Hållbar konsumtion / Hem- och konsumentkunskap / Mat som medicin / Min historia / Recept Vegetariskt- Lunch/Middag / Självkärlek

Rotfruktspytt med kikärtor

Att det är bra att äta mer vegetariskt och mindre kött tror jag ingen har undgått?! Det är ju bra för både hälsan, miljön samt ekonomin. När man prisberäknar en måltid så är det oftast köttet som sticker ut och är det dyraste i en måltid. Nu när matkostnaderna är så pass dyra så det klokt att hitta sätt att minska sina utgifter samtidigt som man minskar sitt klimatavtryck på jorden och hjälper sin hälsa på traven. Rådet är ju att vi max ska äta 500 gram rött kött i veckan för att hålla ner vår miljöpåverkan samt minska risken för hjärt-kärlsjukdomar och vissa cancersorter som rött kött kan leda till. För att vara tydlig så innebär ju inte rött kött att man tillagar det blodigt, ha, ha, ha. Nä, det innefattar olika djursorter som nöt, gris, lamm och vilt (även om vilt enligt mig är det bästa alternativet… tänk vilket härligt liv de djuren fått ha, men det gäller ju att ha balans där med så vi inte äter för mycket av dem heller). Att köpa svenskt kött ser jag som en självklarhet av många olika anledningar. Även om det köttet många gånger är dyrare än importerat kött så har man många gånger råd med det när man äter mer vegetariskt då det är så pass billigt.

Som hälsonörd och mina ”blå” drag (ni som läst boken Omgiven av idioter fattar, ha, ha, ha… skrev ett inlägg om det här) så om jag läst att man max bör äta 500 gram rött kött i veckan så måste min blåa sida haka på sådant råd så det är mina gränser kring rött kött som jag satt upp för mig själv. Inte så att jag väger mina köttprodukter innan jag lägger upp det på tallriken men jag tänker till hur ofta vi äter rött kött här hemma samt när vi äter det så har jag nog mellan 70-100 gram sådant kött på min tallrik. Köttet blir mer som ett tillbehör på min tallrik till alla mina grönsaker (som jag älskar) och min kolhydratskälla.

En annan klok sak när det kommer till hälsan, miljön och ekonomin är att äta rotfrukter av alla de slag då vi har gott om dem här i Sverige och det är ju klokt att äta saker som inte har transporterats runt halva jordklotet utan att vi äter av saker som växer och finns i vårt land. Förutom att det är bra för miljön så hjälper det ju våra bönder och skapar arbetstillfällen. Tänk vad tragiskt det skulle bli om bönderna kursade… katastrof skulle det bli. Drömmen är ju att vi skulle kunna vara fler självhushållande i landet och klara oss, särskilt viktigt är ju det när det är oroligheter runt om i världen. Det har vi ju redan fått känna på liiite av hur det är i och med kriget i Ukraina.

Rotfrukter är en basvara som jag alltid brukar ha hemma. De är billiga att köpa in och de har en lång hållbarhet i kylen.

När jag pratar om sådant här i mitt klassrum så brukar elever typ sitta och gapa och fråga kring om jag verkligen tänker på alla delar inom hälsa, miljö och ekonomi när jag handlar…. Och ja… det gör jag faktiskt. De brukar fråga om det tar lååång tid för mig att handla, ha, ha, ha… och nä, det går rätt så fort att scanna av och se vad saker innehåller och vad de kommer ifrån samt när man gjort så här under några år så har man koll utan att knappt behöva kika. Det är ju lite av en sport för mig att hitta kloka produkter även om man ibland måste välja det som är näst bäst då det bästa alternativet är tokdyrt även för mig. Man gör val hela tiden i affären och det ska bli roligt i bloggen att få visa hur jag tänker och vilka val jag gör, kanske kan man lära någon annan något eller inspirera andra? Vem vet?!

Rotfruktspytt med kikärtor är en favorit som återkommer, sedan har jag inte alltid kikärtor utan man kan variera det med andra köttslag med. Låter konstigt men denna rätt är supergod att hacka ner falukorvsbitar i, samt om man har grillat kött kvar från dagen innan och det kanske inte är så mycket av så kan man ha det som proteinkällan till denna pytt. Matsvinn är ju en annan stor miljöbov och något som eleverna ska reflektera mer kring med det nya uppdaterade centrala innehållet i Hem- och konsumentkunskap. Jag har läst siffor att vi slänger runt 30% av maten vi köper in… så att hushålla med våra rester och skapa nya rätter är med väldigt klokt och då är en pytt en klockren sådan rätt.

Jag brukar inte utgå från något recept när jag gör detta utan jag bara slänger ihop olika rotfrukter med kikärtor samt oljar in dem och masserar dem så att olja kommer överallt och slänger på lite kryddor och flingsalt. Man kan ju variera vilka kryddor man väljer och på så sätt få lite olika smak på pytten. Till pytten så gör jag alltid någon form av kall sås och smakerna på den kan man ju variera i all oändlighet och på så sätt få olika touch på rätten med.

Jag ska se om jag ändå kan strukturera upp någon form av recept kring denna härliga rätt som även är en fröjd för ögat, sååå vacker med alla dess granna färger. Som näringsjägare älskar jag med att få i mig så många olika saker i en och samma rätt.

När jag gör detta i skolan med eleverna så är det många elever som aldrig varit i kontakt med färska rödbetor, gulbetor och/eller polkabetor så tänker att det kanske är samma med folk där ute i landet?! Så här kommer några bilder på hur de ser ut (de brukar finnas i påsar bland rotfrukterna i affären:

Rödbetor:

Gulbetor (inte helt olik morötter i smaken, den här brukar vara en favorit bland eleverna):

Polkabetor (så himla vackra, den vackraste rotfrukten jag vet):

Rotfruktspytt med kikärtor

4 portioner

 • 2 Rödbetor
 • 2 Gulbetor
 • 2 Polkabetor
 • 2 Morötter
 • 4 Potatisar
 • 2 Rödlökar (ibland har vi gul lök och det funkar lika bra det med)
 • Kikärtor (en förpackning med färdigkokta)
 • 2 msk rapsolja blandat med 1 riven/pressad vitlöksklyfta, ca 2 krm gravmalen svartpeppar, 1 tsk italiensk krydda från Urtekram (eller andra örtkryddor som basilika, oregano, persilja, pizzakrydda), ½ tsk fryst hackad basilika
 •  ½ tsk flingsalt

Tillbehör

 • Fetaost
 • Oliver
 • Färsk spenat
 • Tomater
 • Kall sås
 1. Sätt ugnen på 225 grader.
 2. Skala och hacka alla rotfrukter. Känn friheten att anpassa mängden rotfrukter utifrån hur hungriga när är och hur stora rotfrukterna är. Ibland när vi har palsternacka hemma så kan det med komma med i pytten.
 3. Skala och hacka rödlök i klyftor (här kan man med ha i mindre bitar om man föredrar det).
 4. Lägg ut alla rotfrukter och rödlök på plåten (jag brukar inte använda bakplåtspapper men det gör man som man vill). Rödbetorna kan man ha för sig i ena hörnet av plåten om man inte vill att de ska färga av sig på övriga och att man kan få äta rosa potatis. Jag kan tycka att rosa är fint så jag blandar allt.
 5. Öppna förpackningen med kikärtor och häll av spadet och skölj kikärtorna i en sil. Häll därefter ut dem på plåten över rotfrukterna och löken.
 6. Blanda rapsoljan med vitlök och kryddor i en liten skål och ringla ut över rotfrukterna, löken och kikärtorna. Massera dem med händerna så att oljan kommer överallt.
 7. Strö över flingsalt över pytten och sätt in i ugnen i ca 20-25 minuter.

Som tillbehör till maten så hade jag fetaost, oliver, tomater och en kall sås på mejeriprodukter. Inte det bästa för miljön, men tack vare att rätten är vegetarisk så håller man ändå ner klimatavtrycket till 0,5 kg koldioxid som rådet är att hamna under. Men för att göra rätten ännu mer klimatsmart så kan man skippa ost (jag älskar ost av alla slag så jag minskar hellre min köttkonsumtion) samt välja ett mjölkproteinfritt såsalternativ. Kände ändå att detta får vara ”good enough”.

Här kommer min uträkning som jag gjorde på min rätt med verktyget ”Matkalkylatorn” hos WWF. Jag brukar använda mig av detta verktyg i min undervisning, det visar på ett tydligt och pedagogiskt sätt vilken miljöpåverkan olika livsmedel har.

Kall sås

4 portioner

 • 2 dl turkisk yoghurt
 • Ca 2 krm salt
 • Ca ½ krm svartpeppar
 1. Blanda turkisk yoghurt med salt och peppar samt smaksättning av något slag.

Smaksättning av något slag ex.

 • Riva ner ca ¼-½ gurka på den grova sidan, riv/pressa ner en vitlöksklyfta (ev. lägga till en örtkrydda som mynta eller basilika)
 • Riva ner citronskal från ½ citron, pressa i citronsaft från ca ½ citron, blanda i 2 tsk honung och 1 tsk fryst basilika eller mynta passar bra här med.

Smaklig måltid!

Kram/ Johanna