat till arbete, hur vi tänker och strukturerar upp vår dag.

Det andliga rummet- där vi kopplar upp oss mot något större än oss själva.

Maria berättade om när hon gjort den här övningen så upplevde deltagarna att det fjärde rummet var svårast. Men när de ändå knåpat ihop något även där så riktigt vibrerade deras fantasi och de hade bilder av stjärnfall, kors, auror, yoga vid havet, natur, ljus, altare med mera. Jag tror att många har någonstans där man hittar sin förundran och ödmjukhet inför livet och det vackra som finns.

2. Lectio divina- Det betyder det gudomliga läsandet där man tar del av mystiska texter. Man läser texterna långsamt för att finna underliggande meningar i heliga texter och gå på djupet i dem. Här är inte jag än i livet och kan inte relatera till den här punkten. Jag har dock en plan att någon gång läsa om ”Tao te ching” så det blir nog ett framtida inlägg på den.

3. Odla din humanitära sida- Att osjälviskt göra saker för andra ger en ökad känsla av sammanhang men även en ödmjukhet inför livet och andra människor. Detta leder med till mer förundran i livet. Känna in vilken hjärtefråga som man brinner lite extra för. Handlar det om miljö, djur, natur, vattentillgång, utsatta människor i fattigdom, skola, hemlösa, din hembygd, scouter, demokrati, frihet, kyrkan? Här är ett utvecklingsområde för mig. Jag har tänkt att jag varje månad ska skänka en slant till något bra ändamål… men har inte kunnat bestämma mig och därav har jag inte startat upp något. Jag tycker så mycket är viktigt för vår planet, djur, miljö samt människor som har det svårt… det är liksom svårt att välja…Kanske ni har tips om bra ”insamlingar”. Man vill ju att pengarna ska gå fram till de som behöver det… så de inte ”äts upp” av annat.

4. Teckna ett äpple varje dag- Att hitta den konstnärliga ådran som rinner inom oss alla och träna upp den. Vissa har den som rinner i ett kraftfullt flöde och en enorm talang redan från start i livet, men även om vi inte upplever det så kan alla utgå från där vi är och sedan träna upp förmågan och bli bättre…. Som med mycket annat i livet. Ett tips som Maria berättar om i boken är att man kan rita ett äpple med en blyertspenna varje dag för att se att den växer fram till något mer. När man har ett äpple framför sig, man analyserar det, ser dess form, färg och konturer och till slut så kommer man till en punkt när man tecknar äpplets själ. När man nått dit så ska man då börja se på konst med nya ögon.

Jag är bra på många saker, men att teckna och rita är INTE en av dem. Anders och hela hans familj är superstjärnor inom det konstnärliga och tack och lov så har den genen förts vidare till våra barn. Mira är en fena på att skapa och rita saker och gör det sååå mycket bättre än mig, och hon är 8 år, ha, ha, ha. Vincent har inte haft samma intresse som Mira men senaste halvåret så har han lagt ner lite mer energi på hans teckningar och upptäckt att han med är riktigt bra på att teckna men han målar en helt annan typ av teckningar än Mira. När barnen sitter och tecknar och vi ska teckna ihop så brukar jag ta fram en Mandala-målarbok, ha, ha, ha. Men jag ska nog ta till mig tipset med äpple… Nästa gång när vi sitter och målar då ska jag ha ett äpple framför mig! Bra tips!

5. Gå en förundranspromenad – Att vara ute i naturen är ju magiskt på alla sätt. Att vara ute i naturen och verkligen känna in naturen i nuet och inte bara vara i tanken är en av mina favoriter. Att höja blicken och njuta av allt det vackra och känna en förundran av vad naturen skapat. Att ibland stanna i skogen och bara ta djupa andetag, att känna marken under fötterna och liksom känna själv att man får rötter som förankras i naturen (kommer i framtiden berätta mer om den här övningen och att grunda sig som med är en fantastisk metod att landa inåt). Att stå och lyssna på alla ljud, att se naturen med ett barns ögon som ser något för första gången. Att se hur naturen ändras från morgon till kväll, månad efter månad och hur årstiderna skiftar i naturen och se det vackra i varje årstid. Att stanna upp och känna solens strålar möta ansiktet eller bara titta upp mot en stjärnklar natthimmel.

6. Abhyanga- Varm oljemassage där man själv masserar kroppen rekommenderas inom ayurveda. Man värmer sesamolja eller olivolja i kastrull tills den är kroppstempererad.

Man tar då bestämda massagetag över huden mot riktning av hjärtat men man startar med fötterna och tar fasta och cirkulerande rörelser och in mellan tårna samt masserar fotens undersida. Man drar sedan med långa rörelser över huden upp mot hjärtat. Vid leder som knän, armbågar och handleder tar man cirkulära rörelser. Magen masserar man medsols för att stödja tarmfunktionen på bästa sätt. Ansiktet ska masseras med små cirkelrörelser. Man kan även massera hårbotten med olja med. Därefter duschar man kroppen men man behöver inte tvåla bort all olja utan låta en del vara kvar. Jag är själv utbildad som änglahealingmassör vilket är en form av lymfmassage och det låter precis som en sådan behandling. Men kommer berätta mer om den i framtiden då jag inte är ”här än”.

7. Intervjua dina nära- Att ställa frågor man inte har koll på om dina nära och kära under tiden den är i livet och kan svara på frågorna. Jag gjorde detta…. Fast på gränsen till för sent. Jag köpte en intervjubok där det fanns massvis med frågor man skulle ställa till sina mor/far-föräldrar. Min mormor och morfar började bli riktigt skruttiga och det kändes som vi inte hade så mycket tid kvar ihop. Jag började besöka dem och vid varje tillfälle så passade jag på att ställa frågor från boken och så gjorde jag anteckningar. De svarade så gott de kunde, men jag märkte att det tog energi för dem att försöka tänka tillbaka och komma ihåg. Vissa delar kom de ihåg lättare och då kunde de prata på och då kändes det som om de tyckte det var skoj att få berätta om saker som de inte tänkt på/berättat för någon på många år. När man är gammal och skruttig så kan det ju vara fint att tänka tillbaka på livet man levt, men jag önskar att jag inte väntat så länge med att göra min intervju. Tips till er som fortfarande har unga mor/far-föräldrar eller föräldrar att man passar på att intervjua och ställa frågor som man är nyfiken över. Kanske frågor om hur de ser på förundran och andlighet… och vad de tror händer efter döden? Eller, ja, man kan ju fråga vad som helst.

8. Fermentera mera- Just nu är det en revolution där människor börjar förstå vikten av mikrobiotan i våra tarmar. Jag har läst att vi har 1,5-2 kg bakterier i våra tarmar och det verkar som vår bakterieuppsättning har stor påverkan på vårat mående, även om det behövs mer forskning på området. Det skadar inte att lägga till probiotika i vår kost från bland annat kefir, misosoppa, kombucha (kommer skriva om det framöver i bloggen) och syrade grönsaker.

9. Kom in i matchen- Vissa känner en förundran när man står och hejar på lag eller idrottsmän/idrottskvinnor. För vissa är det livet med sportevenemang som Vasaloppet, OS, Fotbolls VM eller matcher som barnen är med i. Man kan se det på tv eller live. Vissa får rysningar och mår fantastiskt bra av att observera och se andra utöva idrott och fullkomligt älskar det. Jag har här dock för mycket kryp i kroppen och har svårt att komma till ro att titta på när andra utövar idrott. Jag gillar att själv utöva idrott men går inte i gång av det. Någon gång när det går bra för Sverige i typ Fotbolls VM/EM, när det går bra för HV71 eller någon Svensk stjärna i friidrott då kan jag med fastna framför tv:n. Men inte annars.

10. Vi är stjärnstoff – Att titta upp mot himmelen och skåda en stjärnklar himmel så riktigt fylls man av det vackra, magiska och oändliga som infinner sig. Att lära sig om stjärnor och kunna navigera och hitta Karlavagnen, Polstjärnan och Orion kan med sätta guldkant på vardagen. Vi brukar dra ut barnen på promenader och på vintrarna när det blir mörkt tidigt på landet samt att vi inte har gatubelysning så lägger det sig ett stort mörker vilket gör att stjärnhimmeln är helt magisk de kvällar när det är molnfritt. Det är bara på landet utan massa lampor omkring som jag upplevt en himmel som här. Vi brukar kunna släcka ner våra pannlampor och alla kan stå och observera stjärnorna och det är magiskt när man får ta del av stjärnfall när man står och kollar. I vintras så visade Anders barnen Karlavagnen, Polstjärnan och Orion och de tyckte det var sååå häftigt att de med kunde navigera och se dem. Den promenaden kändes som ett minne jag kommer bära med mig genom livet, den var fylld av förundran, kärlek och skratt.

Lämna ett svar