Min historia / Recept- Drinkar

Dalgona Coffee Ála Johanna 

Den här koreanska kaffedrinken blev jag smått förälskad i för tre år sedan nu och den brukar återkomma varje sommar. Det är framförallt på somrarna som jag gillar att dricka denna svalkande och uppiggande dryck. Även Anders som inte gillar kaffe, gillar faktiskt den här och det är alltid trevlig att dricka sitt “kaffe” ihop med någon.  

Jag hittade originalreceptet här på ICA, men har gjort om mängderna och nu känns det som jag hittat den perfekta mixen av smaker. I deras recept så skulle man ha kaffeskummet på toppen, men jag gillar när man har det i botten och att man blandar runt, klockrent tycker jag! Kanske någon mer där ute som vill testa och se om det är något som ni med gillar?!  

Ett tema jag har i bloggen är ju dels min livsresa, men även saker jag snubblat in på längs vägen. Jag gillar saker som är bra för hälsa, miljön och ekonomin och det är ofta jag tänker utifrån de aspekterna. En kaffedrink kanske inte riktigt hör hemma i den kategorin, ha, ha, ha. Eller andra drinkar med för den delen… men grejen är att jag ÄLSKAR drinkar av alla de slag. De sätter liksom guldkant på livet och ger mig sååå mycket njutning. Så på ett sätt så ger det med hälsa för mig. Om det är en drink med alkohol i så förhåller jag mig på liknande sätt som jag gör med andra grejer som kanske inte är så bra för min hälsa… allt handlar om hur mycket och hur ofta. Skrev lite om det här i mitt inlägg om socker. Jag har nog lite samma tänk som man har kring medelhavet och alkoholkonsumtion, nämnde det i mitt inlägg om medelhavskost. Ett glas vin till maten eller en drink på kvällen ser jag inte som ett problem. Problem blir det däremot om det är något man inte kan kontrollera, att man dricker för mycket och för ofta och att man inte riktigt kan kontrollera det… då är det verkligen INTE bra för hälsan!  

Vi blandar ofta drinkar till barnen med och de älskar med drinkar, självklart alkoholfria! Man måste ju inte ha alkohol i en drink bara för att man dricker drink, men det fattar nog alla?! Vi gör en hel del fruktdrinkar och det kan jag med tycka är rätt klokt. Istället för att dricka läsk så får ju barnen i sig en hel del vitaminer och mineralet tack vare att man fixat en drink, så helt tokigt är det ju inte! Så de drinkarna kommer garanterat poppa upp här framöver!

Då drinkar ändå är rätt mycket jag och bloggen handlar om mig och saker jag snubblar in på så tänker jag att jag borde peta in lite drinkrecept här med?! Vad tror ni om det?! Det är ju ändå rätt kul med drinkar! Om jag blir lycklig av en drink, så borde ju fler där ute med bli lite extra lyckliga och med få lite guldkant på livet?!  

Först ut i bloggen som drinkrecept blir denna kaffedrink.  

Recept Dalgona Coffee Ála Johanna 

2 glas (2 portioner) 

  • 2 ½ msk pulverkaffe – Jag brukar köra på ICAs I Love Eco men koffeinfritt pulverkaffe funkar med bra om man inte vill ha koffein (skrev ett inlägg om kaffe här).
  • 1 msk socker (man måste inte ha socker i och man kan byta ut sockret mot annan sötning om man föredrar det, alternativt minska/öka på mängden socker- känn friheten!)
  • 2 ½ msk kokande vatten 
  • 4 dl iKaffe (havremjölk) men man kan självklart ha vanlig mjölk om man vill ha det.  
  1. Häll pulverkaffe, socker och kokande vatten i en bunke 
  1. Mixa med stavmixer i ca 1,5 minut tills det blir ett lite ljusare brunt och krämigt skum 
  1. Häll kaffeskummet i två stycken glas 
  1. Häll på iKaffe över kaffeskummet och toppa med isbitar 
  1. Rör runt med sugrör och börja sörpla – Gott, gott gottigottgott! 

Att jag använder mig mycket av havremjölk är främst för att jag märkt att min kropp mår mycket bättre med mindre mjölkprotein. Skrev ett inlägg om det här. Betyder det att jag inte äter saker med mjölkprotein? – NEJ! Men jag försöker att minska det och få i mig det under färre tillfällen. I kaffe, i min chiapudding, “mjölk” på gröten med mera är sådan tillfällen jag tycker havremjölk är superbra. En stor bonus är ju med att de även har en lägre klimatpåverkan än vanlig mjölk så även ur den aspekten känns det bra att minska på mängden mejeriprodukt. Men om jag ska göra en sås till maten så är jag inte glad i havreprodukterna och då kör jag på laktosfri mejeriprodukt och det tycker jag funkar väldigt bra. Så i vår kyl finns både mejeriprodukter samt mjölkfria produkter.

Bjuder på den här gamla reklamfilmen från 1992 – Gevalia – När du får oväntat besök, ha, ha, ha – Passar oss såhär i renoveringstider.

Kram från mig till er! / Johanna