Andlighet / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Meditation / Min historia / Självkärlek / Träning

Kirtan Kriya

Jag hade läst så mycket om olika mantrameditationer och kände att jag absolut ville utforska det lite mer så jag valde att för en billig peng (79kr) köpa en liten minikurs i mantrameditationen ”Kirtan Kriya” som jag hade hört talas om på flera olika ställen, bland annat i Gabbys bok ”Lita till din inre kraft”.

Jag hade läst att Kirtan Kriya meditationen kunde minska stress, öka blodflödet till hjärnan, ge bättre sömn, minska depression, förbättra minnet med mera. Den sägs även vara bra för att stärka auran och läka känslomässiga sår. Jag tänkte att om bara någon av de här grejerna stärker mitt mående så är det ju hur bra som helst! Vad har man att förlora liksom?! Förutom lite tid… och att det kanske är så att man befinner sig utanför sin comfort zone när man sitter högt för sig själv och kör sitt mantra, ha, ha, ha. Jag hade ju fixat i ordning ute i vår gäststuga så jag kunde vara där så då slapp jag fundera på om min familj kunde höra mig, ha, ha, ha… för helt ärligt! Lite konstigt kändes det faktiskt, ha, ha, ha.

Kursen jag köpte finns inte längre att köpa (jag köpte den i mars 2019) men har hittat den på andra ställen som jag tänkte visa här nedanför i detta inlägg.

I hop med meditationen så gjorde man även lite olika mudror… kommer ha ett eget inlägg framöver om mudror i bloggen. Men om man inte riktigt har koll på vad en mudra är så är det olika handpositioner/handformationer som man använder sig av för att förstärka meditationen men även så är de kopplade till att hjälpa oss på olika sätt, lite på samma sätt som kristaller sägs göra. Till exempel så kan en mudra vara bra för koncentrationen, någon är bra för att du ska bli stark i dig själv och stå stadigt i din sanning, en annan kan symbolisera att du ska komma ihåg att ditt innersta väsen är ren kärlek och så vidare. Jag ÄLSKAR mudror! Det är så vackert och känns som man ger sig själv massvis med kärlek när man får sitta och utöva sina mudror. Ha, ha, ha… är lite osäker på om det stavas ”mudror” eller om det är ”mudras”… har hittat båda orden när jag sökt på dem… men ni fattar säkert vad jag menar?! ha, ha, ha.

Det som är bra med den här mantrameditationen är att man kan välja hur lång man ska ha den. Som kortast så sitter man i 6 minuter men om man kan tänka sig sitta längre så kan man sitta i 12 minuter eller ännu längre om man vill. Man har gjort studier på människor som utfört Kirtan Kriya meditation på 12 minuter och gjort det varje dag under 8 veckor haft fina resultat på kropp och sinne. Sedan så vet jag helt ärligt inte källan bakom de studierna… men efter att ha utfört Kirtan Kriya själv så kan jag ändå förstå om testerna visade på positiva resultat.

Jag har även läst att inom yogatradition så används Kirtan Kriya när man ska släppa dåliga vanor så som sitt sockerintag, kaffe, alkohol, cigaretter med mera.

Orden man använder i mantrat är:

Sa – som står för ”det eviga, början på allt, oändlighet”, mudrat vid detta ord står för ”kunskap” och då håller man tumme mot pekfinger.

Ta – ”Liv, existens”, mudrat – ”visdom, intelligens, tålamod” och då håller man tumme mot långfinger.

Na – ”Transformation, slutet på något, döden”, mudrat – ”livsenergi” och då håller man tumme mot ringfinger.

Ma – ”Återfödelse”, mudrat – ”förmåga att kommunicera” och då håller man tumme mot lillfinger.

Jag gjorde en liten “tavla” som jag hängde upp i gäststugan som hjälp för att hålla fokus på min meditation… men även som en påminnelse

Med de orden samt de mudror man använder så kan man ju förstå att Kirtan Kriya är bra för att släppa saker som varit och gå vidare och släppa in något nytt i livet. Här nedan är hur mantrat funkar om man kör den under 12 minuter. Om man bara vill köra den under 6 minuter så gör man varje steg på 1 minut. Men man kan ju korrigera detta hur man vill, om du vill köra på meditationen under 30 minuter så lägger man 5 minuter på varje del, jag tror ni nu har förstått principen?!

 1. Först så sjunger man mantrat högt i 2 minuter.
 2. Därefter så viskar man mantrat i 2 minuter.
 3. Sedan så säger man mantrat tyst för sitt inre i 2 minuter.
 4. Sedan ska man vara ytterligare tyst i 2 minuter så det blir som en vändpunkt under tystnaden. Vissa varianter av Kirtan Kriya är dock bara tysta en gång alternativt att man stannar i tystnaden här lite längre… och det funkar lika bra det med!
 5. Sedan viskar man mantrat igen i 2 minuter.
 6. Och sist så sjunger man återigen mantrat högt i 2 minuter.

Om du är nyfiken så går vi vidare på hur man ska göra! Häng med vettja:

 1. Man ska sätta sig bekvämt på en meditationskudde eller en stol.
 2. Hakan ska vara lätt indragen, ryggen ska vara rak men avslappnad.
 3. Blunda och försök att bakom dina slutna ögon rikta blicken uppåt mot tredje ögat som är punkten mellan ögonbrynen. Lite överkurs, men man kan visualisera ett ljus som kommer ned från ovan och som går ut i det tredje ögat så att ljuset formar sig som ett L… eller så kan man känna ljuset gå igenom hela kroppen och ned i fötterna och rötterna så man grundar sig själv samtidigt.
 4. Man kan nu gnugga handflatorna mot varandra så att man får i gång energin i sina händer.
 5. På kursen jag gick så skulle man tona in genom att sjunga ”Ong Namo Guru Dev Namo” (som står för att man öppnar upp sin inre kraft och inre visdom) tre gånger innan man drog i gång med ”Sa, Ta, Na, Ma”. Men man kan i detta steg hoppa direkt in på ”Sa, Ta, Na, Ma”.

Det är bra att haka på någon Kirtan Kriya meditation på Youtube. Här kommer några videos, kanske någon av dem lockar?! Det är jättebra med videos där man kan följa med så man ser och lär sig med fler sinnen och därefter kan man köra själv via Spotify.

Den här är på 11 min och 30 sek.
Den här är på 11 minuter

Det finns jättebra Kirtan Kriya meditationer på Spotify som man kan haka på, det är väldigt skönt så man själv slipper ha koll på tiden. Jag har testat att ställa timer med… men när den ringer så blir det lätt att man tappar fokus så jag gillar verkligen att följa en färdig meditation.

Namaste/ Johanna