Min historia / Renovering / Självkärlek

Hurra!!! Vi har ett golv!!! 

Ännu en milstolpe har vi passerat i vårt projekt “Blåsa ut hela nedervåningen”. Mina damer och herrar! Vi har numera ett golv att stå på!!! Vilken lycka och sååå himla skönt! Vi är så himla tacksamma att vi kommit så här pass långt! Det känns som om resten av renoveringen kommer bli mindre skitgöra och mer roligt nu när vi har ett golv att stå på, ha, ha, ha. Känns som alla projekt på nedervåningen kommer bli så mycket smidigare än det vi har bakom oss?! Det här är den största och roligaste milstolpen vi än så länge nått i vår renovering. Tänk, nu kommer vi slippa greja med saker under golvet mer utan kan fokusera på det som är mellan golv och tak, sååå skojigt!!!

Jag ska försöka guida igenom er vad som har hänt sedan sist. Hoppas ni vill haka på! Här kommer “lite” bilder på vad vi har grejat med och så ska jag göra mitt bästa för att försöka förklara vad vi har gjort. Anders hade säkert använt heeelt andra termer om han hade beskrivit, ha, ha, ha. Men ja, ni får ha överseende med att det är jag som förklarar och inte någon mer kunnig, ha, ha, ha.

I förra inlägget om vår renovering så berättade jag nu när vi la in sand och grus i grunden. Efter det så mötte jag en VVS-gubbe som var här när jag kom hem från jobbet en dag. Och då hade han varit inne i huset och förebetett lite inför att lägga vårat avlopp. Han hade grävt en gång i gruset samt målat upp med en snygg rosa färg var rören skulle gå. Sedan några dagar senare så kom han tillbaka och la rören.

En grej som Anders kom på var att vi har ju aldrig mätt vår radonhalt i huset. Vi bor ju på ett berg, men har nada aning om det är radon i berget? Tänk om vi skulle bo i värsta radonkåken utan att veta om det?! Usch, hemska tanke! Jag tror dock inte det… men vi ska ta tag i att kolla det framöver! För att vara på den säkra sidan så köpte vi till en “radon-slang” som Anders grävde ner i gruset. Så OM vår framtida radon-mätning skulle visa att vi har höga halter av radon så kan man sätta in en fläkt som går igenom den långa nedgrävda slangen som numera finns i vår grund. Han är heeelt otrolig min Anders (min Ernst), jag hade ALDRIG kommit på en sådan grej!

En annan grej som han har grejat med är att gjuta igen håligheter i grunden samt fästa upp trappan så den inte hänger i luften på samma sätt som tidigare (Han hade fixat med en stöttepelare så vi har ju kunnat använda trappan, men det var en provisorisk lösning). Vi hade ju ett fönster under altanen som vi kunde vädra ur… det var även där Anders kröp in genom när han ålade runt i grunden för att fixa den så gott han kunde när vi upptäckte att grunden var fuktig, rutten och riktigt dålig. Det är nog en av de värsta grejerna han fixat med i vårt hus. Han ålade runt där med en pulka och la grejer i pulkan (det var superskräpigt i vår grund). Mitt jobb var då att ta emot pulkan och tömma den och sedan lämna tillbaka en tom pulka till Anders som han kunde krypa in igen för att fylla på nytt. Samt så bytte han några delar som var jättedåliga och plastade grunden (fortfarande i liggande position) och satte in vårt avfuktningssystem så att vi skulle få bort en del av fukten som vi hade i grunden. Efter det slitgörat, fatta hur gött det känns nu att ha rivit bort den skruttiga grunden och fått en ny start för vårt älskade hem. Det kommer bli så himla bra det här!

Anders borrade hål ut på ena kortsidan på huset så vi har tänkt att framöver göra en uteplats (med bar, ha, ha, ha) och då är det ju bra att vi har dragit ut el på den sidan av huset. Han tänkte även till med att han ville ha lite belysning som lyser ner på den framtida grusgången vi ska ha här sedan. Han tänker på så mycket, min Anders!

Det var så himla gött när vi började med första lagret av isolering. Sådan skön känsla att slippa gå på grus och att steget mellan trappan och isoleringen blev mindre. Men jäklar vad jobbigt de små isolerings-“kornen” har varit. De blir elektriska och sätter sig överallt. Om jag i tidigare inlägg skrev om att vi hade mycket byggdamm… så byttes det ut till frigolitkorn som vi numera hittar lite här och där i vårt hem.

Det var ett lite pyssel att få ihop frigoliten så att det passade i vårt hem, men Anders var grym på det med! I håligheterna vid röret så la vi grus.

Mitt jobb är att plocka, städa och vara hjälpreda.

I de här gångarna med rör så la vi även lite elledningar. Vi har en elektriker som ska dra elen efter semestern.

Vi måttade ut med rullen med sladd var vår nya kamin ska stå. Jag gick dit där soffan i vardagsrummet ska vara och konstaterade att man kan se elden därifrån med. Vi har beställt vår kamin men det är lååång leveranstid på den, tror att den kommer i november? Skönt ändå att inte hela vintern har passerat när den kommer! Vi valde en grå kamin med fönster in även från sidorna så man kan se elden från olika håll.

Nästa steg i processen var att plasta in golvet med någon specialplast som har lång hållbarhet. Sedan när den var på så var det läge att lägga på våning nummer två av isolering.

Jag bar in isolering och Anders sågade. Jag kunde sedan hjälpa till att få isoleringen på plats. Anders är verkligen arbetslagsledare och en grym sådan. Så det är bara att göra som han säger, ha, ha, ha. Det blir bäst så! Ha, ha, ha.

Mitt jobb har varit att kånka ut saker och att elda. Det var rätt många veckor vi inte kunde elda då det var så varmt och torrt ute. Men så vände vädret och regnet öste ner och då blev det perfekt eldaväder igen. Men fy tusan så tungt det var att släpa så stora och massiva stockar på egen hand. Men skam den som ger sig, jag löste det. Värsta styrketräningspasset! Ha, ha, ha, ni skulle hört mig hur jag frustade och lät där nere vid eldplatsen.

Vi har en trappa ner i en väldigt liten källare och det skulle med rivas runt omkring det. Det var lite huvudbry för Anders då han skulle bygga upp ett nytt tak och det var ju viktigt att det skulle orka vikten av betong och inte kunna rasa. Han ringde en vän som är snickare och bollade hans tankar med honom och det verkar som Anders hade tänkt rätt och att hans plan skulle kunna funka. Så han snickrade dit någon platta på reglar som han knåpat ihop. Så tacksam över att ha sådana fina vänner som kan hjälpa till när det krisar, tänk vad ett sådant samtal kan betyda så mycket för någon/några andra.

Nästa steg så kom VVS:arna igen och kopplade på alla slangar, rätt så coolt att se hur de grävde ner dem i isoleringen.

Jag har slitit på i ur och skur och jäklar vad skitig man kan bli. Ha, ha, ha. Anders var tvungen att filma mig när jag stod där smutsig, blöt och sliten. Men ni får nöja er med ett litet kort, ha, ha, ha.

När vi var hemma hos vår elektriker som är Miras bästa kompis pappa så visade han att de hade en sådan bra grej! Och kanske att det skulle kunna vara något för oss, vi som typ bygger nytt. Han visade oss hans centraldammsugare som de var så himla nöjda med. Det som var speciellt med den var att den låååånga slangen som man dammsuger med sugs in i väggen så man slipper förvara den någonstans. Jag hade ALDRIG sett en sådan lösning, så himla smart!

Jag började fundera på hur mycket en sådan kostar och landande kanske i att det inte var något för oss men att vi skulle kolla upp det. Det gick någon dag och sedan sa Anders “Jag har funderat på om vi faktiskt kanske skulle satsa på en centraldammsugare ändå”. Jag var inte sen på bollen utan frågade hur han hade tänk. Han hade kollat upp den och man skulle kunna lägga den i golvet i vår isolering. Problemet var att 1,5 dagar senare skulle de komma och lägga golvvärme och då hade det varit bra att lägga ner centraldammsugaren innan VVS:arna kommer. Vi kollade lite priser på var hela kalaset skulle kosta men har väl inte riktigt än landat i en summa, ha, ha, ha. Dagen efter så sa Anders “Jag behöver nog åka till Varberg idag och hämta rören till dammsugaren”. Jag frågade om jag kunde köra och hämta dem… då vi hade mycket jobb var att greja med innan VVS:arna skulle komma. Men Anders ville på plats se dammsugarstället och visa vår ritning på huset och bolla med gubben där vilket ställe som skulle vara bästa stället att ha centraldammsugaren. Sagt och gjort så åkte Anders dit, fixade med det och sedan blev det nattjobb för oss när han kom hem igen.

Kl. 00.15 så gav jag upp och gick och la mig. Jag sa att han kan låta det vara skitigt så kan jag gå upp på morgonen och städa i kaoset. Anders blev klar 04.20… stackarn!!! Och jag gick upp kl. 05.00 och gick ut och började städa. Kl. 06.50 var jag klar. Hantverkarna skulle komma runt kl. 7 trodde vi så vi hann på det berömda håret klart till de kom. Detta var nog enda gången under hela den här renoveringsprocessen som vi inte låg i fas… och det var för att vi rätt spontant valde att sätta in en centraldammsugare, ha, ha, ha. Det hade vi inte räknat med!

Här hade de lagt vår golvvärme! Tänk så lyxigt det kommer bli för oss att ha golvvärme i hela undervåningen! Vi som haft dragiga golv där den kalla luften blåst upp genom springorna från grunden.

Vi fick lite panik när vi såg att de dragit en slang upp på murstocken där vi ska ha vår tv. Ha, ha, ha, inte snyggt att ha en plastslang där bredvid tv:n! Anders ringde och bollade det med dem dagen efter och då kunde Anders flytta det till sidan av murstocken där vi ska bygga en liten vägg. Då kan vi bygga in slangen i väggen istället och det kommer bli jättebra!

När värmeslingorna var på plats så skulle Anders sätta en frigolitlist runt huset. Sedan kom han på att vi ska ju öppna upp gången mot farstun och att det är ju lika bra att göra det nu. Samt ta bort den sista väggdelen som hängt ner. Det var en sådan surdeg att ta tag i den, ha, ha, ha. Gött nu när den är borta! Det ska upp en ny liten vägg där sedan! Vi ska ha kyl och frys på andra sidan av den väggen.

Nästa steg blev att lägga ut armeringsnät. Vincent och jag bar fram dem till huset. Anders började lägga ut dem själv men sedan så hjälptes vi åt. Här var det viktigt att vara väldigt försiktiga. De var vassa och båda jag och Vincent skar upp våra ben lite när vi bar så vi fick plåstra om oss lite. Det var även viktigt att vi inte skulle punktera slangen som vi ska ha golvvärmen i. Tack och lov så skulle de dagen efter komma och provtrycka slangen. Anders var emot slangen på ett ställe och gjorde en markering där så att VVS:arna kunde kolla det stället lite extra noggrant.

De skulle även komma och gjuta fast vår golvbrunn till badrummet. De hade satt brunnen lite fel när de var där vid första vändan. Anders hade ju en ritning på var duschen skulle sitta och de hade ju satt brunnen under duschen… Men vi ska ha en avlång brunn som sitter längs med väggen. Så han behövde ändra lite på brunnen och gjuta fast och förbereda inför brunnen som vi ska ha.

Dagen inne gjutning så hade vi flera snickare här som dubbelkollade att allt såg bra ut inför den stora gjutardagen. Snickaren tipsade om att sätta upp något mot träet på väggen så att betongen inte går in direkt mot väggen. Så Anders satte upp en grå “list” längs med väggen. Samma material som vi använde på toppen av syllen när vi bytte den.

Då golvet i badrummet gärna skulle vara något lägre än övriga rummen så byggde Anders och en kompis upp en mall vid badrummet.

Vi var sååå pirriga dagen när de skulle gjuta golvet. Känslan var lite samma som när man ska utomlands. Vi var otroligt pirriga och rastlösa. Anders hade svårt att sova och låg och stirrade i taket långt in på natten och jag sov oroligt. Har hört talas om att det finns något som heter “gjutarfrossa” och jag tror att det var det syndromet som hade drabbats oss?! Ha, ha, ha.

Gjutningen gick jättebra och här nedan ser ni lite hur processen gick till!

När golvet var polerat så ska golvet vattnas och det är i detta stadie vi befinner oss just nu. Golvet ska vattnas 2-3 gånger per dag under ca 1 vecka. Detta är ett viktigt moment för att vi ska slippa sprickor. Det kan ju bli så att golvet ändå kommer spricka… men vi gör så gott vi kan för att försöka undvika det. Planen är ju att vi ska ha betonggolv på nedervåningen. Om vi inte skulle haft det så hade detta inte varit så viktigt. Men detta blir ju typ som vårt parkettgolv.

Dagen efter gjutning så började projektet att få bort “mallen” till badrummet. Samt så plastade vi in golvet så att vattnet inte ska ånga bort så fort.

Något som jag inte var beredd på var huuur varmt det blir när betong “brinner”. Det känns som vi är i Thailand när vi tar ett steg in i våran kåk, ha, ha, ha. Det är hög luftfuktighet samt supervarmt. Man vill typ bara öppna upp och vädra, men det ska man INTE göra. Det är jättebra (enligt Anders) att stänga inne värmen och att fukta betongen. På morgonen efter gjutningen så skulle Vincent in i huset för att spela lite och då ringde han till mig och var superstressad över hur fuktigt och varmt det var i huset. Han sa att det känns precis som när vi var inne på den tropiska delen inne på Universeum (i Göteborg), ha, ha, ha. Första gången någonsin som vi har Thailand-känsla i vårt hem så vi får njuta så länge det varar, ha, ha, ha.

Jag fick lite panik då jag inte hade koll på att betong “brinner” under tiden den sätter sig och att det var därför vi hade så sjukt varmt inomhus. En fördel att vi haft så mycket drag i vår kåk är ju att det varit skön inomhusluft. Visst, kallt på vintern men under somrarna så är det alltid svalt och skönt. En oro som finns nu när vi isolerar huset är “tänk om vi isolerar för mycket?!” och att vi behöver kämpa med att få in ventilation för att inte få det för varmt och kvalmigt inomhus? Vi håller tummarna att vi får det “lagom” varmt och isolerat, ha, ha, ha.

Nu fick det bli bubbel igen när vi passerade detta stora delmoment. Det var så mysigt att dricka bubbel i huset och strosa runt i tropisk värme och drömma oss bort till hur fint det kommer bli här hemma i framtiden.

Vi är även väldigt tacksamma över alla hantverkare som vi tagit hjälp av. Vi har anlitat Bottnaryds bygg och om man bor här ute i våra krokar så kan jag varmt rekommendera dem! De har varit så hjälpsamma, flexibla och snabba på att dyka upp och hjälpa oss när vi behövt hjälp. Det var så otroligt viktigt att gjutningen skulle bli av innan alla gick på semester och med bara två dagars marginal så fick vi det i hamn. Det höll på att skita sig vid ett tillfälle när de från VVS beklagade sig att de drabbats av sjukdomsbortfall och att de nog inte skulle hinna med vårt hus innan semestern… och då hade vi redan bestämt med betongfirman och våra hantverkare dagen då gjutningen skulle ske… samt att Anders tagit två månaders ledigt hängde på att vi faktiskt skulle ha ett golv att kunna arbeta vidare utifrån. Så det var som luften gick ur oss där någon dag innan VVS-gubbarna löste det. Vi var sååå tacksamma och lättade över att de hjälpte oss med det… Tror att en stackars kille fick gå en vecka senare på semester och vi var nog en av anledningarna till att det blev så. All kärlek till våra jobbargubbar som hjälpt oss i vår renovering! TACK, TACK, TACK!

Golvet är ju inte klart kan jag ju passa på att säga… Nu ska det vattnas sedan ska det finspacklas på några ställen och sedan ska vi polera det och lägga på något för att göra golvet mer tåligt. Men den processen kommer jag till i nästa inlägg som handlar om vår renovering. Hoppas ni vill följa vår renoveringsprocess!

Andra saker som hänt sedan sist när jag skrev om renoveringen är ju att vi har gått på ledigt! Jag jobbar ju som lärare så jag är alltid långledig på somrarna men Anders har tagit två månaders ledigt så att han skulle få mycket tid att greja med vår renovering. Hur lyxigt som helst! Och ett måste tror jag för att han ska orka det här. Förutom nattarbetet med centraldammsugaren så har hans energinivå ändå varit bra. Han och jag tycker att det här är väldigt roligt fortfarande och det är skönt att vi båda kan släppa jobbet just nu.

Min pappa fyller 70 år nästa vecka och min mamma bjöd oss alla på en resa till Liseberg för att göra något kul ihop såhär lite innan hans 70-årsdag. De hade även hyrt två minibussar som vi åkte dit med och vi hade en sjukt skojig dag i parken. Mira var heeelt otrolig! Hon älskade att åka! Det gjorde Vincent med, men han är ju 11 år och det känns som det nästan är givet att han tycker sådant är skoj. Mira blev vi lite förvånade över att hon var så modig. Hon åkte Helix och Valkyria och ville sitta längst ut eller längst fram för att maxa hennes upplevelse, ha, ha, ha. Ett superskojigt kort är bilden på när Mira åkte Balder med sin morfar. Vilket fint minne! På bilden sitter jag med min syster och Anders sitter bakom. Skoj med en bild när nästan alla är med. Vincent träffade upp några kompisar på Liseberg så han gick med dem under en stor del av dagen och han var helnöjd med det… Han hade dock velat vara med på Balder-kortet och sitta bredvid Anders på den tomma platsen… men man kan ju inte få allt. Han hade en superskojig dag han med.

Nu börjar det komma massa fina blåbär. Jag är tacksam att vi bor som vi gör, det underlättar renoveringen något enormt att vi har en sådan fin miljö runtomkring där vi bor.

Vi åker typ dagligen ner till vår lilla skogsjö och badar, det är ljuvligt där! Sedan tar jag mina löprundor, även dem är otroligt viktiga under renoveringen, ha, ha, ha. Jag hade nog blivit knäpp om jag inte fått ta mig ut, fly fältet en liten stund och springa av mig lite av varje.

En film på grodorna i vår lilla sjö som jag la på Instagram kommer här:

En av mina löprundor:

Vi har ju fått nya och supergulliga grannar! Gjorde en liten film om det mötet på Instagram:

En till liten film från en annan löprunda:

Andningsövningar är med ett av mina lifehack för att connecta inåt och skapa ett inre lugn. Skrev om just denna andningsövning här.

Att få utöva yoga är med hur härligt, rogivande och balanserande som helst!

En annan superskojig händelse är att min lilla blogg passerade 10.000 besökare för några veckor sedan!! Sååå glad och tacksam över alla som hittat in hit och vill läsa och ta del av min berättelse om allt mellan himmel och jord! All kärlek till er!! 🙏🏻💓


Ja, det var en “liten” inblick i livet just här och nu.

Hoppas ni har en härlig sommar!

Dagens musikbidrag blir en goding med Queen! Lyssna, se och njut! (Dålig humor på den, Rock=Sten och passar ju sjukt bra i dubbel bemärkelse nu till vårt “stengolv”, ha, ha, ha… en riktig “pappahumor”, ha, ha, ha). Men det känns lite rock´n`roll med vår bamserenovering, ha, ha, ha.

Bamsekramar till er från mig! / Johanna

I❤️DAD, for the best DAD in the world…ever! Känns väldigt passande dagen till ära kopplat till mina barns pappa och min egna fina pappa. All kärlek till er!