Andlighet / Boktips / Healing / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Meditation / Min historia / Självkärlek / Träning

Ismannen- Wim Hof

Jag blev så glad när boken ”Wim Hof metoden: Andningen, kylan och livet – frigör din dolda potential” blev ledig på biblioteket. Jag hade köat ett tag för att få låna ett exemplar och så en dag var det min tur att få läsa hans bok. Egentligen ska detta inlägg med komma senare i bloggen… men nu när jag ändå hade ett inlägg om kalla bad så kör jag på med den här boken här med.

Wim Hof har blivit känd som ”Ismannen” som har trotsat kylan och lärt sig kontrollera sin kropp och sin andning under extrema förhållanden. Via andningen och mental fokusering kan han styra sin kropps termostat. Han har sprungit barfotamaraton i Namiböknen utan vatten och ett maraton i Finland i minus 20 grader i bara kortbyxor, bestigit Kilimanjaro i shorts, dykt under is (50 meter) samt så har han världsrekordet i att bada isbad under längst tid (hans tid är 1 timme, 52 minuter och 42 sekunder, helt galet!).

Det Wim vill inspirera till är att varje människa har förmågan inom oss att göra det omöjliga. Man kan övervinna sjukdomar, göra så man psykiskt mår bättre, göra att man presterar bättre och lära sig kontrollera sin stress. Man blir starkare, friskare och lyckligare. Han vill att man ska träna på att utforska sin dolda potential, fatta att jag med blev sugen att testa det han upptäckt.

Han berättar att man via andningsövningarna kan få tillgång till det autonoma nervsystemet och kan då hjälpa oss trycka tillbaka inflammationer och stärka sitt immunförsvar. Humöret, känslorna och kroppstemperaturen kan man ändra på. Man sover bättre, och hjärnan blir klarare och man bli bättre på kognitiva förmågor, man minskar sin ångest med mera.

Han har arbetat med människor som kunnat bromsa diabetes typ 2, mildra symptomen på Parkinsons sjukdom, reumatoid artrit och multipel skleros. I boken berättar människor om hur de blivit hjälpta av hans metod och en man från Sverige berättade om när han fick bukt på sin bipolära sjukdom, en man från Indonesien berättar om när han blev av med sin ulcerösa kolit, en man från Nederländerna berättar hur han blev av med multipel skleros, en kvinna från Spanien med bröstcancer ökade sina vita blodkroppar X 3 under en vecka med metoden, en kvinna från Nederländerna fick hjälp mot sin kroniska smärta. Jag fullkomligt älskar sådana här berättelser med människor som hittar verktyg att läka sig själva. Jag tror att ALLA har hälsan i sina händer oavsett vilka grundförutsättningar vi har och vilka vägar vi måste gå.

Hans metoder är att man behöver exponeras för kyla, man ska ha en medveten andning samt vara målinriktad och styra kroppen med viljan.

 Han tipsar om att man kan börja träna sig med att duscha kallt varje dag och att det är bra för vårt hjärt- och kärlsystem då vårt system tränas på att öppnas och stängas, det blir liksom att man tränar muskelstyrkan i vårt blodomlopp. Det har jag hört talas om tidigare att duscha kallt kan ha dem effekterna. Han menar på att i dagens samhälle så tränas inte de små musklerna i blodomloppet då vi alltid går med varma kläder och då får hjärtat betala för det då det måste pumpa mycket hårdare för att blodflödet ska upprätthållas. Hjärtat utsätts då för onödig stress, ihop med dåliga matvanor och bristfällig träning så drabbas många av oss av hjärt- och kärlsjukdomar som är en av de främsta dödsorsakerna i vårt samhälle.

Wim tipsar att man stegvis kan öka sin tid med kalldusch, men det är bra att börja med ½ minut första veckan för att därefter öka till en minut i veckan därpå för att därefter fortsätta öka med ½ minut varje vecka. Hälsoeffekterna börjar från 15 grader och sedan kallare så man måste inte ha iskallt för att få de goda effekterna. Inom loppet av fyra veckor så kommer du enligt Wim se hur din kropp vänjer sig vid kylan och kroppen slutar reagera på ett chockartat sätt som den till en början gjort.

Även Wim pratar om vikten av att djupandas, han menar på att alldeles för många går omkring och andas enbart ytligt med bröstkorgen. Man ska fylla lungorna till brädden med luft, då åker diafragman upp och det känns som man andas med magen då magen åker ut och då har man fått till en djupandning. Han tipsar om att det är bäst att göra andningsövningarna innan man har mat i magen, så på morgonen innan frukost är att föredra.

Han tipsar om att andas genom näsan som nybörjare samt att man andas djupt 30–40 gånger när man startar upp sin andningspraktik. När man andas så ska man vara i nuet och följa sitt andetag, alltså inte fundera på vad man ska göra sedan, vad man ska äta för mat eller några måsten man har framför sig utan man ska vara här och nu. Det är normalt att man känner yrsel samt en pirrande känsla i kroppen/armar/fingrar. När man andats färdigt de 30–40 gångerna så ska man hålla andan under ½ minut till att börja med, sedan kan man öka till en minut för att därefter fortsätta att öka tiden man håller andan, du kan även hålla andan så länge du kan – men viktigt att du lyssnar på kroppen!

När du behöver andas igen så ska man ta ett djupt andetag och försöka hålla kvar luften i 15 sekunder för att sedan släppa ut och slappna av.

Därefter ska du börja om från början med 30–40 djupa, medvetna andetag och göra denna övning 2–3 gånger.

Här visar “Yoga med Helen” Wim Hofs andningsteknik

Jag fick upp ögonen för Wim Hof när jag såg honom på Netflix serie “The goop lab with Gwyneth Paltrow” och det andra avsnittet som heter “Cold Comfort”. Där fick man se dem träna andningsövningar, göra snöyoga och bada kallt bad ihop med Wim. Om du är sugen att testa att bada kallt så är detta ett jättebra avsnitt där man får en hel del bra tips. Det var är jag fick upp ögonen för hur jag kan värma upp mig innan jag tar mitt dopp. Jag har kollat på hela serien och den är helt klart sevärd!

Lämna ett svar