Boktips / Kemikalieresa / Mat som medicin / Min historia

Bryggeri på landet 

Anders som också gillar att nörda ner sig i saker samt att skapa saker började intressera sig för ölbryggning. Han läste på om allt möjligt som hade med ölbryggning att göra och bestämde sig att investera i en Grainfather (ett bryggverk). Han hittade recept som han ville brygga ifrån och skaffade ingredienser. Jag är ingen ölfantast, men gillar fruktiga ölsorter med smak av jordgubbe, passionsfrukt, mango, hallon, äpple m.m. eller en ljus öl med en pressad lime som guppar runt i ölen funkar rätt bra det med.  

Smaland Brewing Raspberry Blackcurrant Berliner Weisse | Systembolaget
iglaset

Anders var grym på att brygga öl, han var sjukt impad över att man kunde få till sådant gott öl hemma! Tydligen spelar vattnet rätt stor roll och vi har fantastiskt vatten där vi bor, vi har egen brunn och har även gjort kontroller på vårat vatten och det är riktigt bra kvalitet på vårat vatten och smakar jättegott! Han blev sedan sugen på att tävla med sitt öl och hittade en liten tävling i Jönköping. Han drog dit med sitt öl och han var asnervös… men allt han tar vid blir typ till guld och likaså hans öl… så han vann tävlingen! Så skoj! Han gillade ölsorten som kom på 2:a plats och fick receptet på den, så det receptet har han med bryggt efter här hemma.  

Numera har vi även humleplantor i vår trädgård… Det är en fördel med att bo på landet med över 7000 kvm tomt… det skapar möjligheter att utöva diverse hobbys.  

Anders gillar som sagt öl, men jag gillar mest vin. Då jag läst på om innehållsförteckningar och E-ämnen så blev jag upprörd över hur alkoholindustrin funkar… att de inte behöver skriva ut innehållsförteckningar på vin… och att det kan vara en lååång lista på E-ämnen i varje vinflaska… och som man som konsument inta har en aning om då de inte är skyldiga att informera oss om det. Äkta vara har skrivit lite om det här. Jag köpte alltid ekologiskt vin, då visste jag att en del skumma E-ämnen var bortgallrade samt att vindruvorna inte var så hårt besprutade. Vindruvor är ju för övrigt en av de mest besprutade livsmedel vi kan köpa så jag skulle aldrig längre få för mig att köpa vindruvor om de inte är ekologiska… likaså med russin, usch vilken cocktail av kemikalier.  

Trädgårdsmästarens bästa tips : likörer, viner, öl och annat gott på råvaror från skog och trädgård

Då Anders bryggde öl så tänkte jag att jag kunde ju börja brygga vin! Jag lånade boken “Trädgårdsmästarnas bästa tips, likörer, viner, öl och annat gott”. Då vi som sagt bor på landet och har massa fruktträd och bärbuskar i vår trädgård samt skogen runt hörnet så började jag brygga äppel-, blåbärs-, fläderbloms-, körsbärs-, päronvin. När Ica maxi hade kampanj på svenska jordgubbar så köpte jag två flak, frös in bär till smoothies men det blev även att jag testade att göra jordgubbsvin. Det var jätteskoj att göra vin… ha, ha, ha… fast det blev med blandat resultat gott eller mindre gott… Och om man tänker att vin ska smaka som vitt vin eller rött vin så fick man här tänka om… det var som en helt ny dryck som jag aldrig tidigare smakat. Jag kunde inte mäta hur mycket alkohol varje vin innehöll… blåbärsvinet smakade mer som saft än vin… och körsbärsvinet blev mer som groggvirke, ha, ha, ha.  

Till skillnad från Anders öl som tydligen var magiskt gott så höll mitt vin inte måttet på samma sätt… så det blev att min vintillverkning rann ut i sanden. Kunde även sakna smaken av rött vin som är det jag gillar bäst… jag är som min pappa där… han och jag gillar torra viner med lite sötma.  

Om man vill köpa vin utan massa E-ämnen så är det naturvin som gäller.  

Chateau vadå : det okända fusket med ditt vin

2019 kom boken “Chateu vadå – det okända fusket med ditt vin”… om man gillar att läsa på kring innehåll och vin. 

Lämna ett svar