Hållbar konsumtion / Handeksem/Allergi / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Husdjur / Kemikalieresa / Min historia / Privatekonomi / Recept- Kemikaliebantning / Självkärlek

Myggmedel

Mira är suuuperallergisk mot myggor, tack och lov inte varje bett men det är rätt vanligt att kroppsdelen där myggan bet henne svullnar upp. Vi har till och med behövt vabba under två tillfällen på grund av myggbett. Första gången var när hon skulle ta sitt livs första skolfoto när hon gick i förskoleklass, då hade hon fått ett myggbett vid ögat och det hade svullnat upp så hon såg ut lite som Quasimodo i Ringaren i Notre Dame… Hon vägrade ställa upp på fotografering och hon kunde inte se med det ögat då det var så svullet och det var superjobbigt för henne så vi valde att vara hemma med henne den dagen och hon missade sitt skolfoto. Det gjorde väldigt ont i mammahjärtat att behöva se på henne när hon såg ut på det sättet och hur jobbigt det var för henne… både att det var jobbigt med ögat men även att hon missade skolfotot som hon sååå hade längtat till. Den andra gången så fick hon ett myggbett på foten och den svullnade upp och blev en jääättefot! Den var öm och inte särskilt skön och det fanns inga skor som på något sätt hade funkat för henne att trycka ner foten i. Hon kunde inte stödja på foten utan hoppade runt här hemma så då blev det en dags vab för det med.

Quasimodo

Mira är lite känslig mot kemikalier (likt sin mor) men det är framför allt plåster hon kan reagera på (skrev om det här) om man nu inte räknar in hennes pollenallergier och korsallergier med några nötter och stenfrukter. På så sätt har hon jobbigare allergier än vad jag har. Har tidigare i bloggen berättat om när jag först blev allergisk mot kemikalier, sedan har jag ju fått allergiska reaktioner på jeans, bindor, och parfym. Jag har ju för att få bukt på mina handeksem, kemikaliebantat en hel del samt försökt att ändra på kosten , plockat bort mycket e-ämnen och plastbantat. Arbetat med att läka mig inifrån själsligt och har ju berättat om det med i bloggen på många olika sätt… det är ju en röd tråd genom bloggen sedan den resan började. Känns fint att nu i efterhand få berätta vad jag har gjort och vilken läkande resa jag gått igenom… kanske det kan hjälpa fler där ute? Vill poängtera att alla grejer jag sysslat med har ju inte skett samtidigt, jag har tagit ett trappsteg i taget och vid varje trappsteg så har jag petat in något ”nytt” i mitt liv. Jag tror att det är det bästa sättet för att skapa förändring och det är att inte göra för mycket på en gång och att man gör det som man känner sig lockad till att göra, det brukar vara så man får till sig den inre vägledningen.

Tillbaka till myggmedel, ha, ha, ha. 🦟

Om man ska försöka förebygga och inte drabbas av myggbett så är ju någon form av myggmedel en klok grej… om man nu inte är nörd och kikar på innehållsförteckningar som jag är, ha, ha, ha. Usch… jag var inte sugen på att marinera min dotter i sådana skräpprodukter/kemiska bekämpningsmedel som ex. DEET som tydligen togs fram någon gång under 1940-talet som jag läst är skadligt för miljön och kan irritera huden på framför allt små barn och funderade på att man borde ju kunna göra eget myggmedel?!

Jag hittade de här recepten på Organic Makers, ett på myggolja och ett på myggspray och de har fungerat hur bra som helst. Väldigt få ingredienser och för en väldigt billig peng. Här kan man läsa deras inlägg om Myggmedel och här kommer deras recept:

Karanjaoljan är i sig insektsavvisande samt så har den en liiten halt av solskydd i sig (upp till SPF 30, därav använder jag den oljan även när jag gör egengjord solkräm som jag berättade om här. Jag använde mig av den solkrämen hela förra sommaren på mig själv och den var hur bra som helst!), så det blir två flugor i en smäll av att välja den oljan. Men man kan använda sig av jojobaolja, mandelolja, aprikoskärnolja med mera om man inte vill lägga pengar på Karanjaolja.

För min del så blandade jag bara kokat och kallt vatten med ekologiskt eterisk citroneukalyptusolja (den luktar verkligen myggmedel, ha, ha, ha) och det har fungerat väldigt bra. Det är viktigt att man använder ekologiskt eterisk olja så man inte tar någon doftolja… skrev lite om det i detta inlägg ”Diffuser, Rökelse, Doftljus & Eterisk olja”. Organic Makers skrev att hjälporganisationer världen över använder sig av citroneukalyptus för att skydda sig mot mygg. Man kan ju reagera på eterisk olja med då den är väldigt stark… fick själv uppleva det när jag gjorde regndroppsmassage som jag skrev om här. Men om man jämför med de med kemiskt bekämpningsmedel så är detta alla gånger i veckan det bästa alternativet för hälsan och miljön (samt ekonomin).  

Vi har köpt lite olika flaskor från Organic Makers att förvara myggolja och myggspray i. De har hur många olika flaskor och burkar som helst för en billig peng som är klockrena till alla egengjorda produkter som man kan skapa. Jag hade även en tom flaska från Maria Åkerbergs ansiktsvatten som jag använde och fortfarande använder till min myggspray, men man kan ju ta vilken sprayflaska man vill.

Här har Organic Makers sina fina flaskor med färdig etikett som passar till myggoljan. Där finns även flaskan till skäggoljan jag gjorde till min man som kommer komma i ett senare inlägg i bloggen.

Här finns andra flaskor hos Organic Makers som man med kan använda sig av till sina myggsprayer. Flaskorna finns i många olika storlekar.

Det är framför allt Mira som använder myggmedel och det kan vara när vi ska åka ner till sjön, när vi är ute i skogen på promenad/vandring (skrev om det i packlistan i inlägget Nomad), när vi åker i väg på semester. Jag brukar alltid ha små resflaskor med myggmedel i min necessär och Mira kan ha i sin skolväska om de ska i väg på en skogsutflykt. Hon har även allergitablett med om det är så att hon råkar få ett myggbett som kliar lite extra mycket. Läkaren tipsade även om att man kunde ta en allergitablett i förebyggande syfte när man ska i väg på något speciellt då myggor inte blir lika lockade att bita någon som har allergitablett i blodet… ha, ha, ha… vet inte om det stämmer… men sedan vi började med myggmedlet och allergitablett så har hon inte haft några sådana stora bekymmer med att det svullnat upp sååå mycket… sedan är det svårt att veta vad som beror på vad?

Vårat lilla kit med myggmedel 🥰

Kanske det finns fler där ute som blir inspirerade att göra egna myggmedel… kanske fler föräldrar som inte vill marinera sina barn med starka kemikalier, ha, ha, ha. Tror faktiskt att det finns ett gäng… säkert många som inte ens reflekterat över vad myggmedel innehåller… på samma sätt som att man kanske inte reflekterar vad det finns i solkräm (hujedamig) eller i badskum (fy tusan) eller andra ”vanliga” produkter som man använder till sina barn. Det känns fint att sprida mina lärdomar och kunskaper vidare och så får vi se om det blir ringar på vattnet?! Man ska ju göra det som känns bäst för sig själv och det som känns bäst för mig behöver ju inte vara samma för dig eller andra. Vi är alla olika och det är ju rätt tur det, ha, ha, ha.

Kram på er! / Johanna