Hållbar konsumtion / Kemikalieresa / Mat som medicin / Min historia / Recept- Fisk, skaldjur, ägg- Lunch/Middag / Självkärlek

”Egengjord” Sill

Anders betyg var ”Detta är en av de godaste sillar jag ätit” och Vincent satt bredvid och la min sillröra på en Friggs majskaka och tuggade och njöt högt. Tänk, jag som tidigare inte ens gillade sill, har nu börjat att uppskatta denna fisk… om man likt mycket annat i min värld ”pimpar” den med en massa annat gott. Man behöver helt enkelt hitta sitt sätt att käka sill på. Jag har bjudit på sillen till andra i min omgivning som inte gillar sill, men som har gillat min (om de nu varit ärliga, kanske att de bara varit artiga?! Ha, ha, ha… men tror inte det?!).

Jag är uppvuxen med färdig sill i burk och jag har aldrig varit så imponerad på de sillarna. Anders mamma hade en gubbe som hela sitt liv arbetat som fiskare och jag har själv aldrig ätit så god fisk som den han fiskat och tillagat. Likaså gällde hans sill. Han hade gjort egen inlagd sill och lagt sillen i diverse olika röror. När någon gör något från grunden och med kärlek så måste jag bara smaka… även om det rörde sig om sill, ha, ha, ha. Hör och häpna så var hans sill supergod! Kanske framför allt röran, men sillen slank ner den med och det var den godaste sill jag har ätit!

Jag funderade på om jag själv skulle kunna åstadkomma en liknande sill då sill är något som rekommenderas att vi äter mer av. Rådet är ju att man ska äta fisk 2–3 gånger i veckan. När jag jobbar så är detta råd hyfsat lätt att följa då skolan serverar fisk en gång i veckan och då räcker det att man lagar fisk en gång hemma så är man uppe i rekommenderad mängd. När jag lagar fisk hemma så försöker jag göra så pass mycket så att det räcker till lunch dagen efter… och på det sättet så brukar det ju kunna bli två mål på en vecka även om jag bara lagar fisk vid ett tillfälle, ha, ha, ha. På WWF:s fiskguide så kan man läsa följande:

Livsmedelsverket tipsar om att man gärna ska variera sig med att äta magra och feta fiskar, samt att man gärna ska välja miljömärkt fisk.

I fisk finns det mycket D-vitamin, jod och selen. Fisk och skaldjur minskar risken för olika folkhälsosjukdomar. Feta fiskar som sill, lax och makrill innehåller rikligt med det superviktiga fettet Omega 3 som förebygger hjärt-kärlsjukdomar samt är viktiga för hjärnans utveckling och funktion, så det är ju verkligen en bonus att käka den här typen av fisk.

Jag skrev ju tidigare ett inlägg om ”Laxodling”… och problematiken kring att äta lax. Att äta sill däremot har inte alls samma bekymmer. Det enda jag kan komma på är att det handlar en del om var sillen är fiskad så det inte är i ett vatten med massvis av miljögifter som PCB, PFAS och Kvicksilver … så får man själv i sig en cocktail av dem när man käkar fisken… och det är ju inte så nice. Miljögifter lagras ju i fett, samma sak för oss människor som för fisken.

Här kommer en varningens finger till alla gravida mammor! Om det är någon gång man ska se efter vilka kemikalier man stoppar i sin kropp så är det innan man blir gravid, under graviditeten samt under tiden man ammar. Kemikalierna lagras ju i vår fettväv, i moderkakan samt i fettet i bröstmjölken vilket kan påverka barnets utveckling. Det är en viktig aspekt till att det är klokt att kemikaliebanta på lite olika sätt, det är en hjärtefråga från mig och jag hoppas bloggen kan lära och inspirera folk där ute i landet.

Man ska vara särskilt försiktig om fisken man äter är fångad i Östersjön, Norra Botaniska viken, Vänern eller Vättern (Kommer ha ett eget inlägg om Vättern och dess vatten framöver i bloggen. För några år sedan så hade jag ett ämnesövergripande arbete med SO om Vättern… så det finns en hel del att berätta där… men det är ett eget inlägg… eller två, ha, ha, ha). När det kommer till sill så är den mesta av sillen som säljs inte från Östersjön så man kan oftast vara lugn. Oftast kommer sillen från västerhavet och då är det inga konstigheter.

Ibland när jag semestrar på Öland och man går förbi fiskebodar som säljer fisk från Östersjön så undrar jag hur de och andra tänker?! Om man turistar där så är det väl inte heeela världen om en sådan fisk slinker ner… men tänk att bo på den kusten… med massvis fin fisk… som typ inte går att äta för den är så förstörd?! Hemska tanke!

En annan grej som är kopplat till miljön är ju att vi inte ska äta för mycket fisk utan att vi är rädda om den tillgång som finns så vi inte fiskar ur haven mer än vad vi redan gör. Så även om fisk är jättebra för hälsan så är det klokt för miljön att man håller sig till att äta fisk max 3 gånger i veckan.

Det är bra om fisken är MSC, ASC och KRAV- märkt.

I detta sillrecept så har jag även räkor i och det här kan man läsa om räkor i WWF:s fiskguide:

Så även här är det viktigt att man kikar på påsen och kollar var räkorna kommer ifrån. Om man nu vill äta mer sill, men man kanske inte mäktar med att själv ”lägga in” fisken, men man kanske som jag inte är helt imponerad av alla färdiga sillar man köper i små glasburkar så är detta mitt bästa tips! Köp Abbas 5:minuters sill! Färdig att smaksätta precis hur man vill.

Här kan man se var på skalan miljöpåverkan från Abbas 5-minuterssill ligger på. Klok fisk helt enkelt!

OBS!!! En midsommarafton när vi var ute med husvagnen så skulle jag fixa sillen… och hade köpt fel förpackning! Jag hade tagit ”saltsillen” som ser nästan likadan ut, ha, ha, ha… sååå snopet! Det var ingen hit! Det fick bli revansch på den när vi kom hem med husvagnen! Så var noggrann så du tar rätt förpackning i affären! Ha, ha, ha. Jag brukar köpa den här i bitar, men den finns även som hela filéer så det kan ju vara bra för dig att känna till!

Här kommer mitt recept på min ”Egengjorda” sill!

Recept ”Egengjord” Sill

4 portioner

 • 1 förpackning 5-minuters sill i bitar från Abba
 • 500 gram oskalade räkor
 • 1 rödlök
 • 150 gram Philadelphiaost (½ stor förpackning)
 • 1,5 dl turkisk yoghurt (man kan byta ut den mot gräddfil eller cremé fraiche, det funkar det med)
 • ½ msk Gräslök
 • Grovmalen svartpeppar samt smaka av med salt
 • Ev. pressa lite citron i, ibland kryddar jag med lite basilika eller dill
 1. Skala räkorna
 2. Finhacka rödlöken
 3. Blanda Philadelphiaost, turkisk yoghurt, rödlök, gräslök och grovmalen svartpeppar (+ ev. om du vill pressa ner lite citron eller andra örtkryddor i din sill).
 4. Häll av sillen i en sil.
 5. Blanda i räkorna och sillen och kör i lite mer grovmalen svartpeppar och smaka av om det behövs mer salt.


Sååå smidigt och sååå gott!!

Kanske är det fler där ute som blir sugna på att göra ”egengjord” sill. Jag lovar! Om du är van vid klassisk köpeburksill?! Så kommer du nästan inte kunna gå tillbaka till det när du fått upp ögonen för att man kan smaksätta sin sill själv på detta enkla, roliga och goda sätt!

Mer sill till folket! Hoppas det kommer smaka!

Kram till er från mig! / Johanna