Min historia / Renovering / Självkärlek / Träning

Rivningsarbete pågår 

Snart kommer milstolpen då vi ska sluta att riva nedervåningen och återuppbyggnaden kan ta fart. Då kommer vi fira med bubbel! Vi har några sådana delmål i sikte, känns som ett trevligt inslag i byggarbetet om inte annat, ha, ha, ha. Nästa delmål och bubbel kommer bli när betonggolvet är lagt och klart… det kommer bli en härlig känsla att ha golv att gå på så man slipper gå balansgång med hopp för att ta sig upp till trappan (som just nu hänger i luften, med stöd) till övervåningen.  

Rivningsarbetet har flutit på bra fram tills att vi skulle börja byta syllen/ bjälkarna som huset står på. Vi har en gubbe som bor i krokarna som har mark här omkring samt ett eget sågverk. Han hade sådant virke som vi eftersträvade, det är tydligen inte vanligt med sådant fint och rejält virke i en vanlig bygghandel. Så tacksam att vi hade en sådan kontakt så vi kunde få till en ny bra grund som huset kan vila på under många år framöver.  

Anders tänkte att det skulle gå hyfsat fort att byta syllen runt om på huset… typ ¼ av huset på en dag. Han och min pappa började på ena kortsidan av huset. Anders hade hyrt megastora domkrafter som huset skulle vila på när man liksom hissar upp huset på dem för att sedan plocka bort det superruttna och dåliga virket som var där idag och sätta in nytt och fräscht. Arbetet gick bra, själv stod jag i vår grushög och skyfflade grus när jag ser att Anders och pappa stod på utsidan av huset och såg fundersamma ut. Utifrån deras ansiktsuttryck så kändes det som om något inte stod rätt till så med en klump i magen gick jag bort för att se hur det gick för dem… Då visar det sig att husväggen börjat sticka i väg utåt och väggen hade nu formen som en rätt rejäl båge…. tror det var typ 7 cm den dragit iväg utåt?! PANIK!!! Fy tusan vad läskigt det var!!! Här någonstans så sa jag att vi får kalla in våra snickare att göra detta jobb. Anders som är otroligt lösningsorienterad och fundersam kom på en lösning som han ville testa.  

Sagt och gjort så körde han på med att såga av panelen på utsidan av huset, ha, ha, ha…. TUR att vi har en skruttig och ful panel där så detta inte hände på södersidan som vi bytt panel på… dock så hade vi inte tänkt byta panel nu… utan mer vänta med det till det lugnat ner sig på insidan… men det var ju bara en bit och hans plan var att trycka tillbaka väggen utifrån. Han stack i väg till grannarna och lånade stora domkrafter som han från utsidan pressade tillbaka väggen med samt så bankade han in väggen tillrätta igen och lyckades!! Han är heeelt otrolig min man, vad han kan!  

Vi var så lättade när det var klart och så sa vi att södersidan tar vi sist, den sidan är ju stor och har en rejäl vikt samt en ny panel. Learning by doing heter det ju och Anders kom på att de behövde dra in väggen inifrån med spännband samtidigt som man lyfter väggen med de stora domkrafterna.  

Anders grejade vidare och kände sig trygg med hans nya lösning. När jag kom tillbaka efter att ha grejat på annat håll så sa han att han fortsatte på södersidan ändå då lösningen kändes så himla trygg och bra. Själv fick jag återigen panik, fy tusan om södersidan skulle börja traska iväg och att hela den sidan på huset skulle ha en uform?! Men det gick bra och Anders plan med att spänna fast väggen i våra bjälkar på insidan funkade. Problemet var att detta tog såååå lång tid.  

Vi hade redan tappat lite i tid då Anders varit i Spanien med jobbet en långhelg och att vi då inte fick något gjort sedan blev han sjuk och fick inget gjort då heller. Syllen tänkte vi att det skulle ta två helger att byta, men det tog en helg att byta ca 1/8 av syllen… och med den takten så skulle hela processen bli så utdragen innan vi skulle kunna gå vidare med bygget så det kändes som här var ett läge då vi behövde få in hantverkare.  

Vi har anlitat snickare som kommer hjälpa oss vid behov under vårt arbete så Anders slog en pling till dem för att se om de kunde rycka ut. De var huuur bra som helst! Snabba med att svara och de kom bara några dagar senare. Två snickare var här under 2,5 dagar och arbetade med att byta syllen på hela huset. Sååå lyxigt och skönt. De var först väldigt noggranna med att dra tillbaka husväggen så som Anders med hade gjort, sedan tyckte de nog att de var lite för noggranna och blev lite modiga… vilket ledde att de fick lite samma problem som Anders fått med att väggen började sticka i väg. Men de löste det och fick tillbaka väggen och sedan gjorde de inte heller det misstaget igen. Det var unga snickare som var här så tänker att alla behöver väl få göra sina misstag, det är ju så man lär sig som bäst. Det är nog en erfarenhet de alltid kommer ha med sig tänker jag.  

Det var smidigt att arbeta både inifrån och utifrån med syllen så metoden att såga loss panelen gjordes på alla sidor utan på vår nya södersida, så huset ser hur roligt ut som helst nu, ha, ha, ha. Så himla fult! Jag bara garvar när jag kollar på vår fasad, ha, ha, ha. Så det har vi med framför oss… panelbyte! Det hade vi ju som sagt inte riktigt tänkt oss i den här processen. Men en del av mig tycker att det känns skönt! Vi har stört oss på den fula panelen sååå himla länge nu. Vi har en fin sidan och tre fula sidor som med varit dåliga. Huset var tidigare gult och har en röd plastfärg målat på sig och vi vill ha ett falurött hus. Vår södersida är faluröd så det är som en liten fondvägg, ha, ha, ha. Skönt att få ge kärlek till huset och se till att alla väggar blir faluröda. Det kommer huset må bra av, det är jag helt övertygad om! 

Med tanke på att det tog så pass lång tid för dem med att byta syllen så kändes det himla bra att vi släppte det jobbet… annars hade vi hållit på jättelång tid med det skitgörat.  

När de var klara vid lunch så frågade vi dem om de hade tid att stanna lite till och det hade de så de fortsatte att hjälpa oss med att plocka ner väggar så nu är typ alla väggar borta och det börjar kännas riktigt luftigt och fint. Även om huset känns rätt stressat och det ser ut som fan, så är den öppna planlösningen suuuperfin!!! Det kommer kännas så härligt när man kommer komma in i vårt nya hem sedan och mötas av luftigheten och att man ser rakt igenom till baksidan på huset. Det kommer bli såååå fint! Tror det kommer bli en riktig wow-känsla! Så himla rätt känns det nu!  

Det går fortfarande väldigt bra att bo i vår “nya lya” gäststugan. Katterna trivs med väldigt bra där, nästan på bättre här ute än inne i huset. De har blivit gosigare med barnen och söker mycket kontakt för mys. Vi älskar att hänga på uteplatsen till stugan. Det har ju varit ett dött ställe som man aldrig har hängt vid tidigare. Jag har vid några få tillfällen tagit min solsäng och ställt där då det brukar kunna vara lä där blåsiga dagar men har inte använt det mer än så.  

Det har varit så skräpigt, de förra ägarna byggde uteplatsen där och det var inte heller bra gjort och det har förfallit. Jag rev ner den avgränsade delen som stack upp och som var fallfärdig… det kändes som den var ful och i vägen. Den hindrade energin och flödet på uteplatsen med att ha skitfula grejer som stack upp. När jag rev bort den så kändes det så himla fint! Även om golvet var asfult, det har till och med varit en fläder som vuxit upp genom golvet som Vincent och hans kompisar gick loss på så den nästan dog, bra jobbat av dem! Anders sa att det går fort att lägga ett nytt golv där, jag sa att jag kunde önska mig det till Morsdags present, bästa presenten ju!  

Sagt och gjort så började mitt rivningsarbete på uteplatsen till gäststugan, det är delen jag är bra på, riva och bära, ha, ha, ha.  

När Anders skulle göra grunden på vår nya uteplats så hade han typ ont i magen av att de förra ägarnas underarbete med plintarna var sååå himla dåligt gjort. Men de stod där och var nedgrävda och det skulle bli ett jättejobb att få upp dem och styra om dem så de stod fick stå bra där de stod… och lägga tid och energi på den här uteplatsen fanns inte så det var bara att bita i det sura äpplet och köra på med de plintarna som redan var på plats. De syns ju inte under nya golvet heller. Anders skäms inför att kommande ägare ska se det dåliga underjobbet, jag skojade och sa att han kan skriva en lapp de kan hitta när de river det någon gång i framtiden och då förklara att vi inte är skyldiga till det dåliga jobbet, ha, ha, ha.

Så nu har vi ett superfint trägolv på vår uteplats och jag ser framför mig hur mycket vi kommer hänga där och mysa i sommar. Jag är så tacksam att vi fick till det, trots att vi har så mycket annat att greja med. Jag tror att den platsen kommer vi använda oss av även sedan när vårt boningshus är klart. Det är nog trädgårdens varmaste plats, det är oftast där det blåser minst samt så är den en fantastisk plats att träna på. Det är som man har ett eget dansgolv att vara på samt så härligt ställe att rulla ut yogamattan och bara njuta. Det är en skön känsla att komma så nära baksidan på vår tomt som är lummig och fin. Det är ett helt annat lugn där än uppe vid huset. Tack vare att vi bor i stugan nu så fick vi i ordning vår uteplats… det hade tagit mååånga år till i livet innan vi skulle prioritera den ytan. Så det känns fint att vi fick tillfälle att göra fint där med och ge lite kärlek till den platsen med.  

Anders har en plan med att bygga sittbänkar runt om det här golvet, han har även fått upp lite planer på att vi ska lägga grus och göra snyggt runtom samt att vi ska byta panelen på vår skruttiga bod… ja, kanske att det blir ett till litet projekt vid sidan om vårt jätteprojekt. Vi får se, jag uppdaterar er när det nu händer. Det är så himla roligt när Anders kreativa hjärna går loss, han har sååå många bra och spännande idéer min man. Han är en riktig idéspruta min lilla Ernst. 

En annan läskig del med rivningen var när Anders hyrde en jättestor såg och började såga ner vår jättefina tegelvägg. Det var en läskig sågning och och jag hade sådan stress när han skulle såga där, ha, ha, ha. Tänk om han skulle råka såga i murstocken som vi tänkt ha kvar, tänk om han sågar snett, tänk om han skadar sig med sågen?! Ja, det var många orostankar som snurrade i mitt huvud när han gick igång med sågen vi hyrt. Men Anders var tack och lov rätt lugn och allt gick bra. Vi funderade rätt många omgångar på om vi skulle ha kvar den fina tegelväggen. Men då vi ska göra vårt minililla badrum större så måste vi plocka av ingången som ska gå in till vardagsrummet och då behövde vi krympa den väggen där tegelväggen stod. Vi vill även kunna sitta i soffan och kika på en eld och om tegelväggen varit kvar så hade den skymt sikten till elden och det hade inte varit lika mysigt. Därav landade beslutet att tegelväggen behövde kapas.

Plasten vi satte upp i trappan har gjort att vi faktiskt inte har problem med byggdamm där uppe längre! Hurra!! Om någon annan gör en sådan här renovering?! Tips från coachen- börja med att sätta upp plasten i samband med att ni drar igång med renoveringen, vänta inte!! Ha, ha, ha.

Här kommer ett litet bildspel på hur arbetsprocessen sett ut med huset och vår nya uteplats. Bjuder även på lite bilder från när Vincent fyllde år och vi överraskade honom med att åka till Liseberg.

Just nu har vi börjat hänga mycket vid vår lilla skogsjö. För någon dag sedan var det 19 grader i luften och 20 grader i vattnet. Härlig känsla när man går upp på land och känner att man vill tillbaka ner i vattnet och värma sig, ha, ha, ha. Det är ljuvligt att bada nu! Skoj aktivitet för barnen med alla grodyngel de kan försiktigt greja med. Hur mysigt som helst! Så skönt när man är trött och skitig att få åka ner och ta sig ett uppfriskande och grundande dopp i sjön. Löv it!

Idag bjuder jag på den här gamla dängan! Kram på er! / Johanna