Min historia / Renovering / Självkärlek / Träning

Min Ernst

Anders är helt makalös när det kommer till att se utanför boxen och skapa saker. Han har förmågan att titta på en gammal pryl och sedan få upp bilder för sitt inre vad man skulle kunna göra med prylen för att få den användbar på nytt. Inte nog med det så lever det en hantverkare inom honom som gör att han får utlopp för hans kreativa förmåga och skapar det i verkligheten. Jag står mest bredvid och gapar när han drar i gång med hans kreativitet då den typen av förmågor har jag verkligen inte. Jag är bra på andra saker, men inte det.

Jag gillar dessutom hans smak så när han kommer till mig och ska bolla sina idéer med mig så är det nog till 80% av gångerna som jag hejar på och tycker att det är en fantastiskt bra och rolig idé! Mycket av det han gillar, gillar även jag!

Jag minns när vi bodde i lägenheten i Kållered så kom han en dag hem från jobbet hemsläpande med en gammal byggarbetslampa som han hittat. Lampan var rostig och såg i mina ögon mest ut som något som skulle till tippen, ha, ha, ha. Men Anders var i eld och lågor… tydligen såg han en bild på hur man kunde få denna lampa att bli hur snygg som helst. Så han skapade projektet ”renovera byggarbetslampa” och började slipa den på vår balkong sedan gick han loss och började lackera den och den blev hur kul som helst! Kanske inte i stil med vad vi har idag och han har ibland pratat om att lackera om den. Just nu står den ute i vårt garage men vem vet, kanske får den nytt liv framöver här hemma? Det är fortfarande en väldigt fin lampa!

Vi älskar att gå på loppisar och Anders är mästare på att hitta saker som hans kreativa själ vill göra något med. Han är den bästa sakletaren jag vet! Jag älskar det! Vårt hem består av nya saker blandat med gamla saker och saker som Anders har byggt vilket gör att vi nog har ett hem som känns rätt så ”lekfullt” och lite roligt… i våra ögon i alla fall… vet ju inte hur omvärlden ser på vårt hem med dem ögonen? Ha, ha, ha… smaken är ju sååå olika så vissa kanske mest rynkar på näsan, ha, ha, ha… men vad gör det, vi båda gillar vår stil och för oss är ju det viktigast, det är ju vi som bor här! Ha, ha, ha.

Jag gillar ju det där med ”hållbar konsumtion” och att man inte bara ska köpa massa nya saker hela tiden utan att ta vara på gamla saker som redan finns. På den punkten är Anders och jag väldigt lika. Det känns så klokt att göra på det sättet.

Det ska bli sååå himla roligt nu när vi renoverar att få vår stil fullt ut i vårt hem. Skrev här om att det mest känt som vi polerat en bajskorv och försökt göra det så fint som möjligt, ha, ha, ha. Nu går vi loss och bara väljer det som vi tycker är fint kopplat till golv, ytskikt, nytt kök och nytt badrum… ja, till viss det så styr plånboken men… men även om vissa val blir lite billigare och att vi kanske hellre hade valt något dyrare så är det ändå val vi gjort och jag tror att det kommer bli bra. ALLT kommer bli bättre än det vi hade innan!

Jag tänkte att ni skulle få se lite av de projekt min fina man med hans konstnärssjäl har skapat till mig och oss.

Anders hade kommit över massa gamla lådor och skapat hyllor på väggen för dem. Sååå fint med lampan som han fixade dit med, löv it! Lampan blev verkligen som pricken över i:et bland ”hyllorna”.

Den här väggpjäsen gav han till mig när jag fyllde år. Jag hade önskat mig ett nät att ha på väggen då jag sett sådana tillbehör på Granit. Han hittade ett gammalt rostigt nät ute i vår trädgård bakom ”cirkushuset” som vi kallar en liten gammal byggnad som håller på att falla sönder… klockrent att han fick användning av det. Sedan snickrade han en ram som han hamrade och bankade på och oljade in den med något som fick den att se gammal ut. Samt pimpade den med lite gamla grejer som han hittat på loppisar. Den blev sååå himla fin! Bästa presenten! Nu när vi river väggar så känns det inte som vi kommer ha en sådan stor vägg där den får plats, så vi får se om vi kan göra om den… annars så får vi väl sälja den?!

Älskar den här lampan! Han kom hem med en gammal grammofontratt en gång och såg för sitt inre hur fin den skulle bli som en lampa! Sagt och gjort så fixade han till den och den blev hur fin som helst! Sådan kul idé! Älskar vår lampa som vi nu haft över soffbordet… hoppas den funkar som lampa efter vår renovering med, jag har verkligen trivts med den.

Vi skulle köpa en sandlåda när barnen var små, men överallt där vi letade så hittade vi ingen som var bra för oss. Anders kom på hur vi skulle kunna göra så han snickrade en sandlåda själv men sittbänk och förvaring i. Så grym han är, min man! Bilden på sandlådan är tagen nyss och den har ju nu ett gäng år på nacken så den har ju sett bättre ut. Men den är fortfarande väldigt fin.

När barnen var små så åkte Vincent på att bli sjuk med vattkoppor och då är man ju hemma lite längre. Jag tyckte det kunde vara bra om vi kunde bygga någon koja som ett litet kul och uppmuntrande projekt. Anders gick loss och skapade värsta bygget åt barnen. Som ett litet kråkslott som hamnade bredvid gungställningen som med är ett bygge från herr Hultsborn.

När Anders var liten så hade de en arbetsbänk i deras verkstad som Anders lekte mycket i när han var liten. På arbetsbänken satt det ett skruvstäd där Anders lekte bilskrot, han tog sina små leksaksbilar och mosade dem i skruvstädet, ha, ha, ha. Jag hade blivit tokig om mina barn lekt bilskrot på det sättet, ha, ha, ha. Anders pappa hade kvar den gamla arbetsbänken och frågade Anders om han ville ha det och Anders blev jätteglad. Vi fick hem bordet, Anders sågade av benen och så oljade vi in bordskivan lite grann och vipps så hade vi ett nytt soffbord! Så himla fint! Älskar det! Det känns fint när man vet att lilla Anders grejade vid bordet/arbetsbänken när han var liten och att den var en del i hans gamla liv och nu lever bordet vidare i vårt hem. Hur fint är inte det?!

När barnen var små så hade de det lite kämpigt med att få av sig sina skor och stövlar och då snickrade Anders ihop en stövelknekt som än idag används av framför allt Mira. Även det fick han till så den skulle se lite äldre ut.

En annan grej Anders hittade på loppis var det här gamla eluttaget, han blev kär i det och slog till. Vi hade en elektriker här av en annan anledning och då passade Anders på att fråga om han kunde installera vårt gamla eluttag. Elektrikern skakade mest på huvudet att vi ville ha den pjäsen på väggen och inte en vanlig klassisk kontakt. Men även den blev jättebra! Sådan himla rolig inredningsdetalj, jag hade ALDRIG ens kommit på den tanken på egen hand.

Ute i gäststugan så skulle vi få in en gästsäng och vi ville ha över och undervåningssäng så man skulle kunna sova många på liten yta. Även där hittade vi ingen säng som blev bra och då kom Anders på att han kunde bygga en egen övervåningssäng till bäddsoffan som vi hade hittat på IKEA som passade jättebra som säng där nere. Återigen när han var klar så stod jag bredvid och sa ”wow”! Han är så himla grym på detta min fina man. Han är verkligen min ”Ernst”. De är dessutom liiite lika också, ha, ha, ha.

Här är en jättefin klocka som Anders hittade på loppis som han har restaurerat och sprayat så nu är den med jättefin. Han till och med fick sy ihop klockan med ståltråd då det var en stor spricka i den, synd att vi inte har en förebild på hur skruttig klockan såg ut från första början! Han hade tankar om att han skulle sälja klockan efter att han fixat iordning den, men vi var båda så kära i klockan så den fick hänga kvar hos oss.  

Den här gamla skolplanschen kom han hem med en dag så det blev en ny tavla. Jättefin!

Här har vi en kista som han med kom hem med en gång. Där i har vi alla våra inslagspapper och snören.

Det här underredet till en gammal symaskin hittade han på en loppis i krokarna där vi bor. Den stod undangömd och Anders frågade om de ville sälja det och det stod mest där och skräpade så de blev glada över att bli av med det. 50 kr fick han betala för det. Anders såg att det skulle bli jättefint som underrede till ett skrivbord. Han hittade en sådan del på IKEA och satte på så vipps så hade vi ett litet nytt skrivbord.

Det känns som han är bra på typ allt han tar sig an, oavsett om det handlar om att bygga och snickra, laga bilar som är trasiga eller när något går sönder här i hemmet så är han där och lagar och fixar. Även inom det digitala så är han grym! Han jobbar idag som BIM-projektör och skapar 3D-ritningar på byggnader. Så han har ritat upp vårt hus och vår renovering i datorn så vi har redan nu kunnat gå runt i vårt ”nyrenoverade” hus med VR-set. Sådant klockrent verktyg för att kunna se hur det ska bli men även som hjälp i att ändra, flytta runt och få en klarhet över hur man vill ha det.

För rätt många år sedan så skapade han även en E-handel som jag berättade om här och här.

Anders ville ha en rejäl utemöbel där man man samlas många runt och som är robust och kan stå ute i ur och skur och kanske till och med bli finare genom åren. Då byggde han den är massiva pjäsen som vi älskar! Det är så ofta vi sitter vid den. När det är fint väder på morgonen på somrarna så går vi ut hit och äter frukost, då är morgonsolen ute på ena kanten och så under dagen så är det solläge på denna plats hela dagen om bara solen håller sig framme. Det är ofta på somrarna som vi samlas här vid detta bordet så det är många middagar och fikastunder som vi har tillbringat här. Vi har en jättestor parasoll som vi plockar fram på somrarna som hjälper oss att få lite skugga, den är med jättebra! Men hittade inget foto när den var uppe.

Han har även blivit väldigt duktig på att laga mat och nu det senaste så har han fått upp ögonen för att blanda goda drinkar så han är typ som en bartender, hur lyxigt är inte det?! Han brygger egen öl mellan varven, skrev om det här… där gick han dessutom och vann en tävling med hans öl, ha, ha, ha. Jag är inte bra på att sy så om jag behöver sy upp gardiner så kör jag mer på metoden ”tejpa/limma upp gardinerna” men inte Anders, han kan sätta sig och sy.

Anders är grym på att teckna så det brukar vara han som lite snabbt skissar ihop diverse teckningar. Även när det kommer till “finlir” och barnen har önskat sig något speciellt tema på tårtorna till deras kalas så är det han som sätter slutfinishen på tårtorna när det ska vara lite mer avancerade utseenden på barnens tårtor. Jag brukar baka och spritsa tårtorna, medans Anders skriver/målar/ går loss på marsipanen.

När vi köpte vår lägenhet i Mölndal i Göteborg så renoverade han den och till och med renoverade badrummet. Även i vårt nuvarande hem så kastar han sig in och renoverar, byter tak, fasad och fixar och donar. Jag känner mig trygg och lugn inför vårt nuvarande projekt “Blåsa ut hela nedervåningen” med Anders vid min sida.

Han är dessutom en superfin make och pappa till mina barn. Han är mjuk, omtänksam och fin på alla sätt! Han är heeelt otrolig min man!


Det känns som jag glömt bort massvis med saker som han skapat, fixat och grejat med då den här fina delen är som en röd tråd genom hans liv och jag är sååå tacksam över att få vara en del av det! Han har en sådan fin själ och jag slutar aldrig att imponeras av hur han är som person. Tack Anders för att du är du! Jag älskar dig!

Den här låten är så skoj! Jag hade den som låt till ett cykelpass (spinning) när jag var instruktör. Tempot i den här låten känns som man är i en tuff uppförsbacke, löv it!