Hållbar konsumtion / Hem- och konsumentkunskap / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Kemikalieresa / Min historia / Privatekonomi / Recept- Fika/Snacks / Recept- Kemikaliebantning / Självkärlek

Vaniljsocker & Vanillinsocker

Jag har för mig att det var när jag började nörda ner mig bland innehållsförteckningar och e-ämnen som jag fick upp ögonen kring skillnaden mellan vaniljsocker och vanillinsocker? Om det nu inte var när jag pluggade till hkk-lärare? Eller om det kan ha varit min svärmor som upplyste mig?! Hmmm… det känns som det är många år sedan i alla fall som jag lärde mig skillnaden. Innan dess så hade jag inte ens reflekterat över att det stod vanillin och inte vanilj, ha, ha, ha. För mig var vanillinsocker vaniljsocker. Det var det billigaste alternativet och jag gillade smaken så då var det givet att det var det jag skulle köpa.

Det var den här sorten jag tidigare brukade köpa!

Men så kom dagen då jag lärde mig att vanillinsocker innehåller ingen vanilj utan enbart aromämne av vanilj och det är därför det inte får heta vaniljsocker utan vanillinsocker. Bara en sådan kunskap gjorde att jag började välja andra sorter i hyllan och valde de som kostade några kronor mer men som faktiskt innehöll riktig vanilj och hade de där små svarta prickarna man vill komma åt.

En annan grej var att vanillinsocker dessutom innehöll potatisstärkelse och det är väl inte hela världen om det gör det, men rent spontant så borde ett vaniljsocker bara innehålla socker och vanilj.

Även när jag hittade riktigt vaniljsocker så kunde det med innehålla andra skumma saker som ex. klumpförebyggande medel och det var jag inte heller så sugen på att ha i mitt vaniljsocker. Det var även rätt vanligt att det fanns både vanilj och vaniljarom i det ”riktiga” vaniljsockret och det var svårt och blev dyrare när man skulle hitta vaniljsocker utan massa tillsatser i.

Jag började därför för många år sedan nu göra eget vaniljsocker som enligt mig blir hur bra som helst. Så jag har inte köpt färdigt vaniljsocker på flera år och tänker nog inte göra det i framtiden heller? Även om vaniljpulver är dyrt så blir mitt vaniljsocker inte så fasligt dyrt att göra. Vaniljpulver har jag alltid hemma och det går fort att slänga ihop.

Tror det var i vevan som vi bodde i Jönköping eller så var det i Göteborg? Så hade de kampanj på om man köpte vanillinsocker och bakbulver så kunde man få en plåtburk som man kunde förvara dem i. Plåtburken man vanillinsocker hade blå text och den med bakpulver hade röd text. Jag tyckte de var väldigt fina och vet att min svärmor redan hade fått tag på sådana burkar så jag slog till jag med och det är de burkarna jag har kvar idag med.

Så varje gång jag gör nytt vaniljsocker så är det den gamla burken som hänger på, även om det nu inte är vanillinsocker utan ”riktigt” vaniljsocker i min burk.

En period samlade jag på plåtburkar till mitt skafferi så det är många saker i mitt skafferi som jag förvarar i plåtburkar, tycker det är väldigt fint och blir glad av mina burkar. Det var under min KonMari period som jag började sätta etiketter på så mycket jag hittade att sätta etiketter på, ha, ha, ha.

Här kommer mitt ”recept” på vaniljsocker… jag brukar ju aldrig mäta upp och jag brukar ju höfta lite när jag gör detta, ha, ha, ha. Så känn friheten att korrigera mitt recept som du vill!

Recept Vaniljsocker

  • 1 ½ dl florsocker
  • 3 krm vaniljpulver
  • Blanda florsocker och vaniljpulver i en burk
  • Klart!

Ha, ha, ha… kan det vara typ världens kortaste och smidigaste recept?!

Jag kommer ihåg när jag skulle söka efter recept på att göra eget vaniljsocker så var alla recept med vanligt strösocker och vanilj… något recept jag hittade så skulle man köra sockret i matberedaren för att få det mer finfördelat. Jag ville ju ha samma textur som i ett köpevaniljpulver och då är ju florsocker klockrent för det. Men om du vill göra vaniljsocker med strösocker så går ju det med bra, det beror väl lite vad man vill ha det till. Många recept så står det även att man ska skrapa ur vaniljen ur en vaniljstång, men jag kör på latvarianten och köper 100% ekologiskt vaniljpulver på burk så det är väldigt sällan jag skrapar vaniljstång.

Ekologisk vaniljpulver i en liten burk. Kostar runt 100kr så den är dyr, men räcker rätt så länge.

Här kan man se skillnaden i pris mellan vanillinsocker och vaniljsocker. När man kollar på innehållet så kan man se att man får det man betalar för. Det med klokast innehåll är det ekologiska vaniljsockret och det är även det dyraste. Att göra eget vaniljsocker med florsocker och vaniljpulver kostar typ som vanillinsocker. Dels för att florsocker är väldigt billigt samt att det inte går åt så mycket vaniljpulver.


Kanske du med vill haka på och göra eget vaniljsocker?!

Mer äkta vaniljsocker till folket!

Kram på er / Johanna