Andlighet / Boktips / Healing / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Meditation / Min historia / Självkärlek / Träning

Kalla bad

Om du är sugen på att börja kallbada/vinterbada så är mitt tips att börja redan nu. Att man inte ska sluta bada när sommaren är slut utan att man kör på ändå.

Här är min berättelse hur det gick till när jag fick in kalla bad i mitt liv.

På min födelsedag, 27 november 2019 så kände jag att det var dags! Jag hade tänkt på det lääänge men hade inte riktigt vågat. Men jag kände att jag ville ge detta till mig själv i födelsedagspresent. Jag hade bestämt mig för att idag är dagen som det kommer ske! Jag skulle testa att bada mitt första kalla vinterbad.

Jag hade sedan en tid tillbaka sett folk i min omgivning på Instagram vinterbada och det väckte en nyfikenhet hos mig när jag såg deras ansiktsuttryck och vackra miljöer. Det såg ju helt underbart ut. Det var som om de visste något, upplevde något som jag aldrig varit i kontakt med… och jag ville få uppleva det de upplevde.

Ivrigt så stod jag och väntade på att Anders skulle komma hem och när han gjorde det så berättade jag nyheten för honom, ha, ha, ha. Vi hade pratat om att vi ville testa vinterbad, men det hade inte blivit av. Han hade väl inte själv direkt tänkt tanken den här dagen, ha, ha, ha. Men min fina man hakade på.

Vi satte på bastun och så drog vi på full värme och rumpvärme i bilen och så åkte vi ner till vår lilla skogssjö som vi alltid brukar bada i.

Jag var såååå målmedveten och jag visste att det inte var läge att gå sakta i så det var med bestämda steg som han och jag gick ut i det kalla vattnet. Det var sviiiinkallt och jag liksom kippade efter andan och tack vare yogan och min andningspraktik så försökte jag ta kontroll över andningen men det var sjukt svårt så första gången gick inte det.

Jag hann lägga märkte till att min hjärna kändes klar på ett sätt jag inte var van vid, ha, ha, ha. Det var en skön känsla uppe i knoppen helt enkelt.

Jag var nöjd rätt snabbt med mitt dopp och började då gå tillbaka in mot stranden… Det jag inte var beredd på var den fruktansvärda värken och smärtan jag hade i mina fötter. Jag visste knappt hur jag skulle gå med dem tillbaka in till stranden och fick för en stund lite panik. Det var som att fötterna inte löd utan jag fick mer fokusera på benen och de kunde min hjärna få kontakt med så jag lyfte dem och gick in.

Väl uppe på land så sköljde det en enorm värme genom kroppen och det kändes precis som jag låg på spikmatta… fast över heeeela kroppen. Jag älskar att ligga på min spikmatta och den här känslan gillade jag… det enda jag inte gillade var värken i fötterna som tog ett litet tag innan det släppte.

Anders tyckte det var en superhäftig upplevelse, han hade inte mina bekymmer med fötterna, så märkligt att det kan vara så olika!

När vi satte och i bilen och satte på full värme så kändes det inte som att vi behövde det för vi själva var så varma. Väl hemma så kändes det överflödigt att gå in i en bastu för vi var liksom redan varma, men vi gick in och satte oss där och landade i vår nya upplevelse och erfarenhet.

Tänk att så få minuter kan förändra så mycket.

Jag kände att om jag skulle fixa att bada kallt så behövde jag kolla över hur folk löser det med sina fötter… för den värken jag fick var jag inte sugen på att uppleva igen… den liksom tog bort hela njutningen och jag kunde inte tänka på något annat än just min värk. Man blir ju lite rädd dessutom när det blir så.

Jag skickade meddelande till en gammal bekant från Göteborg som jag visste brukade ägna sig åt kallbad. Jag hade sett på hennes bilder på Instagram att hon brukade kunna ha någon form av skor samt handskar. Hon tipsade då om att hon hade dykarstövlar och dykarhandskar då blodet försvinner snabbast från händer och fötter och för vissa så får man sådan värk som jag upplevde. Det skulle även vara bra med handskar om man badar vid en stege… stegar blir svinkalla att hålla i på vintern… och då är det ju skönt med handskar. Även mössa behöver man ha så man håller sig varm uppe på huvudet med.

Jag kände inte för att köpa några dyra dykarstövlar/handskar då jag inte visste om vinterbad skulle bli min grej så jag la in en bevakning på tradera i hopp om att hitta något billigt och begagnat. Det gick bara några dagar så var de där… dykarstövlarna från Mares i min storlek, samt handskar från Waterproof Sweden i min storlek. Det var ingen annan som budade med mig så jag fick båda för en galet billig peng… ibland gäller det att ha lite flyt.

Jag var ivrig inför nästa bad som jag skulle göra, och denna gång med mössa och med mina nya badstövlar och badhandskar. Nu snackar vi härlig upplevelse! Det var sååå skönt att traska ut i vattnet utan att fundera på om man trampar på någon pinne eller hur botten är samtidigt som man är varm om fötterna fast att vattnet runt omkring är kallt. Det var två grader i vattnet och den här gången fanns ingen värk i fötterna och jag hade då full fokus att träna på min andning och den här gången lyckades jag! Det tog lite tid innan jag tog kontrollen över andningen och lugnade ner den. Jag gick in i mig själv och andades, tog djuuupa andetag och helt plötsligt så var det som det var ett lugn inom mig och jag höjde blicken och tittade ut över vattnet. Allt var tyst och det var som om jag var ett med vattnet. Min hjärna kändes helt klar och jag var här och nu. Jag hade inga tankar om vad jag skulle göra sedan, jag grubblade inte över morgondagen eller ältade något gammalt… jag var där. Det var jag, vattnet, naturen och min andning, ett andetag i taget- Magiskt var det!

När jag var klar så klev jag upp ur vattnet och upptäckte att jag legat i det 2: gradiga vattnet i 10 minuter, ha, ha, ha…. Och det visade sig vara lite väl lång tid… jag var ju dessutom inte van… detta var ju mitt andra kalla bad.

Väl hemma så var jag jättefrusen och fick spola upp ett varmt bad, men det tog ändå ett tag innan jag fick upp min kroppstemperatur.

Jag läste sedan att en riktlinje för kalla bad är att man är i så många minuterar som vattnet är…. Så om det är 2 grader så ska man vara i max 2 minuter och inte 10 minuter, ha, ha, ha. Ja… alltid lär man sig något, learning by doing!

Jag köpte förra året en superhärlig vindtät vinterbadrock för 699kr på Jysk som lämpar sig för kalla bad. Jag hade kollat på sådana som sålts på andra ställen men där kostade de över 2000kr… lite väl dyrt för min budget.

Numera när jag åker ner till vår sjö för att kallbada så tar jag på mig min baddräkt, mössa, badstövlar och vinterbadrock. I väskan packar jag med mina badhandskar, ullvantar och min termometer (för jag tycker alltid att det är skoj att se tempen i vattnet… det kollar jag även på sommaren… har nog fått det av min pappa, ha, ha, ha…. Han kollar alltid med temperaturen överallt).

Jag brukar börja med att kasta ut termometern därefter värmer jag upp kroppen med lite övningar som jag lärt mig av Wim Hof (kommer skriva om honom i nästa inlägg). Därefter går jag målmedvetet i vattnet och låter vattnet omsluta mig, jag tar kontroll över andningen, höjer blicken, känner lugnet, njuter, andas, är där. När jag känner mig klar går jag upp och går förbi termometern för att se hur många grader det var jag badade i, ha, ha, ha… kan vara bra att göra det sist… så inte tankarna börjar berätta för dig hur satans kallt det är, ha, ha, ha.

När jag kommer upp ur vattnet så tar jag av mig badhandskarna och på med badrocken och ullvantarna och sedan åker jag hem med badstövlarna på. Vattnet som är i dem blir liksom kropps tempererat så stövlarna tar jag av mig först när jag kommer hem till duschen.

Man kan ha med sig handduk och torka sig med, men jag tycker att det räcker med min badrock, men man gör som man vill. Jag har ca 5 minuter i bilen till sjön så man får ju anpassa sina rutiner efter avstånd till badet.

När jag kommer hem så brukar jag ta en varm dusch och sedan är jag i gång. Man får såååå mycket energi efter ett kallt bad.

Jag har läst boken ”Kalla bad” av Linda Ahlgren och Linda Vagnelind. Om man är sugen på att fördjupa sig mer om det och alla hälsofördelar så är den boken ett hett tips.

När jag läste Maria Borelius bok ”Förundran- De 30 nycklarna till djupare stressläkning, återhämtning och att lära sig njuta mer” så hade hon med ett kapitel om ”Bada utomhus – året runt”. Hon berättade att hon var en säl i vattnet som barn… men med ålder så liksom slutade hon bada… tills hennes dotter fick med henne till att testa vinterbad… och där väcktes även en förundran hos henne. Hon beskriver även hälsofördelar som visat sig genom forskning så som starkare immunförsvar och mindre infektioner. Man ökar sina nivåer av dopamin, noradrenalin och serotonin samtidigt som blodcirkulationen ökar.

Maria tyckte sig se att vinterbadarna visar mindre trötthet, mer energi, mer aktivitet, starkare självkänsla, mindre stress med mera och jag kan stryka under och intyga att så är fallet!

Det som är häftigt när man har badat några gånger är att kroppen lär sig att det inte är någon fara. Numera så tar jag kontroll över andningen rätt så fort och lugnet lägger sig i kroppen bara efter några andetag. Det är såååå coolt när man lyckas bemästra sin andning! Man har enorm nytta av det i livet över lag.

Om man vill läsa om fler hälsofördelar med kalla bad så kan man klicka in här.

Kallbad.nu har en hemsida som jag var inne och läste på en del innan jag tog mod till mig att själv börja kallbada, du kan kika på deras sida här.

När man känner att ångest är på intåg så kan man liksom fånga upp den innan den eskalerar. Man känner av känslan i bröstet, hur andningen skiftas innan den ballar ur. Alla känslor som påverkar andningen på ett negativt sätt kan man fånga upp. Jag trycker aldrig undan känslor eller lägget locket på utan låter alla känslor komma… men innan höll jag det inom mig och det var som jag höll på att explodera… Nu får de komma ut i form av ord, tankar, känslor, tårar… men aldrig i panikångestattacker… det har jag tränat bort.

Mina kalla bad har blivit en metod för mig att grunda mig, hitta in till mig själv igen samt stärka mig inifrån. I min instruktionsbok för bättre mående så är verkligen kalla bad en metod och ett eget kapitel.

I love Kalla bad!

Ett av mina första kalla bad… med publik, ha, ha, ha.
Att gå i här och connecta inåt med sig själv är verkligen ett lifehack för att komma tillbaka till sig själv.
Jag gav mig själv ett juldopp i julklapp.

Lämna ett svar