Handeksem/Allergi / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Kemikalieresa / Mat som medicin / Min historia / Självkärlek

Werlabs

Jag tyckte jag gjorde allt ”rätt” men ändå blev jag inte helt av med mina handeksem. Jag åt bra, jag hade kemikaliebantat bort skadliga kemikalier i mitt liv, jag tränade kondition, styrka och rörlighet, jag hade fått ner min stress, jag hade fått behandling av läkarna och de kom till en punkt där de inte kunde hjälpa mig mer.

Jag funderade på om det var något i mitt immunförsvar som var dåligt som gjorde att jag inte stod emot saker som jag reagerade mot och blev nyfiken på att kolla närmare på det.

Jag fyller år 27 november och 2019 beslutade jag mig för att önska mig en hälsoundersökning hos Werlabs, jag tyckte det var bästa presenten! Tänk att få ta blodprov och därefter faktiskt få koll på många av ens värden. Jag tänker att även bilen måste ju in på service med jämna mellanrum… men kroppen är det inte så ofta vi kollar av… Känns som sjukvården mest är till för att ta hand om folk som blivit sjuka och inte arbetar så mycket med förebyggande sjukvård, alltså friskvård… att upptäcka saker innan det bryter ut.

Nackdelen med att göra sådana här tester på friska människor är att det kanske konkurrerar med de provtagningar som tas på sjuka människor och väntetiderna kanske ökar för dem? Jag läste det vid något tillfälle och fick lite dåligt samvete… Men det läste jag efter jag redan gjort mitt Werlabs-test… Min tanke var inte att jag skulle börja göra sådant test varje år, men jag tänkte att det nog kan vara bra om man gör det någon gång var 4:e eller 5:e år? Jag var ju 36 år när jag gjorde detta test och det var sååå spännande för jag hade ju INGEN aning om mina värden var bra?!

Jag fyller ju år runt Blackfriday och hade span på om Werlabs tester hamnade på kampanj och det gjorde de! Jag köpte presentkort på Werlabs hälsokontroll XL Plus på något apotek på nätet och de hade 30% på alla deras varor (förutom det som var på recept) … så jag slog till och köpte min present till mig själv, ha, ha, ha… och så fick de andra swisha sin gåva till mig… Det här är såååå typiskt mig! Anders har liksom tappat gnistan med att överraska mig med att själv köpa saker… jag vet liksom alltid vad jag vill ha… och jag blir som lyckligast när faktiskt får det jag vill ha med. Efter över 22 år ihop så har han lärt sig att det är så jag funkar, ha, ha, ha.

Några veckor senare satt jag på vårdcentralen och lämnade blodprover och sedan var det bara att nyfiket invänta mina svar.

29/1- 2020 kom äntligen mina svar!

De visade att mina järndepåer var ok, men lite för låga vilket kunde tyda på ett tidigt skede för järnbrist och de tipsade om att få in mer järnrika livsmedel i kosten, alternativt öka dem via tillskott. Samma var mina Folsyravärden (Folat) samt B12 (Kobalamin) som även de låg inom gränsvärdet för att vara ok.

Mina kolesterolvärden var däremot i gränsvärdet för att ligga för högt även om de med var ok.

Man fick i provsvaret en lista på allt de testade och det som avvek blev då röd markerat istället för grönt.
När man klickade på pilen “Visa mer” så fick man tydlig och bra information om vad det stod för.

Jag som är lite nörd tyckte det var jätteroligt och lärorikt att även kunna läsa på vad de olika testerna stod för. Jag har haft användning av den här informationen när jag gått in och jämfört mina tidigare blodprov jag tagit som jag hittat i min Journal. Mira har med varit hos läkaren och lämnat blodprov och då har jag med hjälp av fakta från Werlabs fått en förståelse för vad det varit som de testat hos henne. Jag vet även att Anders lämnat blodprov och då har vi suttit och jämfört våra resultat och jag har kunnat berätta även för honom vad de olika förkortningarna står för.

Efter att jag fått mina resultat så köpte jag kosttillskott för kvinnor för att försöka öka mina låga depåer av järn, folsyra och B12. Jag hade tidigare ätit det men slutat, men i samband med detta så blev jag motiverad att börja igen.

Vad gäller mina kolesterolvärden så kändes det bra att redan nu få koll på dem då för högt LDL-kolesterol (det onda kolesterolet) kan ju i framtiden leda till hjärt- och kärlsjukdomar. Det ska bli spännande när jag fyller 40 år och får göra min hälsokontroll… har för mig att man mäter kolesterolet då med? Hur det ligger då… då kommer jag ju ha något att jämföra med! Det gillar jag med att ha gjort testet.

Från att inte haft någon koll på mina värden så har jag nu koll. Det kändes skönt att allt ändå såg bra ut, samt att jag kunde åtgärda det som var inom gränsvärdet. Jag har visserligen inte kollat upp mina värden efter detta, ha, ha, ha. Men nu hade jag något att gå efter.

Jag är egentligen inte för att äta massa kosttillskott och numera tar jag mina tillskott lite då och då… som ett komplement till en allsidig kost. Nyligen gick de ut och varnade om att vissa som tar D-vitamintillskott blir förgiftade av det… som så mycket annat så är lagom bäst… även när det kommer till vitaminer och mineraler. Jag brukar dock ta D-vitamindroppar under vintermånaderna och det är för att inte tömma mina depåer helt när vintern är slut. När man på våren känner den varma solen mot huden igen så slutar jag med mina D-vitaminer.

Många företag tjänar ju enorma mängder pengar på att folk äter massa kosttillskott, på samma sätt som läkemedelverken med tjänar pengar på sin verksamhet… Drömmen är ju att klara sig själv utan att peta i sig massa andra saker som man kanske inte behöver? Men när man faktiskt behöver och det inte finns andra saker att testa så är det ju toppen att det finns! Det ska vi vara tacksamma över!

Som kvinna så vet jag att det är vanligt att man har låga depåer av järn, folat och B12… så det var inte chockerande att det kunde vara så även hos mig.

Dock hjälpte inget av det här mina handeksem, de blev kvar även efter att jag började med mina tillskott… men det var värt ett försök i min kamp att bli helt fri från eksem.

Lämna ett svar